Vardiya'da şimdi sıra Alican Tezer'de

Türkiye’nin önemli endüstri miraslarından ve kültür merkezlerinden Beykoz Kundura’nın Ocak ayı ortasında güncel sanatçı Gözde İlkin ile başlayan misafir sanatçı programı Vardiya, multi-enstrümantalist, disiplinlerarası sanatçı ve davulcu Alican Tezer ile devam ediyor.

Vardiya'da şimdi sıra Alican Tezer'de
25 Ocak 2022 - 09:17
Türkiye’nin önemli endüstri miraslarından ve kültür merkezlerinden Beykoz Kundura’nın Ocak ayı ortasında güncel sanatçı Gözde İlkin ile başlayan misafir sanatçı programı Vardiya, multi-enstrümantalist, disiplinlerarası sanatçı ve davulcu Alican Tezer ile devam ediyor. Kurucularından da olduğu Ayyuka’nın yanı sıra, Athena, Büyük Ev Ablukada ve İnsanlar gibi müzik gruplarıyla yaptığı çalışmalar ve birçok albüm kapağı, poster, sahne ve video tasarımlarıyla tanıdığımız sanatçı, 10 gün boyunca Kundura Hafıza’nın arşivinde zaman geçiren Gözde İlkin’in deneyimlerini devralacak ve kendi araştırma odaklı üretim sürecine başlayacak. Bu yıl ilki düzenlenen ve Türkiye’den farklı disiplinlerde çalışan üç sanatçının davet edilerek katıldığı Vardiya, yeni düşünme ve karşılaşma alanları yaratmayı amaçlıyor. Vardiya’nın ‘korumak, gözetmek, nöbet tutmak’ anlamlarından yola çıkarak kurgulanan ve Sümerbank Deri ve Kundura Fabrikası’ndaki işçilerin vardiyalı çalışma sisteminden esinle yaratılan program, Kundura Sahne’nin performans pratiğine olan deneysel, yenilikçi ve araştırmacı yaklaşımı ile Kundura Hafıza’nın yerel bilgeliğin peşinde, yitirilenleri koruyan bakışının birleşiminden doğdu. Kundura Hafıza’nın binlerce obje, ses kaydı ve fotoğraftan oluşan arşivini, özgün sanat pratikleri ve farklı araştırma yöntemleri ile yeniden yorumlayacak sanatçılar, yıl ortasında Beykoz Kundura’da seyirciye açık gerçekleşecek bir programda deneyimlerini paylaşacaklar. Vardiya ile ilgili detaylı bilgiler beykozkundura.com’da.

Türkiye’nin en önemli endüstri miraslarından olan ve 2018’den beri de İstanbul’un gözde kültür ve sanat merkezlerinden birine dönüşen Beykoz Kundura’nın misafir sanatçı programı Vardiya devam ediyor. Ocak ortasında güncel sanatçı Gözde İlkin ile başlayan programda şimdi sıra, multi-enstrümantalist, disiplinlerarası sanatçı ve davulcu Alican Tezer’de olacak.

Kurucularından da olduğu Ayyuka’nın yanı sıra, Athena, Büyük Ev Ablukada ve İnsanlar gibi müzik gruplarıyla yaptığı çalışmaları ve birçok albüm kapağı, poster, sahne ve video tasarımlarıyla tanıdığımız sanatçı, 2018’den beri üretimlerine Berlin’de devam ediyor. Müzik ve tasarımda doğaçlamanın önemine inanan Tezer, estetik öğeleri bir araya getirerek, hissi ve fikri bir arada tutabilecek işler üretiyor. Sanatçı, 10 gün boyunca Kundura Hafıza’nı arşivinde zaman geçiren Gözde İlkin’in deneyimlerini devralacak ve kendi araştırma odaklı üretim sürecine başlayacak.

Fabrika işçilerinin vardiya sisteminden ilhâmla
Türkiye’den ve farklı disiplinlerden üç sanatçının seçilerek davet edildiği ve yılda bir kez gerçekleşecek Vardiya; arşivi koruyan, gözeten ve nöbet tutan bir çalışma dizilimi kurgusuyla tasarlandı. Venedikçe ‘vàrdia’ ile İtalyanca ‘guardia’ sözcüklerinden ve ‘korumak, gözetmek, nöbet tutmak’ anlamlarındaki İtalyanca ‘guardare’ fiilinden Türkçeye uyarlanmış ‘vardiya’ kelimesinin sözlük anlamından esinle yaratılan program, Sümerbank Deri ve Kundura Fabrikası’nda işçilerin birbirlerine nöbetlerini devrettikleri vardiya çalışma sisteminden ilhâmla kurgulandı.

Deneyimleri seyirciyle de buluşacak
Sanatçılar, 10 gün boyunca Kundura Hafıza’nın arşivinde zaman geçiriyor ve bir önceki sanatçıdan devraldığı araştırma odaklı üretimini kendi pratikleriyle geliştirerek özgün fikirler üretiyor; on günün sonunda ayrılırken de bir sonraki nöbeti tutacak sanatçıya biriktirdiklerini devirde bulunuyorlar. Programın son etabında ise üç sanatçı bir araya gelecek ve yıl ortasında Beykoz Kundura’da seyirciye açık gerçekleşecek bir programda deneyimlerini paylaşacaklar.

Kundura Sahne ve Kundura Hafıza ortaklığında hayata geçirilen, sanat ve arşivin buluştuğu yeni düşünme ve karşılaşma alanları yaratmayı amaçlayan Vardiya'nın üçüncü ve son sanatçısı ise, çağdaş dans sanatçısı, koreograf ve öğretim üyesi Canan Yücel Pekiçten olacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Tugay: "Aliağa'da kontrolsüz gemi sökümüne izin verilemez"
Başkan Tugay: “Aliağa'da kontrolsüz gemi sökümüne izin...
İran, tuzağa mı çekilmek isteniyor?
İran, tuzağa mı çekilmek isteniyor?