Uzman Dr. İrfan Uruç: Yaz enfeksiyonuna dikkat!

Yaz aylarında karın ağrısı, ishal ve kusma gibi şikayetlerin artış gösterebildiğini belirten Özel Anadolu Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uzman Dr. İrfan Uruç, özellikle hijyen konusuna değinerek; içtiğimiz sudan, yediğimiz yemeklere kadar dikkat etmemiz gerektiğini söyledi.

Uzman Dr. İrfan Uruç: Yaz enfeksiyonuna dikkat!
10 Haziran 2020 - 17:56

Yaz aylarında sıcak havalardan dolayı mikroorganizmalar daha çabuk çoğalarak, gastroenterit adı verilen mide bağırsak enfeksiyonuna yol açabiliyor.

Özel Anadolu Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uzman Dr. İrfan Uruç, sıcak havalardan dolayı daha çok su tüketildiğini anımsatarak, hijyen konusuna dikkat edilmezse eğer su yoluyla alınan mikroorganizmaların daha çabuk çoğaldığını söyledi. Dr. Uruç, içtiğimiz sudan yediğimiz yemeklere kadar, dikkat etmemiz gerektiğini söyledi.

Enfeksiyon riskini en aza indirmek için en önemli kurallardan birinin, elleri sık sık yıkamak olduğunu belirten Dr. Uruç, bunun yanında özellikle süt ve süt ürünlerinin sıcakta kolay bozulabilir olmasından dolayı bu tarz yiyecek ve içecek tüketiminde daha hassas davranılması gerektiğini belirtti.

Buz kullanımı riskli

Yaz aylarında kişilerin serinlemek için buzlu içeceklere yöneldiğini kaydeden Uruç, çoğu işletme tarafından çeşmeden buz kalıplarına dökülen suyun çok sağlıklı olmadığını ve buz makinalarının genel temizliğinin aksatıldığını söyleyerek, özellikle dışarıda buz kullanımından kaçınmamız gerektiğini ifade etti.

Uzman Dr. İrfan Uruç, “Yaz enfeksiyonuna yakalanan kişilerin ishal olması durumunda ilk olarak, kaybedilen suyun ve tuzun yerine koyulması gerekir. Bunun için de bol bol su içilmeli, yağsız ve posasız yiyecekler tüketilmelidir. Eğer hastanın durumu 48 saat içinde bir gelişme göstermezse, konuyla ilgili uzmana başvurması gerekmektedir’’ dedi.

Ezbere uyguladığımız hatalar olabilir, bunlardan kaçınalım

Uzman Dr. İrfan Uruç ayrıca, “Enfeksiyondan kaynaklanan ishal durumunda evde çözümler üretmeye çalışılıyor. En çok yapılan hatalardan birisi de kahvenin içine çeşitli ürünler koyup tüketmek oluyor. Çay ve kahve tüketimi ishal problemine çözüm üretmez. Tam tersi, su kaybına neden oluyor. İyi geleceğini düşünürken probleminizi daha da ağırlaştırabilirsiniz’’ dedi.

En çok dikkat etmemiz gereken unsurlardan bir tanesinin de bilinçsiz ilaç tüketimi olduğunu vurgulayan Uruç, bir uzman kontrolünde olmadan eczanelerden alınan ishal kesicilerin yanlış olduğunu ve bu ilaçların kontrolsüz alınmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"