Türkiye'nin güçlü kadınları D&R Home'da buluştu

Kültür, sanat ve eğlencenin buluşma noktası D&R, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak düzenlediği etkinlikte Türkiye’nin güçlü kadınlarını bir araya getirdi.

Türkiye'nin güçlü kadınları D&R Home'da buluştu
09 Mart 2021 - 16:08
Kültür, sanat ve eğlencenin buluşma noktası D&R, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak düzenlediği etkinlikte Türkiye’nin güçlü kadınlarını bir araya getirdi. Bu anlamlı gün için özel bir program hazırlayan D&R, birbirinden değerli isimleri takipçileriyle @dr_dunyasi Instagram hesabındaki canlı yayında buluşturdu. 7 Mart Pazar günü gerçekleşen etkinlikte; Psikiyatr-Yazar Gülseren Budayıcıoğlu, Fütürist-Ekonomist-Yazar Ufuk Tarhan, Psikolog Pınar Sabancı ve Aerobik Jimnastik Milli Takım Sporcusu Ayşe Begüm Onbaşı konuşmacı olarak yer aldı. Moderatörlüğünü Yazar Aret Vartanyan’ın üstlendiği etkinlik, Kerem Görsev’in piyano resitali ile son buldu. 

“Fedakârlık yapma, kendine yatırım yap!”
Etkinlikte kadın ve erkek ilişkisinin dönüşüm sürecini ele alan Gülseren Budayıcıoğlu, “Toplumda psikiyatri konusunda farkındalık yaratan kadınlar oldu. Önce kadınlar gelmeye başladı, sonra eşlerini de getirmeye başladı. Bu şekilde bir dönüşüm oldu. Ben kendi gençliğim ile bugünü mukayese edemiyorum. Kadınların hayattan, dünyadan, eşlerinden beklentileri fazlasıyla arttı. Bir patinaj dönemi oldu da diyebiliriz. Kadına şiddettin çok yükseldiği bu dönemde ilişkilerimizde de çok dikkatli olmalıyız. Olabildiği kadar kendimizi keşfetmeliyiz.” dedi. Budayıcıoğlu, ömrünü fedakârlıklarla geçiren emekçi kadınlar için de @dr_dunyasi hesabı aracılığıyla şu anlamlı mesajı yolladı, ”Sevgili hemcinsim, ben de bir kadınım. Biz kadınlar buraya gelmek için çok acılar çektik, kolay olmadı. Çektiğimiz acılar, aşağılanmalar bizleri güçlendirdi. Sen bugün neredeysen, ne iş yapıyorsan şunu bil ki yapmak istediğini yapmalısın. Fedakârlık yapma, kendine yatırım yap! Bir çocuğun sağlıklı ve mutlu olması için de mutlu bir anne tarafından yetişmesi gerekir.” dedi. 

“Gelecek nesillere güçlü kadınlar yetiştirmek istiyorum”
Etkinlikte kadının gücü ve eşitliği üzerine düşüncelerini paylaşan Pınar Sabancı, kadın olmanın zorluklarına değinip, “Kadın olmak ülkemizde çok zor... Sadece kanuni açıdan değil kültürel sebepler de var. Ben, ‘kadınlar çiçektir, narindir’ gibi methiyeler düzmeyeceğim. Tabii ki öyle ama bizim eşitlik isteme sebebimiz; çiçek, böcek için değil. İnsanlığın yüzde ellisini oluşturduğumuz için eşitlik de istiyoruz. Gelecek nesillere güçlü kadınlar yetiştirmek istiyorum. Gelecek nesillere yardımcı olmak istiyorum. Bir kadının toplumdaki yeri, o toplumun değerini gösterir. Çünkü çocukları kadınlar yetiştiriyor. Herkes elini taşın altına koymalı. Ben elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Eğitimle aşılacağını düşünüyorum.” dedi. Sabancı, “Sen çok güçlüsün! Denersen her şeyi yaparsın, lütfen kendini bir kafese hapsetme!” sözleriyle kadınlara mesaj yolladı. 

"Gelecek, güzel gelecek!"
Etkinliğin konuşmacılarından Ufuk Tarhan, başarının tarifini şu sözlerle dile getirdi, “Yer, zaman, eş ya da sevgili fark etmeden olduğumuz durumla başkasını mutlu ediyorsak; başkalarına ‘iyi ki’ dedirtebiliyorsak o yaptığımız şey başarıdır. Maddi kısmı aşıp saf bir enerji ile çabalamak benim başarı tarifimin temelidir. Ne kadar çok insanı mutlu edersek o kadar başarılı olacağız. Az ve öz konuşmalıyız. Samimi ve saf olmalıyız. İnsanlıktan uzaklaşmamalıyız. Gezegen dediğimiz yapıyı iyiye doğru dönüştürmemiz gerekiyor. Sürdürülebilir bir hayat için hepimizin ev ödevi var. İnsanlar tek başlarına dünyayı dönüştüremiyor, teknoloji ve bilimle dönüştürebiliyor. Ne zaman ki bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarında kadınlar da erkekler gibi olur; o zaman dünyanın başı dertten kurtulur.” Öte yandan “Dünya hala erkek odaklı yönetiliyor.” diyen Tarhan, “Herkes ne olmak, ne yapmak istiyorsa onu yapsın, onu olsun. Herkeste bir dâhilik, akıl verme alışkanlığı başladı. Ortada korkulacak bir şey yok ise sen korkma! Dürüst olmak gerekirse önce sen dürüst ol! “ şeklinde konuştu. Ünlü yazar ve ekonomist, kadın dinleyicilere, “Gelecek, güzel gelecek” notunu bıraktı.

“Çok çalışıp azimle devam et!”
Etkinliğe antrenman salonundan katılan Ayşe Begüm Onbaşı, bir genç kadın sporcu olarak başarısının sırrını, ”Kadınların isteyip de yapamayacağı bir şey olmadığına inanıyorum. İstediğimiz zaman her şeyi elde edebiliyoruz. Bunun uğruna da tüm gücümüzle savaşıyoruz. Kendi hayatımdan örnek vermem gerekirse, katıldığım şampiyonalarda düştüğüm zamanlar da oldu şampiyon olduğum zamanlar da... İkisinde de sonuç aynı oldu, jimnastiği sevmeme sebep odu. İşimizi severek yapıyorsak başaramayacağımız şey yok.” sözleriyle açıkladı. Onbaşı, ”Yolun çok başındasın ve önüne çok engel çıkacaktır. Eğer gerçekten yaptığın işi çok seviyorsan, ne olursa olsun azimle çok çalışmaya devam et” diyerek herkese ilham verdi.

“Dünya, kadının ışığıyla dönüyor”
Etkinliğin moderatörlüğünü üstlenen Aret Vartanyan, kadınlar adına umutlu olduğunu belirtip “Bugün hala kadın haklarını, şiddeti ve ayrımcılığını konuşuyoruz. Söylenmek yerine bunlar için eylem zamanı. Bunlar için söyleniyoruz ama somut olarak ne yapıyoruz? Alacakaranlıktayız evet ama ben çok umutluyum. Alacakaranlık, gecenin en karanlık noktasıdır fakat aydınlığın da habercisidir. Önemli olan kadının güçlü olması, kadının hayallerine engel konulmaması ve kendi ayakları üzerinde durmasıdır. Kadınlara çok iş düşüyor. Dünya dönüyorsa kadının ışığıyla dönüyor.” dedi. Vartanyan, 2021’in bir kırılma yılı olduğunun altını çizerek “Geçmişe bir kenara bırakmalıyız. Gerçekten ne yapmak istiyorsak adım atmalıyız. Kendimize karşı en büyük haksızlıktır keşkeler… Bir anda dünyalar değişmiyor, her gün bir parça değiştirebiliriz. Tek bir hayatımız var. Bir kadın için başarı nedir? Hem kariyerini hem evini birlikte yönetebilmesi midir? Neye ve kime göre bu tanımları yapacağız? Yüreğimizde yatanları gerçekleştirdiğimiz zaman gerçek başarıyı yakalamış olacağız.” ifadelerini kullandı. 

Kadınlar için çaldı
Piyano resitaliyle etkinliğe renk katan Kerem Görsev, “Kadın elinin değdiği her yerde güller açıyor, her şey güzelleşiyor. Umarım ve dilerim ki kadına şiddet son bulur. Hiçbir kadın şiddete maruz kalmaz.” mesajıyla D&R takipçilerine keyifli bir piyano dinletisi sundu. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"