SUV Araç Teknolojisi Türkiye'de Seri Üretime Hazır

TEKNOLOJİSİ TÜRKİYE’DE GELİŞTİRİLEN İLK SUV ARAÇ YOLA ÇIKIYOR

SUV Araç Teknolojisi Türkiye'de Seri Üretime Hazır
18 Nisan 2019 - 11:39

Türk mühendislerin imzasını taşıyan yeni nesil ilk SUV tipi araç İstanbul’da sahaya çıktı. AVL Türkiye’nin Ar-Ge merkezlerinde Türk mühendisler tarafından akıllı algoritmaları geliştirilen araç, yapılan ilk deneme testlerinde başarılı sonuçlar kaydetti. AVL Araştırma ve Mühendislik Türkiye Genel Müdürü Dr. Serkan İmpram, aracın Türkiye’de otomatik şanzıman kontrol algoritmaları en ileri seviyede seri üretime hazır şekilde geliştirilmiş ilk SUV olma özelliğine sahip olduğunu belirtti

Tüm dünyada ilgi gören SUV tipi otomobillerin teknolojisinin Türkiye’de üretimi konusunda atılan adımlar Türk otomotiv sektöründe önemli gelişmelerin kapısını açtı. Bu doğrultuda geçtiğimiz yıl AVL Araştırma ve Mühendislik Türkiye’nin İstanbul’daki Ar-Ge merkezlerinde yazılım teknolojileri geliştirilen yeni nesil ilk SUV tipi otomobilin deneme testlerine 8 Nisan 2019 tarihinde başlandı. Başta otomatik şanzıman kontrol algoritmaları, yazılımları ve akıllı sistemleri geliştirilen araç sahip olduğu üstün teknoloji sayesinde son testlerinin ardından hem konvansiyonel hem hibrid-elektrikli araçlarda seri üretime hazır hale gelecek. AVL Araştırma ve Mühendislik Türkiye Genel Müdürü Dr. Serkan İmpram, söz konusu aracın ISO26262 ve AUTOSAR gibi dünya otomotiv sektöründe çok yaygın olan uluslararası standartlar izlenerek yazılımlarının geliştirildiğini ifade etti. İstanbul’da denemelerine başlanan SUV aracın pek çok yeni nesil teknoloji ve özelliğe sahip olduğunu belirten Serkan İmpram, araçta kullanılan akıllı algoritmaların işlevselliğinin ve sahip olduğu sürüş karakteristiğini değiştiren 20 adet farklı vites geçiş modunun öne çıkan özelliklerden biri olduğunu söyledi.

Araçta sürüş kalitesi için akıllı algoritmalar kullanıldı

AVL Araştırma ve Mühendislik Türkiye bünyesindeki Türk mühendisler tarafında teknolojisi geliştirilen ve İstanbul’da ilk saha testlerine başlayan SUV aracın önemli teknik özellikleri hakkında bilgiler paylaşan Dr. Serkan İmpram, “Araçta vites geçişlerinin ve sürüş kalitesinin iyileştirilmesi için ileri algoritmalar kullanıldı.Sürüş karakteristiğini değiştiren 20 adet farklı vites geçiş modu aracımızda mevcut. Bunlar yol eğimi, ortam basıncı, sıcak/soğuk hava gibi çevresel şartların yanı sıra sportif sürüş, cruise modu ve kış modu gibi kullanıcı isteklerine göre aracın kullanımı sırasında devreye giren vites geçiş programlarıdır. Sistemlerini geliştirdiğimiz araçta aynı zamanda elektronik el freni yazılımı ile sürekli güvenlik, sensör arızalarını, ölçüm hatalarını tolere edip yola devam etmeyi sağlayan akıllı algoritmalar, hava ve yol durumuyla beraber kullanım koşullarına göre değişen kavrama karakteristiklerinin öğrenilmesi ve adaptasyonu gibi çok önemli ileri teknoloji içeren özellikler de yer alıyor. SUV tipi araç teknolojilerini üretmekte gerekli yetenekli Türk mühendislere sahibiz. İstanbul’da yapılmakta olan bu denemelerden sonra aracın otomatik şanzıman kontrol yazılımlarını iyice olgunlaştırıp seri üretime geçecek noktaya getirmeyi planlıyoruz. Bunu çok hızlı şekilde başarabileceğimize inanıyoruz çünkü geliştirdiğimiz bu yazılımlara seri üretim sırasında kullanılan hat sonu kontrolü için gerekli özellikleri şimdiden eklemiş durumdayız. Devamında da çalışmalarımızı hibrid-elektrikli araçlara yönelik teknolojiler geliştirmeye yoğunlaştıracağız.” açıklamasını yaptı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"