Şiddet içerikli oyunlar neden ilgi çekiyor?

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Çocuk Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, çocuklarda dijital oyun bağımlığı, belirtileri ve bundan korunmaya ilişkin değerlendirmede bulundu.

Şiddet içerikli oyunlar neden ilgi çekiyor?
01 Aralık 2021 - 10:56

Şiddet karşılığında ödül, bağımlılık yapıyor!

 İnternetin etkileşime açık ortamı içerisinde en çok ilgiyi çeken konulardan birinin dijital oyunlar olduğunu belirten uzmanlar, bu oyunların olumsuz yönlerine dikkat çekiyor. Uzmanlar, bu oyun türleri arasında en çok tercih edilenlerin dövüş ve savaş konulu oyunlar olduğunu kaydediyor. Uzmanlar, “Bu oyunlar, olumsuz etkisini çocuklarda oluşturduğu bağımlılık aracılığıyla başlatmaktadır. Bağımlılığı oluşturan etken oyunlarda şiddetin karşılığında ödül olmasıdır.” uyarısında bulunuyor.
 

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Çocuk Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, çocuklarda dijital oyun bağımlığı, belirtileri ve bundan korunmaya ilişkin değerlendirmede bulundu.

Oyunlar her yaşın ilgisini çekiyor
Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, internetin etkileşime açık ortamı içerisinde en çok ilgiyi çeken konulardan birinin dijital oyunlar olduğunu söyledi.
 
Dijital oyun ortamlarının, etkileşime açık bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, “Çok sayıda oyun her ilgi alanına seslenebilmektedir. Dolayısıyla kullanıcı sayısı milyonları bulmaktadır. Oyuncular farklı yaş dilimlerinden olmakla birlikte çocuk ve gençler oldukça ağırlıklı yer tutmaktadır. Çevrimiçi oyunlar arasında kullanıcıların en çok oynadığı oyunların başında şiddet içerikli oyunlar gelmektedir.” dedi.
 

Şiddet içerikli oyunlar neden ilgi çekiyor?

Bu oyun türleri arasında en çok tercih edilenlerin dövüş ve savaş konulu oyunlar olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, “Bu oyunlar, olumsuz etkisini çocuklarda oluşturduğu bağımlılık aracılığıyla başlatmaktadır. Bağımlılığı oluşturan etken oyunlarda şiddetin karşılığında ödül olmasıdır. Birey, bu şekilde zevk duygusunu tatmin etmektedir.” dedi.
 
Zevk almayı bekleme veya ertelenme durumlarında kullanıcıda anksiyete ve korku hissi oluştuğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, “İnternet kullanımına bağlı gelişen kaygı bozukluğu, aynı zamanda öfke ve şiddet davranışlarına da sebep olabilir.” uyarısında bulundu.
 
Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, özellikle şiddet unsurları içeren siteler, şiddeti ve çeteleşmeyi özendiren sosyal ağlar ve şiddeti, yıkımı başarı olarak tanımlayan site ve oyunlar çocukların duygu durumlarında değişimlere sebebiyet verebildiğini kaydetti.
 

Kimlik karmaşası yaşanabilir

Çocuğun özellikle sosyal ağlarda kendisini olduğu gibi yansıtmaması sebebiyle kimlik karmaşası yaşamasının mümkün olabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, “Sanal arkadaşlıklar ve ilişkiler çocuğun kalabalık bir sanal ortamda kendini yalnız hissetmesine sebep olabilmektedir.” uyarısında bulundu.
 
Bilgisayar başında geçirilen zaman sınırlandırılmalı
Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, stres, içe dönüklük ve depresyonla başa çıkmak için bireyin olabildiğince olumlu düşünmesinin sağlanmasını tavsiye ederek “Çocuğun bilgisayar ve internet başında geçirdiği zaman sınırlandırılmalıdır.” dedi.
 
Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, ayrıca bireyin kendini sosyal ortamlara girme, spor yapma ve kitap okuma gibi faaliyetlere özendirmesi gerektiğini belirterek “Ayrıca bütün gün boyunca internette kalan ve sigara/alkol gibi alışkanlıkları olan kişiler bu alışkanlıklarını kontrol etmelidirler.” uyarısında bulundu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"