Prof. Dr. Muammer Tuna: "Cumhuriyet Bir Aydınlanma Devrimidir"

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinliklerinin ikinci gününde Prof. Dr. Muammer Tuna, “Atatürk ve Cumhuriyet” konulu konferansta konuştu.

Prof. Dr. Muammer Tuna: "Cumhuriyet Bir Aydınlanma Devrimidir"
29 Ekim 2021 - 20:06
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinliklerinin ikinci gününde Prof. Dr. Muammer Tuna, “Atatürk ve Cumhuriyet” konulu konferansta konuştu. Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezinde gerçekleşen konferansta, Cumhuriyet’in tarihi sürecinden bahseden ve kazanımlarına dikkat çeken Tuna, “Cumhuriyet’in ilk yüzyılını yaşıyoruz. Cumhuriyet Türkiye’de daha çok genç. Cumhuriyetin ve parlamenter sistemin dolayısıyla demokrasinin oturması zaman alıyor. Fransa’da 300 yıl İngiltere’de bu süreç 500 yıl sürdü. İngiltere’de Cumhuriyet’ten bahsetmek halen mümkün değil. Kraliyet rejimi hala sürmektedir. Biraz önce bahsettiğimiz ülkeler bu süreci yüzlerce yıl yaşadı. Biz de ülke olarak bu aşamalardan geçiyoruz. Cumhuriyet Türkiye’de yaşadıklarımızla daha da güçlenecektir. Toplum da bu süreçte yüzleşecek ve yüzleştikçe de bir adım daha ileriye gidecektir. Bu hesaplaşmadan yüz akıyla çıkacaktır. Şunu ifade etmek isterim ki Cumhuriyet bir yönetim olmasının dışında bir aydınlanma devrimidir, bir kadın devrimidir. Cumhuriyet sayesinde kadınlar görünür hale gelmiş, seçme seçilme hakkını kazanarak siyasete girmiş ve parlamentoda yerini almıştır.” dedi.

Konferansın ardından Prof. Dr. Tuna, izleyicilerden gelen soruları yanıtladı. Tuna’ya 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri çerçevesinde yer alması nedeniyle Menteşe Belediye  Başkan Vekili Leyla Ersöz ve Başkan Yardımcısı Levent Ünver tarafından çiçek ve plaket takdim edildi.



 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
"Türk Dışişleri açısından yılın belki de en sorunlu günü 24 Nisan..."
“Türk Dışişleri açısından yılın belki de en sorunlu günü...
Prof. Dr. İlber Ortaylı İZKİTAP Fest'e konuk oldu
Prof. Dr. İlber Ortaylı İZKİTAP Fest'e konuk oldu