Prof. Dr. Ebru Yalçın: Sahiplenme Sürecinde İlk Temas Çok Önemli

Nestlé Purina PetCare Türkiye ve Boğaziçi Üniversitesi Barınma Merkezi (BUPAWS) ortaklığında 22 Aralık tarihinde düzenlenen ”4 Pati 1 Dost” etkinliği, hayvanseverleri online ortamda bir araya getirdi.

Prof. Dr. Ebru Yalçın: Sahiplenme Sürecinde İlk Temas Çok Önemli
24 Aralık 2021 - 16:51
Patili dostlarımızın yaşam koşullarını iyileştirmek için etkin projeler yürüten Nestlé Purina PetCare Türkiye, Boğaziçi Üniversitesi Barınma Merkezi (BUPAWS) ile ”4 Pati 1 Dost” isimli online etkinliğinin ikincisini düzenledi. Türkiye’nin dört bir yanından 300 hayvansever lise öğrencisinin katılımı ile gerçekleştirilen etkinlikte; hayvan sahiplenme, sahiplenilen hayvanların davranışları ve bakımında dikkat edilmesi gerekenler konuşuldu.
 
Nestlé Purina PetCare Türkiye ve Boğaziçi Üniversitesi Barınma Merkezi (BUPAWS) ortaklığında 22 Aralık tarihinde düzenlenen ”4 Pati 1 Dost” etkinliği, hayvanseverleri online ortamda bir araya getirdi.

Ev sahipliğini Nestlé Purina PetCare Türkiye Ayça Erkol’un üstlendiği etkinlik, DJ ve “Tanış Onunla” Projesinin Kurucusu Sarp Dakni moderatörlüğünde gerçekleştirildi. 300 lise öğrencisinin katıldığı ve hayvan sahiplenmenin inceliklerinin konuşulduğu toplantıya, BUPAWS Gönüllü Koordinatörü Defne Arsoy ve Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Öğretim Üyesi Veteriner Hekim Prof. Dr. Ebru Yalçın konuk oldu. Etkinlikte gençlere sokakta ve barınaklarda yaşayan hayvanların sahiplenilmesi, sahiplenilen hayvanların bakımlarında dikkat edilmesi gerekenler ve hayvanların davranışları hakkında kapsamlı bilgiler verildi.
 
“Hayvanların İyiliği için Keşfedilecek Çok Sey Var”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Nestlé Purina PetCare Türkiye Ayça Erkol, öğrencilere Purina Enstitüsü’nün öncülük ettiği gelişmeler ve inovatif çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yüzlerce pati sever gençle birlikte olmanın gelecek adına umut verici olduğunu ifade eden Erkol şunları söyledi: “Evcil hayvanların ve sokak hayvanlarının yaşam koşullarını iyileştirecek adımlar atılması için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Bugün görüyorum ki hayvanseverler olarak müthiş geniş bir aileyiz ve yüzlerce pati sever genç ile bir arada olmak beni umutlandırıyor. Sokak hayvanlarının beslenmesi, barınması ve sahiplenilmesi konusunda yaratabileceğimiz farkındalık, öncelikle biz hayvanseverlerin destekleri ile mümkün. Patili dostlarımızın yaşamlarını iyileştirmek için daha keşfedilecek birçok şey var. Bu keşif yolculuğunu sizlerle birlikte yürüyeceğimizi bilmek bize güç veriyor”
 
Etkinlikte, müziğiyle olduğu kadar hayvanseverliğiyle de gönülleri fetheden Sarp Dakni, yaşamını paylaştığı köpekler ile maceralarını anlattı. Hayvan sahiplenme konusunda gençlere örnek olan Dakni, tecrübeleriyle etkinliğe eğlence kattı.
 
Çocuklarda ve gençlerde farkındalık yaratmak
Katılımcılara BUPAWS’ın amacı ve faaliyetleri ile ilgili bilgi veren Defne Arsoy ise “2015 yılında kapılarımızı lise ve üniversite öğrencilerinin gönüllü faaliyetlerine açtık. Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsünde yer alan ve 70’e yakın köpeğin bakım, barınma ve beslenme ihtiyaçlarının karşılandığı bakım merkezi olarak faaliyet gösteriyoruz. Amacımız, insanlar ve hayvanların birlikte yaşamını kolaylaştırmak için eğitimler düzenleyerek, bu yolculukta bize destek olan öğrenci grupları ve topluluklarla farkındalığı artırmak. Hayvan sevgisini küçük yaşta aşılamak ve bilinçlendirmek için okullara gönüllü ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Bu noktada Nestlé Purina PetCare Türkiye Ailesi aracılığıyla sizlerle bir arada olmak çok kıymetli. Bir kez daha Purina’ya ve bugün bizimle olan sizlere teşekkür ediyorum” dedi.
 
Dengeli bir başlangıç için sakin ve sabırlı olmak gerekli
Hayvan sahiplenme kararının verilmesinden sahiplenilecek hayvanla ilk temasa, patili dostlarımızın yeni evlerine alışma süreçlerinden alışkanlıklarının şekillendirilmesine kadar birçok konuda lise öğrencilerine yol gösteren Veteriner Hekim Prof. Dr. Ebru Yalçın sözlerine şu ifadelerle devam etti; ''Patili dostlarımızla on binlerce yıl öncesinde dayanan ilişkimizde onlar yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası… Her patili dostumuzun temel ihtiyaçları ise kendileri gibi birbirinden farklı ve benzersiz olabiliyor. Özellikle sahiplenme sürecindeki ilk temas ve evde adaptasyon süreci oldukça önem taşıyor. Korktuğunda ya da strese girdiğinde patili dostumuzun davranışlarını iyi gözlemlemek gerekiyor. Yalanma, sık nefes alıp verme, saklanma, yüksek ses ve ışıktan kaçınmak bu davranışlardan bazıları. Patili dostumuza zaman tanımak, sakin ve sabırlı olmak güvenli ve dengeli bir ilişkinin başlangıcı.’’

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"