Poşet Kullanımı Araştırması'nın sonuçları açıklandı…

Türkiye’nin en büyük izinli veri tabanına sahip online araştırma şirketi DORinsight, ‘Poşet Kullanımı Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre tüketiciler ücretli poşet uygulamasından sonra bez çanta, file ve sırt çantası kullanmaya başladı. Ücretli poşet uygulamasının doğayı koruyacağını düşünen tüketici, gelecekte de file yerine bez çanta kullanacağını söylüyor…

Poşet Kullanımı Araştırması'nın sonuçları açıklandı…
31 Ocak 2019 - 11:36

Türkiye’nin en büyük izinli veri tabanına sahip online araştırma şirketi DORinsight, 1 Ocak 2019’da başlayan alışverişte ücretli poşet kullanımı uygulamasıyla ilgili araştırma yaptı. Araştırma tüketicilerin ücretli poşet yerine bez çanta, sırt çantası ve pazar filesine geçtiklerini gösterdi. Katılımcıların çoğunluğu ücretli poşet uygulamasından sonra yanlarında boş poşet de taşıdığını söyledi.

Online olarak hazırlanan araştırmaya Türkiye temsili ABC1C2DE sosyo-ekonomik segmente mensup çalışan 7.073 kişi katıldı. Araştırma kapsamında katılımcılara plastik poşetlerin ücretli hale geldiği 1 Ocak 2019’dan bu yana yaptıkları poşet kullanımı ile ilgili sorular yöneltildi. Araştırma kapsamında katılımcılara poşet kullanımıyla ilgili yöneltilen sorulardan çıkan sonuçlar ise şöyle:

10 kişiden 9’u ücretli poşet kullanımının neden başladığını biliyor

Yapılan araştırmada katılımcıların yüzde 93’ünün ücretli plastik poşet uygulamasının neden başladığını bildiği ortaya çıktı.

Yüzde 44’ü kullanmayı azalttı

Katılımcıların yüzde 44’ü plastik poşetlerin ücretli hale geldiği 1 Ocak 2019’dan bu yana plastik poşet kullanmayı azalttığını, yüzde 20’si plastik poşet kullanmaya devam ettiğini, diğer bir yüzde 20’si ise plastik poşet kullanmayı bıraktığını, yüzde 16’sı da plastik poşet kullanmaya biraz devam ettiğini belirtti.

Tüketici bez çantaya geçti

Katılımcıların yüzde 55’i ücretli plastik poşet yerine bez çanta kullandığını, yüzde 53’ü eski alışverişlerden kalan mevcut poşetleri kullandıklarını, yüzde 20’si sırt çantası, yüzde 14’ü pazar filesi, yüzde 10’u ise kol çantası tercih ettiklerini söyledi.

Boş poşet taşıyorlar

Katılımcıların yüzde 56’sı ücretli poşet uygulamasından sonra yanlarında boş poşet taşıdıklarını belirtirken, yüzde 44’ü boş poşet taşımadıklarını söyledi.

Poşetin yerini bez çanta alacak

Çoklu seçenekli soruda katılımcılara gelecekte plastik poşet yerine neler kullanılacağını düşündükleri sorulduğunda katılımcıların yüzde 83’ü bez çanta, yüzde 49’u pazar filesi, yüzde 41’i kese kağıdı, yüzde 21’i sırt çantası, yüzde 13’ü ise kol çantası şeklinde yanıt verdi.

Tüketiciler bu uygulamanın doğayı koruyacağını düşünüyor

Katılımcıların yüzde 64’ü ücretli poşet kullanımının doğaya daha az zarar vereceğini düşündüğünü söyledi.

Tüketicilerden çevreyi korumak için farklı öneriler

Katılımcıların yüzde 77’si çevreyi korumak için alışverişte geri dönüşümlü ürünlerin artırılması gerektiğini, yüzde 60’ı ürünlerde plastik yerine kağıt ambalaj kullanılması gerektiğini, yüzde 57’si konutlara özel geri dönüşüm çöp kutularının olması gerektiğini, yüzde 39’u ise fiş yerine dijital ödeme belgesi verilmesi gerektiğini belirtti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"