Patlamalarda maruz kalınan aşırı ses ve basıncın yol açtığı işitme kaybı

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. K. Ali Rahimi, patlamalarda maruz kalınan aşırı ses ve basıncın yol açtığı işitme kaybı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu ve tavsiyelerini paylaştı.

Patlamalarda maruz kalınan aşırı ses ve basıncın yol açtığı işitme kaybı
15 Kasım 2022 - 13:06

Patlamadaki şiddetli basınç kulak zarını delebilir! Vakit kaybetmeden uzmana başvurulmalı

Patlama yaşandığında yüzümüzün büyük bir hava basıncına maruz kaldığına dikkat çeken Op. Dr. K. Ali Rahimi mesafe ve açıya göre hava basıncının kulak zarına şiddetli şekilde çarpıp delinmesine yol açabildiğini ifade ediyor. Op. Dr. K. Ali Rahimi, iç kulaktaki işitme kaybının günler sonra da çıkabileceği konusunda uyararak patlamaya maruz kalındığında vakit kaybetmeden kulak, burun ve boğaz uzmanına gidilmesini tavsiye ediyor.
 
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. K. Ali Rahimi, patlamalarda maruz kalınan aşırı ses ve basıncın yol açtığı işitme kaybı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu ve tavsiyelerini paylaştı.
 

Patlama anında şiddetli basınca maruz kalınıyor

Patlama olduğu zaman yüzümüzün büyük bir hava basıncına maruz kaldığını belirten Op. Dr. K. Ali Rahimi, “Bizim mesafemize ve kafamızın açısına göre bu hava basıncı kulak zarına şiddetli bir şekilde çarpar. Bu çarpma da zarda çok büyük bir harekete neden olur ve kemikçikleri oynatır, iç kulağa ciddi bir basınç uygular. Basıncın etkisi ile kulak zarı delinebilir. Kemikçikler yerinden oynayabilir ve düşebilir veya iç kulağa olan etkisi ile kokleadaki sıvıya ciddi bir basınç nedeni olabilir. Koklea iç kulağın işitsel kısmıdır. Her 3 bölümde de işitme kaybına neden olabilir.” dedi.
 

Etkisi hasara göre geçici ya da kalıcı olabilir!

Patlama anında geçici olarak çok ciddi bir çınlama ve işitme kaybı meydana geldiğini ifade eden Op. Dr. K. Ali Rahimi, “Etkisi 1-2 gün içerisinde geçmekte ancak eğer kulak zarında deliğe neden olmuşsa, kemikçikler yerinden oynamışsa veya kuklea sıvısına basınç yapmışsa tüysü hücrelere zarar verir. Bu şekilde kalıcı bir iletim tipi işitme kaybına yol açar. Bu işitme kaybı çeşitli frekanslarda olabilir. Örneğin 4000Hz de oluşan işitme kaybının kalıcı olacağını söyleyebiliriz.  Bu durum da kalıcı olarak uzun süreli bir çınlamaya da neden olabilir. Tek frekans kaybı ile işitme kaybında ve konuşma kaybında sorun olmaz ama kalıcı çınlama olabilir” diye konuştu.
 
İşitme kaybı günler sonra da ortaya çıkabilir
Patlamaya maruz kalındığında ve sonrasında kulakta sorun hissedilmesi durumunda vakit kaybetmeden kulak burun boğaz uzmanına gidilmesini öneren Op. Dr. K. Ali Rahimi, “Orta kulağın rengine bakmak orta kulak hakkında bilgi verecektir. İç kulaktaki işitme kaybı günler sonra da çıkabilir. Bunun için bir test yapılması sonuçların görülmesi açısından faydalı olacaktır. Daha sonra şikayet devam ederse kontrol gerekebilir.” ifadelerini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"