"Parçalanmış Bir Dünyada Barış ve Güvenliği Yeniden Düşünmek"

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Binali Yıldırım: “Herkesin barış, huzur ve güven içerisinde yaşadığı bir dünya hedefine ulaşmak, güçlü ülkelerin adil ve iyi niyete dayalı iş birliği yapmaları ile mümkündür.”

"Parçalanmış Bir Dünyada Barış ve Güvenliği Yeniden Düşünmek"
03 Ekim 2018 - 12:55

TRT 2018 World Forum başladı

TRT’nin dünyadaki siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlara çözümler üretmek amacıyla bu yıl ikincisini düzenlediği TRT World Forum, birçok ülkeden 600’den fazla entelektüel, politikacı, akademisyen, iş adamı ve uzmanların katılımıyla başladı. İki gün boyunca sürecek olan Forum’un açılış konuşmasını TRT Genel Müdürü İbrahim Eren veTürkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Binali Yıldırım yaptı.

TRT’nin uluslararası alandaki etki ve öneminin her geçen gün arttığına dikkat çeken TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, “TRT Ailesi olarak hayata geçirdiğimiz en önemli projelerden biri olan TRT World Forumu’nun ikincisini düzenlemekten dolayı mutluluk ve heyecan duyuyoruz. Güven ve istikrar bunalımlarının küresel boyutta yaşandığı bu dönemde meseleleri bir araya gelerek tartışabilmek ve çözüm önerileri üretebilmek büyük önem taşıyor. Buradan hareketle geçen yıl ilkini düzenlediğimiz Forum’da, yaşadığımız çağın belirsizliklerine dikkat çekerek değişime ilham olmayı hep beraber tartışmıştık. Üzülerek belirtmeliyim ki, geçen yıldan bu zamana, güvenliği ve barışı tesis etmekte başarılı olunabilmiş değil. Pek çok farklı alanda yaşanan çatışma ve anlaşmazlıklar dünyaya istikrarsızlık ihraç etmeye devam ediyor. Bu çatışmalardan beslenen silah kartelleri, çıkar lobileri ve terör örgütleri varlıklarını sürdürerek insan güvenliğini tehdit ediyor. Binlerce insanın canına mal olan Suriye ve Yemen gibi iç savaşların etkileri tüm şiddetiyle hissedilmeye devam ediyor. Her bireyin değişime pozitif katkı sunabileceğine olan inancımız tamdır. TRT’nin uluslararası alandaki etki ve önemi her geçen gün arttırmaktadır. Yayınlarımızda görülmeyeni göstermeye ve sesi duyulmayana mikrofon uzatmaya devam edeceğiz. Bugün burada 600’ün üzerindeki misafir ve konuşmacılarımızın tecrübe, bilgi ve birikimlerinden istifade edeceğiz. Umuyorum ki bu Forum, dünyada yaşanan çatışmaların çözümü için faydalı sonuçlar üretecektir.” dedi.

İlk günün onur konuğu olarak kürsüye gelen Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Binali Yıldırım, “Böylesine hararetli ve güncel bir konuyu dünya gündemine getirdiği için TRT’yi kutluyorum. Dünya çapında böyle bir sorun karşısında söyleyecek sözüm var diyenleri bir araya getirdiği için ayrıca tebrik ediyorum. ‘Parçalanmış bir dünyada barış ve güvenlik’ önemli bir konu. Bütün katılımcıların, 3 kıtada 600 yıldan fazla barış ve kardeşliği yaşatmış olan bu topraklarda bir araya geliyor olması bu Forum’u daha anlamlı kılmaktadır. Sınır aşan konularla karşı karşıyayız. Artık sorunlara yerel ya da bölgesel olarak bakamayız. Evet dünyamız sorunlu, yaşadığımız bölge daha da sorunlu. İbn-i Haldun, “Coğrafya kaderdir” der. Doğrudur, her coğrafyanın kaderi vardır. Bu kaderi yaşamak, o coğrafyadaki insanların gözyaşlarından uzak bir şekilde ve huzur ve barış içerisinde hayatlarını sürdürmelerini sağlamak da ülkelerini yöneten bizlerin görevidir. Değerli katılımcılar, herkesin barış, huzur ve güven içerisinde yaşadığı bir dünya hedefine ulaşmak, güçlü ülkelerin adil ve iyi niyete dayalı iş birliği yapmaları ile mümkündür. İş birliği yapmayı gerektiren konuların başında terör ile mücadele geliyor. Ülkeye, etnik kimliğe ve dine bakmadan kayıtsız şartsız terör reddedilmelidir. Terör hiçbir şekilde finanse edilmemeli, silah ve para desteği sağlanmamalıdır. Bugün dünya nüfusu 7,5 milyarı aştı. Önümüzdeki 20 yılda 2 milyar daha artacağı hesap ediliyor. Kabaca dünyanın mevcut gayri safi millî hasılası 80 trilyon doların üzerindedir. Eşit ve adil bir paylaşım olsa, yoksulluk neredeyse sona erer. Dahası, gelirin adil dağıtıldığı bir dünyada savaş ve şiddet olgusu bugünkü düzeyde olmazdı.” dedi.

“Parçalanmış Bir Dünyada Barış ve Güvenliği Yeniden Düşünmek” temalı TRT World Forum 3-4 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek ve Ürdün Haşimi Krallığı Kraliçesi Rania el Abdullah, Afganistan önceki Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Lübnan önceki Geçici Cumhurbaşkanı ve Başbakanı Fuad Sinyora, Dünya Bankası önceki Direktörü Mamphela Ramphele ve Hırvatistan önceki Cumhurbaşkanı Ivo Josipoviç gibi dünya liderlerini İstanbul’da ağırlayacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"