Organik balık atığıyla topraksız bir ekosistimde bitki yetiştirmek

Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü tarafından düzenlenen “The Aquaponics Project- Organik Balık Atığıyla Topraksız Bir Ekosistimde Bitki Yetiştirmek” semineri,

Organik balık atığıyla topraksız bir ekosistimde bitki yetiştirmek
16 Aralık 2021 - 13:37
Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü tarafından düzenlenen “The Aquaponics Project- Organik Balık Atığıyla Topraksız Bir Ekosistimde Bitki Yetiştirmek” semineri, California State Üniversitesinden Prof. Dr. Lee S. Altier anlatımıyla gerçekleşti. Ziraat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Nedim Koşum, Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Nedim Çetinkaya, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen seminer yoğun ilgi gördü. Seminerin açılışında konuşan Ziraat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Koşum, Prof. Dr. Lee S. Altier’e katılımlarından dolayı teşekkür etti.
 
“Organik Balık Atığıyla Topraksız Bir Ekosistimde Bitki Yetiştirmek” başlıklı sunum yapan Prof. Dr. Lee S. Altier,  projenin temelinin larvalarla beslenen balıkların oluşturduğu organik atıklarla bitikileri yetiştirmeye dayandığını aktardı.

Proje sisteminin bütünüyle kendi döngüsünü oluşturup tamamladığını ifade eden Prof. Dr. Altier, “Balık tanklarının içindeki su biofiltreden geçerek bitkileri besliyor. Bu sayede topraksız bir ortamda bitki yetiştirebiliyoruz. Ayrıca bitkilerden sağladığımız larvalarla balıkları besliyoruz. Böylece pahalı balık yemine alternatif oluşturmuş oluyoruz. Bu süreci suyun, balıklar ve bitkiler arasında sirkülasyonu olarak değerlendiriyoruz. Yalnızca tank içindeki suyun sıcaklığına dikkat edilmesi gerekiyor. Balık ve bakteri farklılıkları ise ölçütler arasında yer almıyor” diye konuştu.

Sistemin evrensel olduğunu, farklı boyutlarda ve farklı iklimlerde  de kullanılabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Altier, “Sistemde sterilizasyon yapılmıyor ve birçok bakteri çeşidi bulunuyor. Çünkü biyolojik aktiviteler istiyoruz. Bu, balıklar ve bitkiler arasında su sirkülasyonunu mümkün kılan bir sistem. Proje hem verimlilik hem de disiplinlerarası çalışma sağlıyor. Bu projeyi yıllardır meslektaşlarım ve farklı bölümlerden öğrencilerimle beraber yürütüyoruz” dedi.

Seminer sonunda katılımcıların sorularını cevaplayan Prof. Dr. Altier, projenin daha ileri taşınabilmesinin öğrencilerle fikir alışverişinde bulunarak mümkün olacağını dile getirdi.

Türkan Şişoğlu, Mehmet Akif Kayal, Nida Boz, Zahira Sadigyar / İZMİR / Ege Ajans

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"