Obeziteye karşı "hadi birlikte" kampanyası...

Türkiye Obezite Araştırma Derneği’nin çağrısıyla kamuoyu obeziteyle mücadele için harekete geçti...

Obeziteye karşı "hadi birlikte" kampanyası...
25 Kasım 2018 - 11:14

Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) ve Novo Nordisk Türkiye tarafından obezite hastalığıyla mücadele eden bireylerin maruz kaldığı önyargılara dikkat çekmek için başlatılan dijital kampanya büyük ilgi gördü. Destek kampanyası başlatıldığı ilk 3 günde 2.500, 1 haftada 22.500, 1 ayda ise 43.664 kişi tarafından imzalandı.

22-25 Kasım tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilen 9. Ulusal Obezite Kongresi kapsamında HADİ Birlikte kampanyası da desteklendi. Ayrıca, gazeteci Yeşim Sert Karaaslan’ın obezite hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla yazdığı “Obeziteye Meydan Okuyanlar” isimli kitabın dağıtımı yapıldı. TOAD ve obezite tedavisinin dünya lideri Novo Nordisk’in desteğiyle yayınlanan kitap, obezite hastalarının örnek yaşamlarını ve başarılarını anlatıyor. 

Dünya Obezite Günü kapsamında TOAD ve Novo Nordisk Türkiye tedavi edilebilen kronik bir hastalık olan obezite hakkında farkındalık yaratmak için yeni bir dijital kampanya başlattılar. Kampanya ile, tüm dünyada ciddi bir sorun haline gelmeye başlayan obeziteye ve obezite hastalığıyla mücadele eden bireylerin maruz kaldığı çeşitli toplumsal önyargılara dikkat çekilmesi hedefleniyor. “Hadi Birlikte” kampanyası 1 ayda 43.664 kişi tarafından desteklendi.

Proje hakkında konuşan TOAD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Yazıcı, obezitenin birçok komplikasyona neden olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Obezite, başta diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalığı olmak üzere, psikolojik problemlere kadar, birçok komplikasyonla ilişkilidir ve tedavisinde diyetisyenden psikoloğa, egzersiz uzmanından hekime multidisipliner bir ekip birlikte görev yapmalıdır. Maalesef toplumda obezite hakkında çok yanlış bir takım inanışlar ve davranışlar hakim. Obeziteli bireyler, hastalıklarının yanı sıra toplumdaki önyargılarla da mücadele etmek durumunda kalıyorlar. Önyargılar, bireylerde sosyal izolasyona, gecikmiş yardım isteme davranışına, düşük benlik saygısı ve olumsuz beden algısına neden oluyor. Obeziteli bireylerin sağlık hizmetinden kaçınmalarına, tedavilerini aksatmalarına / geciktirmelerine ve sonuç olarak gittikçe artan sağlık problemlerine yol açıyor” dedi.

Uzmanlar önyargıların obezite hastalığı ile mücadele eden bireyler için hastalıktan kaynaklanan komplikasyonları çoğalttığını, dolayısıyla, çoğalan sağlık problemleriyle doğru orantılı olarak sağlık maliyetlerinin de arttığına dikkat çekiyor.

‘OBEZ BİREYLER KİMDEN, NASIL YARDIM ALACAKLARINI DAHİ BİLMİYOR’

Novo Nordisk Türkiye Pazara Erişim ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Aysun Hatipoğlu ise “HADİ BİRLİKTE ÖNYARGILARI KIRALIM OBEZİTEYLE BAŞA ÇIKALIM” dijital kampanyasına ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’de obezite hastalığı görülme sıklığının yüzde 36 olduğunu hatırlatarak, bu hastalıkla mücadele için farkındalığın yanı sıra işbirliğinin de önemini vurguladı. Aysun Hatipoğlu şunları söyledi: “Ülkemizde her 3 kişiden biri obezite ile mücadele ediyor. Yurt dışında yapılan araştırmalar gösteriyor ki, bu hastalar maalesef kimden ve nasıl yardım alacaklarını dahi bilmiyorlar. Ayrıca dışlanmaya kadar varan bir takım toplumsal önyargılara maruz kalıyorlar. Obeziteyi tedavi edilebilir kronik bir hastalık olarak tanımlayan sayılı ülkelerden biri de Türkiye. Novo Nordisk Türkiye olarak bu hastalığa dikkat çekmek için pek çok bilimsel ve sosyal eğitimler düzenliyoruz. Yeni projeler geliştiriyoruz ve farkındalık yaratacak projeleri destekliyoruz. Öncelikle kamuoyunu hasta olmamaları için bilinçlendiriyoruz. Diğer yandan da hastalar için en ileri tedavi seçeneklerini sunuyoruz.”

OBEZİTEYLE MÜCADELE EDEN BİREYLERİN GERÇEK HAYATI

Ankara’da gerçekleşen 9. Ulusal Obezite Kongresi’nde gazeteci Yeşim Sert Karaaslan’ın “Obeziteye Meydan Okuyanlar” isimli kitabı katılımcılarla paylaşıldı. Karaaslan kitapta, obeziteyle mücadele eden bireylerin gerçek yaşam öykülerini anlatıyor. Yeşim Sert Karaaslan’ın kendi deneyimlerini de kaleme aldığı kitap, obeziteye meydan okuyan hastaların yaşamlarındaki değişimi, deneyimi ve başarıyı çarpıcı bir dille okurlara sunuyor.

HADİ BİRLİKTE ÖNYARGILARI KIRALIM, OBEZİTEYLE BAŞA ÇIKALIM

Kronik ve karmaşık bir hastalık olan obezitenin oluşumunda biyolojik, sosyal ve çevresel faktörler etkilidir. Obeziteyle başa çıkmanın en önemli şartı ise BİRLİKTE hareket etmektir. Sadece obezite ile yaşayan kişiler veya sadece bu alanda çalışan hekimler, dernekler, paydaşlar olarak değil, toplumu dahil ederek motivasyon sağlayabilecek bir HAREKET başlatılmaktadır.

Siz de obezitenin farkında olup, obezite ile yaşayan kişilere destek oluyor, onların toplum içinde maruz kalabileceği tüm olumsuzluklara karşı duruyorsanız www.hadibirlikte.com web sitesinden bu kampanyaya katılabilirsiniz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
"Türk Dışişleri açısından yılın belki de en sorunlu günü 24 Nisan..."
“Türk Dışişleri açısından yılın belki de en sorunlu günü...
Prof. Dr. İlber Ortaylı İZKİTAP Fest'e konuk oldu
Prof. Dr. İlber Ortaylı İZKİTAP Fest'e konuk oldu