Nusaybinli Miniklere Sultanahmet Köftecisi'nden Ziyafet...

Çoğu ilk kez Mardin/Nusaybin dışına çıkan 35 öğrenci, “Umutlar Yeşersin” projesi kapsamında İstanbul’u gezdi, 1920 Sultanahmet Köftecisi’nde ağırlandı...

Nusaybinli Miniklere Sultanahmet Köftecisi'nden Ziyafet...
16 Temmuz 2019 - 16:40

İstanbul’un 99 yıllık lezzet durağı 1920 Sultanahmet Köftecisi, Mardin’in Nusaybin ilçesinden gelen öğrencileri ağırladı. 

Nusaybin Çocuk Gelişim Merkezi’nin 35 öğrencisi, “Umutlar Yeşersin” projesi kapsamında ilk kez geldikleri İstanbul’da yaşamları boyunca unutamayacakları güzel anlar yaşadılar.

İstanbul’u boydan boya gezen, Tarihi yarımadada dünya mirası listesinde yer alan eserleri ziyaret ederek kısa süreli tarih yolculuğu yapan miniklerin uğrak yerlerinden biri de 1920 Sultanahmet Köftecisi oldu.

Ününü binlerce kilometre uzaktaki ilçelerinde bile duydukları asırlık lezzet durağına gelen minikler, kapıda işletmenin yöneticilerinden gıda mühendisi Ersoy Sıy tarafından tek tek “hoşgeldiniz” denilerek karşılandı.

1920 Sultanahmet Köftecisi’nde gördükleri ilgi ve güler yüzle keyiflenen minik öğrenciler,  yemeklerini beklerken, ünlü ziyaretçilerin kaleme aldıkları, çerçevelenip duvarlara asılan yazıları şaşkınlıkla birbirlerine okuyarak vakit geçirdiler. 

Kendilerinden önce aynı masaya cumhurbaşkanlarının, başbakanların, yabancı devler adamlarının, sanatçıların, sporcuların oturduğunu öğrenen minikler, hızlı bir şekilde servis edilen köfte, salata, turşu, irmik helvası ve ayrandan oluşan menüyü büyük iştahla yediler.

Tadı damaklarında kalan köftenin lezzeti, tarihi bir mekanda öğle yemeği yemenin keyfini yaşayan öğrencilere, 1920 Sultanahmet Köftecisi’nden ayrılmadan önce ‘’bereket parası/diş kirası’’ olarak eski madeni paralar hediye edildi. Bereket parasının uğur getirmesi için cepte saklanan, diş kirasının da Osmanlı döneminde yemeğe davet edilen misafire verilen para olduğunu öğrenen minikler, sıkı sıkıya avuçlarında tuttukları paralarla, geldiklerinde olduğu gibi giderken de kendilerini güler yüzle uğurlayan çalışanlara veda ederek dükkandan ayrıldılar.

Sultanahmet Köftecisi’nin 4’üncü kuşak temsilcilerinden Timur Tezçakın, sosyal sorumluluk anlayışları gereği etkinliğe ev sahipliği yaptıklarını belirterek,  ‘’Kazandığını paylaşmak, bu işletmenin bir asırlık geleneğidir. Dedelerimizin, babamız  Mehmet Tezçakın’ın sıkı sıkıya bağlı kaldığı bu geleneği bugün de kardeşlerim Mert ve Sinan Tezçakın ile birlikte sürdürmeye gayret gösteriyoruz. Özellikle çocuklara yönelik sosyal sorumluluk projelerinin içinde olmak istiyoruz. Amacımız minik öğrencilerin lokantada yemek yeme kültürünü öğrenerek sosyalleşmelerini sağlamak, diş kirası, bereket parası gibi unutulmaya yüz tutmuş gelenekleri hatırlatmak. Bize bu mutlu günü yaşatan Mardin Nusaybin Çocuk Gelişim Merkezi’ne teşekkür ederiz’’ dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"