'MÜSLÜM' filminin Galasına Müslüm Gürses'in Figürü Damga Vurdu

Açıldığı günden bu yana tarihin ve günümüzün dünyaca ünlü isimlerinin balmumu figürlerine ev sahipliği yapan Madame Tussauds İstanbul, 2013 yılında kaybettiğimiz Arabesk müziğin unutulmaz sanatçısı Müslüm Gürses’in balmumu figürünün lansmanını sanatçının hayatını anlatan ‘Müslüm’ filminin gala gecesinde gerçekleştirdi. Çok sayıda seçkin davetlinin ve basın mensubunun katıldığı gecede, Müslüm Baba’nın balmumu figürüne ilgi büyük oldu.

'MÜSLÜM' filminin Galasına Müslüm Gürses'in Figürü Damga Vurdu
25 Ekim 2018 - 14:16

250 yıllık tarihi boyunca dünyanın en ünlü isimlerinin balmumundan yapılmış figürleri ile ziyaretçilerine interaktif bir eğlence deneyimi sunan Madame Tussauds, İstanbul’daki merkezine şimdi de Arabesk müziğin ‘baba’sı olarak nitelendirilen Müslüm Gürses’in ekledi. Figür, 26 Ekim’de vizyona girecek olan “MÜSLÜM” filminin gala gecesinde davetlilerle buluştu. Sanatçının hayatını konu alan filmi izlemeye gelenleri, hem şaşırtan hem de duygu dolu anlar yaşatan figür, gerçekçiliğiyle en çok da galaya katılan sanatçının eşi Muhterem Nur’u etkiledi.

Madame Tussauds İstanbul, Müslüm Gürses’in figürünün yapımına 2017 yılının Eylül ayında ziyaretçilerinden ve sosyal medyadan gelen talepler üzerine karar verdi. Sanatçının eşi Muhterem Nur ile irtibata geçen Madame Tussauds ekibi aldıkları olumlu dönüş sonrası Ekim ayında detaylı arşiv çalışmalarına başladı. Sanatçının rol aldığı tüm filmler, plak kapakları ve çektirdiği fotoğraflar titizlikle incelendi. Figürün duruşu, yüz ifadesi, kostümü dahil tüm detaylar için eşi Muhterem Nur’un önerileri ve onayı ile ilerlendi. Figürün pozu için ise sanatçının “Sandık” isimli albümünün kapak fotoğrafı referans alındı.

Sanatçının vücut ölçülerinin belirlenmesi için Şanlıurfa’daki Müslüm Gürses Müzik ve Sanat Müzesi’nden alınan kostümler, Madame Tussauds Londra Stüdyo Ekibi tarafından incelendi ve kostümler üzerinden sanatçının vücut ölçüleri alındı. Figürün kostümü, sanatçının eşi Muhterem Nur’un da yönlendirmesi ile pozunun seçildiği Sandık albümündeki kostüm referans alınarak tasarlandı ve Londra’da özel olarak dikildi. Sanatçının, şu an eşi Muhterem Nur’un parmağında olan, hayattayken parmağından hiç çıkarmadığı yüzüğü ve Rolex saati de Madame Tussauds Londra Stüdyo ekibi tarafından birebir kopyalandı.

Müslüm Gürses’in 1978 yılında geçirdiği trafik kazasının ardından alnında oluşan yara izi, fotoğraflar üzerinden çalışılarak balmumu figüre uygulandı. Figürün saç, kaş ve kirpikleri sanatçınınkilere en yakın özellikteki gerçek insan saçları kullanılarak tek tek dikildi. Figürün baş ölçüsünün gerçek değerlerine uygun olabilmesi için eşi Muhterem Nur’un baş ölçüleri alındı ve ikilinin yan yana olduğu fotoğraflar kıyaslanarak hesaplama yapıldı. Referans fotoğraflar ve ölçümler üzerinden kilden bir taslak oluşturuldu; kilin içine dökülen balmumu üzerinden yapılan rötuşlarla figür son halini aldı. Müslüm Gürses figürünün yapımı, araştırma süreci dahil yaklaşık bir yıl sürdü.

‘MÜSLÜM’ filminin galasında ilk kez hayranlarıyla buluşan Müslüm Gürses’in balmumu figürünün gerçekçiliği başta eşi Muhterem Nur olmak üzere; filmin yönetmeni Can Ulkay, yapımcısı Mustafa Uslu ve tüm oyuncular hayrete düştü. Gala gecesinde görücüye çıkan Arabesk müziğin kült sanatçısı Müslüm Gürses’in figürü ise Madame Tussauds İstanbul’da ziyaretçilerini bekliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"