Muhsin Gözkaya: "Bergama gastronomisi hak ettiği değeri görmeli"

Altın Kepçe Restoran İşletmesi’nin sahibi ve 16 yıldır Bergama mutfağını Türkiye ile dünyaya tanıtan 32 yaşındaki genç girişimci Muhsin Gözkaya ile Bergama yemekleri, tanıtımı ve gastronomi turizmi üzerine konuştuk.

Muhsin Gözkaya: "Bergama gastronomisi hak ettiği değeri görmeli"
19 Mayıs 2025 - 22:38

MUHSİN GÖZKAYA: “BERGAMA GASTRONOMİ TURİZMİ KONUSUNDA ÇOK BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİP”

BAKIRÇAY - 16 yıldır Bergama lezzetlerini Türkiye ve dünyaya tanıtan Altın Kepçe Restoran İşletmesinin sahibi 32 yaşındaki genç girişimci Muhsin Gözkaya ile Bergama yemeklerini, tanıtımı ve gastronomi turizmini konuştuk.

“Aslında Bergama köftesiyle, peyniriyle, tatlısıyla, çığırtmasıyla, çam fıstığı ile gastronomi konusunda ülkemizin bence en müstesna yerlerinden biri. Baştan dediğim gibi; kentimizi bu konuda da iyi tanıtmamışız, bu değerleri iyi pazarlayamamışız!” diyen Muhsin Gözkaya, “Uluslararası nitelikte olan Bergama Kermesine ekleyeceğimiz bir gün ile Kermes içinde bir gastronomi günümüz düzenleyebiliriz” dedi.

Kaç yaşındasınız ve ne zaman restoran işine başladınız?

“32 yaşındayım, 16 yıldır bu işin içindeyim. 2009'dan beri baba mesleğimi devam ettiriyorum. Bergama'da elimizden geldiği kadar Bergama yemeklerini tanıtmaya çalışıyoruz. ‘Altın Kepçe’ babam Abdullah Gözkaya tarafından 2004 yılında açıldı. Ben 5 yıl sonra mesleğe dahil oldum. Ama bu mekân 1965 yılından beri köfte ve yemek salonu olarak vardı. 21 yıldır biz işletiyoruz.”

Yemek konusunda Bergama yeterince tanınıyor mu?

“Bergama çok güzel bir yer, ama biz Bergama’yı iyi bir şekilde tanıtıp pazarlayamamışız maalesef. Yemek konusunda da aynı şekilde, çok güzel bir kültürümüz var. Buranın 118 tane köyü var. Hepsinde ayrı ayrı yemek kültürü bulunuyor. Bundan en önemlisi ve en önde çıkan da Bergama köfteyle, çığırtma yemeği. Biz de bunu restoranımızda her gün Bergama köftesi ve çığırtma olarak servis ediyoruz.”

Bergama'da gastronomi turizmi neden gelişmedi? Bu konuda siz de çok çaba gösterdiniz.

“Aslında Bergama köftesiyle, peyniriyle, tatlısıyla, çığırtmasıyla, çam fıstığı ile gastronomi konusunda ülkemizin bence en müstesna yerlerinden biri. Baştan dediğim gibi; kentimizi bu konuda da iyi tanıtmamışız, bu değerleri iyi pazarlayamamışız! Bir Urla’ya bakın; sadece enginarı öne çıkaran bir Enginar Festivali yapıyor. 2 milyona yakın insan bu festivale gidiyor. Biz burada dünyanın en iyi pamuğunu, en iyi domatesini, en iyi çam fıstığını yetiştiriyoruz. Muazzam süt kalitesinde Bergama Tulumu üretiyoruz. Ama tüm bunları yeterince tanıtamadık. İzmir tulumu deniyor; İzmir tulumu diye bir şey yok aslında. Bizim tulumumuz inek ve koyun sütü karışımından yapılıyor. Diğer İzmir Tulumu denilen peynir ise sadece inek sütünden yapılıyor. Elbette bu tulum, kalite ve lezzet açısından Bergama Tulumu Peynirinin yanına bile yaklaşamaz.”

“Bergama’da patlıcan ve domates biber ile yapılan geleneksel çığırtma yemeği bize mahsus ve coğrafi işareti alınmış bir lezzet ama iki yıldır yanı başımızdaki Soma ilçesi çığırtma şenliği düzenliyor.”

“Ben işletmeci olarak Bergama köftesinin ve çığırtmasının tanıtımı için çok çaba harcadım. Birçok ünlü dükkânımıza geldi, çığırtma ve köftemizin müdavimi oldu. Bunlardan en sık geleni Ata Demirer, Haldun Dormen, Armağan Çağlayan, rahmetli Erol Büyükburç; bunlardan bazıları. Mehmet Yaşin başta olmak üzere önemli gezgin ve influencer’lar mekânımızı ziyaret ettiler. Birçok ulusal yayın yapan kanal bizim lezzetlerimizi tanıttılar. Burada önemli olan sosyal medya reklamlarından çok Google arama motorunda çıkan yorumlar; o yorumlar çok önemli gösterge ve gerçekçi oluyor. İnsanlar Google yazınca ilk önce biz çıkıyoruz ve bize geliyorlar. Çok yerli ve yabancı turist bu yol ile bize geliyor. Elbette reklam ve tanıtım önemli; bu konuda çok hassas davranıyoruz işletme olarak.”

“Gelen müşterilerimiz hizmet ve yiyecek kalitemizden memnun kalıyorlar ve dostlarına tavsiye ediyorlar. Bir daha geldiklerinde bize mutlaka uğruyorlar.”

Biraz menü ve restorandan bahseder misiniz?

“Biz malzeme seçiminde çok titiz davranıyoruz. Kalite bizim için çok önemli. Etlerimizi bu yöreden kesilen hayvanlardan temin ediyoruz. Köftemiz sadece bu etlerden yapılıyor. Patlıcan ve domates seçiminde de öyle; kışın Agrobay Seracılığın ihracat ettiği pembe domates kullanıyoruz. Patlıcanlarda ise yazın mutlaka Bergama’da yetişen yerli patlıcan kullanılıyor. Tabi ustalık da çok önemli; babam, ben ve ustamız üç kişi yemekleri hazırlıyoruz.”

“Sabah babam açıyor: kelle paça, ayak paça, işkembe, mercimek ve tavuk suyu olmak üzere beş çeşit çorbamız bulunuyor mutlaka. Yemek çeşidimiz köfte ve çığırtma her gün olmak şartı ile 9 çeşit. Bazı günler tandır, ciğer sarma gibi özel yemeklerimiz oluyor.”

Bergama köftesinin farkından bahseder misiniz?

“Bergama köftesinin en büyük özelliği içinde un, kimyon ve tuz var. Soğan, sarımsak ya da başka hiçbir baharat yok. Yerken böyle ettirme oluyorsunuz. En büyük farkı yöresel hayvanların lezzeti.”

Franchising vermeyi düşünüyor musunuz?

“Hayır, düşünmüyorum. Biz butik olarak kalmak istiyoruz. Öyle olunca yerellik ve lezzet bence kayboluyor. Artık insanlar bu tür franchising işletmeleri tercih etmiyor. Mutlaka butik ve kendine özgü kaliteli yerleri tercih ediyorlar.”

Bergama tanıtımı için neler yapılmalı? Gastronomi festivali düzenlenmeli mi?

“Bu çok önemli bir şey, kesinlikle öyle düzenlenmeli. En başta bizim bu yıl 89’uncusunu düzenleyeceğimiz 23 - 29 Haziran tarihleri arasında kermesimiz var zaten. Bu, dünyanın ikinci yerel festivali olma niteliğini taşıyor ve uluslararası nitelikte.”

“Geçen yıl güzel bir şey yapıldı. Oraya birkaç yıldır alınan yabancı yemekleri satan stantlar alınmadı. Bu doğru bir karardı. Kermeste Bergama lezzetleri, Bergama’nın doğal ürünleri tanıtılmalı.”

“Bergama'nın yerel lezzetleri ya da köyden kadınların yaptığı doğal ürünleri sunması gerekiyor.”

“Bergama’da 6 yıldır düzenlenen bir tiyatro festivali var, bu çok iyi gidiyor. Orada biz de tadım etkinliği yapıyoruz gelen misafirlere. Bir yemeği verirken hikayesini anlatıyoruz. Sadece bizim burada köfte ve çığırtmayı değil; tulum peynirini, Bergama'nın helvasını, çam fıstığını hepsini tanıtıyoruz bu etkinlikte. Burada da gönüllü olarak bu işi severek yapıyoruz. Her gelene de zaten bunu söylüyoruz.”

“O işlerin devam etmesi gerekiyor. Gastronomi festivali evet yapılabilir. Zaten bir şey yapmak çok zor değil; Bergama Tiyatro Festivali var.”

“Bergama Kermesi’ne mutlaka bir gastronomi günü de eklemeliyiz. Burada kurulacak standartlarda yerel ürünler ziyaretçilerle buluşturulabilir.”

Bergama’da herkes konuşmaya gelince konuşuyor ama kimse elini taşın altına koymak istemiyor.

“Bergama ne kadar çok tanınırsa, ne kadar çok insan gelirse buradaki esnaflar olarak kazanacak. Bunların geri dönüşü yine bize olacak, başka yere olmayacak. Biz burada doğduk büyüdük. Çocuklarımız da burada büyüyecek.”

Önümüzdeki günlerde turizm alanında başka yatırımlarınız olacak mı?

“Kale Mahallesi’nde bir ev alıp buraya 6 veya 7 odalı bir butik otele çevirmek, onun bahçesinde de sadece Bergama yemeklerinin olduğu bir restoran açmak istiyorum. Sadece rezervasyonla çalışan bir turizm tesisi ilçemize kazandırmak arzum var.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İZBAN'dan Önemli Duyuru: Biçerova-Aliağa Arasındaki Seferler...
İZBAN'dan Önemli Duyuru: Biçerova-Aliağa Arasındaki Seferler...
Türkiye'de ilk kez yapılacak sistemi açıkladı: "İşe alımları Halk Komitesi denetleyecek"
Türkiye’de ilk kez yapılacak sistemi açıkladı: “İşe...