Menemen Belediyesi'nden ıspanak üreticisine destek

Başkan Aksoy: “Ispanak üreticisine destek vereceğiz”

Menemen Belediyesi'nden ıspanak üreticisine destek
14 Kasım 2019 - 10:51

İstanbul ve diğer bazı şehirlerde yaşanan zehirlenme vakaları nedeniyle zor günler geçiren Menemenli ıspanak üreticilerine destek olmak amacıyla Menemen Belediyesi ile Menemen Ziraat Odası ortak bir etkinlik düzenledi.  Menemen Cumhuriyet Meydanı’nda bugün öğlen saatlerinde gerçekleşen etkinlikte ortak basın açıklaması yapıldı, gelen konuklara ıspanak yemekleri ikram edildi.

Basında çıkan birtakım zehirlenme haberlerine açıklık getirmek ve ıspanak üreticisinin yanında olmak amacıyla düzenlenen etkinliğe, Menemen Kaymakamı Mustafa Özkaynak, Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, Belediye Başkan Yardımcıları ve Danışmanları, Belediye Meclis Üyeleri, Menemen’deki siyasi parti başkanları ve siyasi parti temsilcileri, kamu kuruluşları ve STK temsilcileri, muhtarlar, Menemenli üreticiler ve binlerce Menemenli katıldı.

“Hep birlikte Menemen ıspanağına sahip çıkmaya geldik”

Çiftçilerin mağduriyetine dikkat çekmek istediklerini belirten Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, "Bugün burada siyasi parti ve düşünce ayrımı gözetmeksizin hep birlikte Menemen ıspanağına sahip çıkmaya geldik. Bizim ovamızda zehirli hiçbir şey yoktur. Dikkat ederseniz ıspanakla ilgili zehirlenme haberleri İstanbul, Düzce, Tekirdağ gibi bölgelerden geliyor. Ispanağın en fazla üretildiği yer Menemen. Menemen'de bir tane zehirlenme vakası var mı, yok. Eğer Menemen Ispanağından kaynaklı bir şey olsaydı her şeyden önce bizler burada Menemenliler olarak zehirlenirdik. Ama böyle bir durum söz konusu değil” dedi. Başkan Aksoy, hem Tarım ve Orman Bakanı’nı hem de hükümeti Menemen ıspanağına sahip çıkmaya davet etti. Aksoy, ”Zehirlenmelerin tarlalardaki bir ayrık otundan kaynaklandığı söyleniyor. Buradaki çiftçi arkadaşlarımız daha iyi bilirler, böyle bir otun Menemen ıspanağının içinden çıkması söz konusu değildir. Biz Menemen Belediyesi ve Menemen halkı olarak çiftçimizin, üreticimizin arkasındayız. Çiftçimizin yaşamış olduğu sorunları hep birlikte göğüsleyeceğiz“ açıklamasında bulundu.   

“Herkesi ıspanak yemeye davet ediyorum”

Menemenli üreticilere desteğini gösteren Menemen Kaymakamı Mustafa Özkaynak da yaptığı konuşmada, “Ispanak mutfağımızda önemli bir yer tutuyor. Menemen köylüsü bu sebzeyi yıllardır üretiyor, nasıl üreteceğini de çok iyi biliyor. Kendi yediği, çocuğuna yedirdiği sebzeyi tüketicilere sunuyor. Ispanağımız son derece sağlıklı ve güvenlidir. Yaşanan zehirlenme vakaları münferit olaylardır. Bu olaylarda bizim çiftçimizin herhangi bir rolü yoktur. Herkesi son derece sağlıklı ve besin değeri yüksek olan bu sebzemizi yemeğe davet ediyorum“ diye konuştu.

“Bölgemizdeki ıspanağın ne kadar sağlıklı olduğunu insanlara göstereceğiz”

Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl yaptığı basın açıklamasında, "Ispanaktaki zehirlenme vakaları olduktan sonra üreticilerimiz ve muhtarlarla sürekli irtibat halindeydik. Yaşanan olaylardan sonra ıspanak üreticisinin ne büyük zorluklar yaşadığına şahit olduk.  Bugün hepinizin buraya gelmesi ile bu sıkıntıları aşabileceğimizi umuyorum. Bizlere destek verdiğiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum. Birazdan Sayın Kaymakamım, Belediye Başkanım ve diğer konuklarla birlikte hep beraber ıspanak yiyerek bölgemizdeki ıspanağın ne kadar sağlıklı olduğunu insanlara göstereceğiz” şeklinde konuştu. Ispanak üretiminde dünyada Çin, Amerika ve Japonya’nın arkasından 4. sırada olduğumuza değinen Karagöl, “Ekonomisi gelişmiş, dünyanın en büyük ülkeleri hep ıspanak üretiyor ve tüketiyor. Türkiye’deki ıspanak üretiminde yüzde 26 ile İzmir ili birinci sırada. İzmir’de de Menemen üretim açısından ilk sırada yer alıyor. Sağlıklı bir ürün yetiştiriyoruz. Her köyümüzde ıspanak havuzlarımız var. Ispanaklar yıkanmadan kesinlikle tüketiciye sunulmuyor. Düzenli tüketildiğinde insan sağlığı için büyük faydaları olan, sindirim sistemi fonksiyonları ve mide problemlerine iyi gelen bu besini mutlaka tüketmek gerekiyor. Kanserden koruyor, göz sağlığına iyi geliyor, iltihap önleyici özelliği var. Bu kadar değerli bir ürünü üreterek insanlara sunan Menemen çiftçisine teşekkür etmek istiyorum” açıklamasını yaptı.  

“Temel Reis de Menemen ıspanağını yiyor”

Menemen Doğa Mahallesi muhtarı Nevim Sevinç ise yaptığı konuşmada, “Ispanak haberinden sonra etkilenen sadece köylü ve çiftçi olmadı. Evine tarımdan ekmek götüren herkes çok etkilendi, birçoğu işsiz kaldı. Çiftçilerimizin psikolojisi bozuldu. Şimdi burada bu birliği, kaynaşmayı görmek çok güzel. Ben tüm Türkiye’yi ıspanak yemeye davet ediyorum. Temel Reis de Menemen ıspanağını yiyor” dedi.

“Menemenli üretici Menemen ıspanağına kefildir”

Menemen halkının yüzde 50’sinin tarım ile geçimini sağladığına değinen Menemenli bir üretici, “Yetiştirdiğimiz ıspanaklarımız son derece sağlıklı. Tahlil edilmeden sizlerin masasına gelmiyor. Biz kendi çoluğumuza çocuğumuza yedirmeyeceğimiz bir ürünü tüketiciye yedirmeyiz. O yüzden gönül rahatlığıyla herkes ıspanağı tüketebilir. Ispanak bizim tarımımızın temel taşlarından biri, ıspanak olmazsa hepimiz çok etkileniriz. Sağlıklı ve güvenli ürünler üretiyoruz. Bu ürünlerin hepsinin tahlil sonuçları elimizde. Zehirlenmelerin ıspanaktan olmadığını zaten bakanlık açıkladı. Menemenli üretici Menemen ıspanağına kefildir. Gönül rahatlığıyla herkes ıspanak tüketebilir” ifadesini kullandı.  

Konuşmaların ardından Menemen ıspanağı ile yapılmış yemekler konuklara ikram edildi. Menemen Kaymakamı Mustafa Özkaynak ve Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy başta olmak üzere herkesin lezzetli yemekleri yemelerinin ardından katılımcılara ıspanak dağıtıldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"