Mehmet Sinan Kuran'dan Ege'nin iki yakasını buluşturan sergi

Ege’nin iki yakası temasıyla geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan Türk-Yunan dostluğunu yeniden tazelemek için harekete geçen Çeşme Festivali, 25 yıl sonra 18-22 Eylül tarihlerinde tekrar sanatseverlerle buluşuyor. Festival, çizgilerinde neşeyi resmederek başka bir yaklaşım sunan ressam Mehmet Sinan Kuran’ın “Houzouri” sergisine de ev sahipliği yapıyor...

Mehmet Sinan Kuran'dan Ege'nin iki yakasını buluşturan sergi
13 Eylül 2019 - 13:18

Tam 25 yıl aradan sonra bu yıl tekrar sanatseverlerle buluşmaya hazırlanan ve 90’lı yılların en büyük müzik festivali olarak bilinen Çeşme Festivali, birçok farklı disiplini tek bir çatıda birleştirerek Ege’nin iki yakasını buluşturmak için geri dönüyor. Ressam Mehmet Sinan Kuran imzasıyla hazırlanan muhteşem bir sergi de festival boyunca sanatseverleri bekliyor.

Türkçe karşılığı “Huzur” Yunanca karşılığı “Houzouri” olan sergi, iki kadim dostun dillerinden kültürlerine kadar ne kadar çok ortak paydada buluştuğunu anlatan eserlerden oluşuyor. Serginin küratörü Ayşe Pınar Akalın serginin detaylarıyla ilgili şöyle diyor; “Serginin isimini ben özellikle Houzouri olarak koydum. İki ülkenin kültürlerinin birbirine nekadar yakın olduğunu gösteren şeylerden biri de ortak dildir. Türkçe ve Yunancada ortak kullanılan çok sayıda kelime var. Biz de sergiye bu nedenle iki dilde de aynı anlama gelen ortak bir isim koymak istedik. Sergimizin hem eserlerin iç dünyasını hem de tek denizi paylaşan bu iki ülke arasındaki sanat ve kültür bağını güçlendirmek için yapılan festivalin ruhunu en iyi şekilde yansıttığını düşünüyoruz”.

Kainatın tüm ahengi Houzouri sergisinde

Çeşme’nin önemli mimari yapılarından Ayios Haralambos Kilisesi’nde sanatseverlerle buluşacak olan serginin Küratörü Ayşe Pınar Akalın Mehmet Sinan Kuran’ın sergilenen eserleriyle ilgili şu yorumu yapıyor; “Mehmet Sinan’ın figürleri çok naif ama bir o kadar da güçlü. Bilinçaltını tamamen özgür bırakarak yaptığı eserlerde içindeki sihirli dünyayı renkli bir masal dünyasına çeviriyor. Bu dünyada insanlar, hayvanlar ve bitkiler aynı kainatta olduğu gibi huzur , neşe ve merak içinde birlikteler”. Houzouri sergisi festivalin devam ettiği 18-22 Eylül tarihleri arasında ziyaretçilerini bekliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TESK Başkanı Palandöken: Memlekette manav, kasap, marangoz kalmadı
TESK Başkanı Palandöken: Memlekette manav, kasap, marangoz...
İzmir'de toplu ulaşım ve trafikte Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu düzenlemesi
İzmir'de toplu ulaşım ve trafikte Cumhurbaşkanlığı Bisiklet...