Konut Piyasası Görünümü raporunun ikincisi yayınlandı

'Konut Piyasası Görünümü' raporunun ikincisi yayınlandı: Son aylarda konut piyasasındaki toparlanma yavaşladı!

Konut Piyasası Görünümü raporunun ikincisi yayınlandı
17 Şubat 2021 - 14:11
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ve sahibinden.com işbirliği ile hazırlanan “Konut Piyasası Görünümü” raporunun ikincisi yayınlandı. Rapora göre Ocak ayında konut piyasasındaki toparlanma hız kesti.

BETAM ve sahibinden.com’un gayrimenkul alıcı ve satıcıları ile emlak profesyonellerine yol göstermek amacıyla hazırladığı “Konut Piyasası Görünümü” raporunun ikincisi yayınlandı. Rapor; BETAM araştırma uzmanlarının sahibinden.com’un Emlak kategorisindeki veri havuzunu analiz ederek, elde ettiği istatistiki verileri ve uzmanların bulgulara ilişkin yorumlarını içeriyor. 

Türkiye genelinde satılık konut piyasası hareketlendi

Rapora göre Ocak ayında, satılık konut m2 fiyatları ve satış adedi bazında önceki aya göre kısmi bir yükseliş görüldü. Böylece, 2020 Ocak ayında 2.657 TL olan m2 cinsinden satılık konutların ilan fiyatları 2021 Ocak ayında 3.585 TL'ye ulaştı.

Yıllık satış fiyatı, İstanbul’da % 29,3, Ankara’da % 36 ve İzmir’de % 36,4 arttı. Ortalama satılık konut ilan m2 fiyatları; İstanbul’da 4.792 TL, Ankara’da 2.480 TL, İzmir’de ise 4.313 TL oldu.

Öte yandan, satılık ilan sayısı % 1,3; yayından kaldırılan ilan sayısı ise % 5,6 oranında arttı. Kapatılan ilan süresi ise bir önceki aya göre kısmi bir yükseliş gösterse de geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık 10 gün kısaldı.

Kiralık konutlarda ilan sayısı azaldı

Aralık ayında % 19,1 olan yıllık kira artış oranı, Ocak ayında % 19,5 seviyesine yükseldi. 2020 Ocak ayında 13,18 TL olan kiralık konut ilan m2 fiyatı ise 2021 Ocak ayında 15,75 TL'ye ulaştı.

Ocak ayında üç büyük ildeki yıllık kiralık m2 fiyatlarında değişimler farklı seyirler izledi. İstanbul'da yıllık kira değişim oranı % 25,2’lik artışla geçen aydaki seviyesini korudu, oran Ankara'da % 15,4'e yükselirken, İzmir'de % 16,7'ye indi ve İstanbul, Ankara ve İzmir'de sırasıyla 22,3TL, 11,5 TL ve 16,7 TL oldu. 

Ocak ayında kiralık ilan sayısı azalırken, kiralık ilanların yayında kaldıkları gün sayısı geçtiğimiz aya göre yaklaşık 3 gün uzadı.

“Bu çalışmayı sektörde uyguladığımız şeffaflık prensibi çerçevesinde çok önemsiyoruz”

sahibinden.com Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nazım Erdoğan: “Geçen ay ilkini yayınladığımız Konut Piyasası Görünüm raporu emlak profesyonelleri kadar, alıcı ve satıcılar tarafından da ilgiyle karşılandı. BETAM’ın titiz çalışmasının bir sonucu olan raporda emlak piyasasındaki gelişmeleri, bölge ve iller bazında yakından izliyoruz.  Bu sayede gayrimenkul alan ve satan kişilere veriyle işlem yapma fırsatı sunuyoruz. Konut alım-satım ya da kiralamak amacıyla platformumuzu ziyaret eden kullanıcılarımıza karar aşamalarında destek olmak amacıyla sunduğumuz Emlak360 hizmetinin yanı sıra aylık yayınladığımız Emlak Endeksi ile birlikte, yeni başlattığımız bu çalışmayı, 20 yıldır uyguladığımız şeffaflık prensibi çerçevesinde çok önemsiyoruz” dedi. 

Raporun tamamına linkten ulaşabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı 29'uncu kez kapılarını açtı
Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı...
Türk demir çelik sektörü yenilenebilir enerjiye yatırım yapıyor
Türk demir çelik sektörü yenilenebilir enerjiye yatırım...