Kist Hidatik Hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

Prof. Dr. Altıntaş; Kist Hidatik Hastalığı uzun yıllar hiçbir belirti göstermeyebilir!

Kist Hidatik Hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
10 Ocak 2020 - 01:18

Kist Hidatik Hastalığı Bergama’da anlatıldı

Bergama Kültür Merkezi’nde (BerKM) gerçekleştirilen Toplum Sağlığı Konferansı’nda Gizli Tehlike Kist Hidatik hastalığı konusunda bilgilendirme yapıldı.

Konferans Bergama Belediyesi, Türkiye Hidatidoloji Derneği ve Belediye Veteriner Hekimleri Derneği işbirliğiyle gerçekleştirildi. Konferansın moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmiye Altıntaş yaptı. Konferansın açılışında sunum yapan Prof. Dr. Altındaş, Kist Hidatik Hastalığı, korunma yolları, hastalığın nasıl bulaştığı ve tedavisi hakkında önemli bilgiler paylaştı. Konferansa ayrıca Prof. Dr. Ayşegül Ünver, Veteriner Hekim Sinan Okçuoğlu ve Veteriner Hekim Mahmut Aslankan konuşmacı olarak katıldı.

Kist Hidatik hastalığının, ‘İçi su dolu kese’ anlamına geldiğini yaptığı sunumda ifade eden Prof. Dr. Nazmiye Altıntaş, Ülkemiz nüfusunun büyük bir kesiminin hayvancılıkla uğraştığına ve ülkemizde Kist Hidatik hastalığının son derece yaygın ve en önemli paraziter hastalıklardan birisi olduğuna dikkat çekti. Hastalığın; enfekte köpeklerin dışkısı ile kirlenmiş suların içilmesi veya köpek dışkısı ile kirlenmiş çiğ yenen roka, nane, maydanoz gibi yeşilliklerle, sebze ya da meyvelerin iyice yıkanmadan yenmesi sonucunda ortaya çıktığını açıklayan Prof. Dr. Altıntaş; “Kist Hidatik Hastalığı uzun yıllar hiçbir belirti göstermeyebilir. Kistler genellikle sessiz seyrederler ve 5 cm çapa ulaşıncaya kadar herhangi bir belirti vermezler. Bu nedenledir ki hastalığın tanısı tamamen rastlantı sonucu yani kişinin başka bir nedenle doktora gitmesi sonucu genellikle rutin bir muayene sırasında, bir cerrahi girişim sırasında konur” dedi. Hastalıktan korunmada hijyenin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Nazmiye Altıntaş’ın sunumun arından diğer konuşmacılarda hastalıkla ilgili bilgiler verdi. Toplantının sonunda Bergama Belediye Başkan Yardımcısı Cüneyt Umutlu, başka bir programda olduğu için konferansa katılamayan Başkan Hakan Koştu’nun selamını ileterek, konuşmacılara teşekkür edip, plaket verdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"