Kalabalık Havuzlarda Enfeksiyona Dikkat!

Aşırı sıcakların başlamasıyla birlikte, tatil köylerinde,sitelerde ve spor merkezlerinde bulunan havuzlar, serinlemek isteyen kalabalıkgrupların tercihi oluyor. Özellikle havuza toplu girilen yerlerde, kulakenfeksiyonu şikâyetlerinde artış gözleniyor.

Kalabalık Havuzlarda Enfeksiyona Dikkat!
29 Haziran 2019 - 17:23

Yaz aylarında kulak enfeksiyonlarına bağlı şikayetlerin arttığına dikkat çeken Çevre Hastanesi doktorlarından Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Abdülkadir Kilimcioğlu şöyle konuştu; “Kulağın tıkanması, işitme azlığı, kulak ağrısı gibi problemlerin yanı sıra kulak tıkanıklığına bağlı dengede yaşanan şikâyetler yaz aylarında artıyor. Denize ve havuza toplu girilen yerlerde dış kulak yolu enfeksiyonu daha çok görülüyor. Kulak enfeksiyonlarının yanı sıra, kulak kirinin (kulak kanalındaki buşon) su alarak şişmesi ve kulağı tıkaması işitme problemleri yaratıyor. Kulak kanalına su girmesi ile oluşan, çok ağrılı tıkayıcı bir enfeksiyondur. Kanal cildi şişer, kızartır ve kulağı tıkar. Hasta, kulak kepçesini hareket ettiremez. Özellikle ağrı; çene hareketleri ve yemek yeme sırasında ortaya çıkar. Enfeksiyonun ilerlemesi sonucunda, ağrı daha fazla şiddetlenir. Burada dış kulak yolu, tabii enfeksiyona bağlı şişkinliği arttıracağı için yolu daralttığından, işitme kaybı da ortaya çıkabilir; enfeksiyona bağlı akıntı da meydana gelebilir. Ağrı başladığında hemen hekime başvurulmalıdır. Aksi takdirde kulak kanalında ki enfeksiyon ilerler, yüze ve kulağın iç kısımlarına yayılır.”

Kulak Temizliği Nasıl Yapılmalı?

KKB Uzmanı Op. Dr. Abdülkadir Kilimcioğlu; ayrıca kulak kirinin su alarak şişmesi sonucu kulağı tıkadığını ve işitme kaybına neden olduğunu söyledi ve kirin yumuşatılarak, aspiratörle temizlenmesinin uygun olduğunu ancak şırıngalarla yıkamanın doğru olmadığını belirterek şöyle konuştu: “ Eskiden kullanılan büyük metal şırıngalarla kulak kirini yıkamanın, doğru olmadığını belirtmek istiyorum. Çünkü; kulak kirinin arkasında kulak zarı delik mi, kir haricinde bir enfeksiyon var mı bilmiyoruz. Eğer enfeksiyon varsa su ile enfeksiyonu arttırabiliriz, orta kulağı yıkamış oluruz ve orta kulak enfeksiyonuna neden oluruz. Kirin yumuşatılarak, aspiratörle temizlenmesini daha uygun buluyorum.”

Kulak Enfeksiyonuna Yakalanmamak İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

  • Girilen havuzun ve denizin temizliğini önceden araştırın.
  • Çok kalabalık olan düzenli ve iyi temizlenmeyen havuzlar yüzmek için uygun değildir.  
  • Aşırı klorlanmış havuz suyu risklidir. Sadece dış kulak enfeksiyonu açısından değil aynı zamanda sinüzit açısından da havuz sularının hijyene uygun olduğuna dikkat edin.
  • Kulağı nemli bırakmayın ve sadece havlu ile kurulayın.
  • Kulak çubuğu, kibrit çöpü ve benzeri sivri şeyler kullanmayın.
  • Hekiminizin tavsiyesine göre kulağa su kaçmaması için kulak tıkacı kullanabilirsiniz.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Abdülkadir Kilimcioğlu Kimdir?

1990 yılı Ocak ayında Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra mecburi hizmetin ardından Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesinde KBB ve baş boyun cerrahisi ihtisasını tamamladı. 1997 yılından itibaren Sarıyer İsmail Akgün Devlet hastanesinde 20 yıla yakın KBB uzmanı olarak çalıştı. Tüm KBB ve baş boyun cerrahisi ameliyatlarının yanı sıra özel ilgisi olan burun ve hastalıkları konusunda çok sayıda yerli ve yabancı kongre ve seminere katıldı. Özellikle RİNOPLASTİ BURUN ESTETİĞİ olmak üzere tüm baş boyun cerrahisinde oldukça önemli sayıda ameliyat serim bulunmaktadır. 25 yıllık kamuda çalıştıktan sonra şu anda Özel Mecidiyeköy Çevre Hastanesinde hasta kabulü, rinoplasti burun estetiği ve diğer kulak burun boğaz ameliyatlarımı yapmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TESK Başkanı Palandöken: Memlekette manav, kasap, marangoz kalmadı
TESK Başkanı Palandöken: Memlekette manav, kasap, marangoz...
İzmir'de toplu ulaşım ve trafikte Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu düzenlemesi
İzmir'de toplu ulaşım ve trafikte Cumhurbaşkanlığı Bisiklet...