İzmirli bisikletlilere müjde: Vapurlar 5 kuruş olacak

İzmir’de bisiklet kullanımının daha da artmasını sağlamak amacıyla çalışmalar sürüyor.

İzmirli bisikletlilere müjde: Vapurlar 5 kuruş olacak
27 Ağustos 2020 - 15:33
İzmir’de bisiklet kullanımının daha da artmasını sağlamak amacıyla çalışmalar sürüyor. Bisiklet kullanıcıları vapurlara 5 kuruşluk sembolik ücretle binebilecek. Ayrıca trafik yoğunluğunun yaşandığı arterlerde arıza yapan araçlar için ücretsiz çekici hizmeti verilecek. Bu müjdeler, Radyo Trafik İzmir’e konuk olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak’tan geldi.
 
Yaklaşık 2 yıldır İzmir ulaşımının nabzını tutan Radyo Trafik İzmir’de yepyeni bir program başladı. “İZUM ile İzmir’de Ulaşım” programının ilk konuğu İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak oldu. Esra Balkanlı’nın canlı yayın konuğu olan Atak, ulaşımla ilgili müjdeler verdi. Bisiklet kullanıcılarının vapurlara sembolik bir ücretle bineceğini söyleyen Atak, bazı arterlerde belediye olarak ücretsiz çekici hizmeti vereceklerini açıkladı. Eser Atak’ın gündeminde trafikte yapılacak düzenlemeler ve toplu ulaşım yatırımları da vardı.
 
BİSİKLETLİLER VAPURLARA SEMBOLİK ÜCRETLE BİNECEK
Pandemi döneminde İzmir’de bisiklet kullanımının yüzde 2 buçuktan yüzde 5’e çıktığını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Atak, bu sonucun kendilerini sevindirdiğini söyledi. Hem bisiklet kullanımını teşvik etmek hem de farkındalık sağlamak amacıyla bisikletiyle vapura binen yolcuları sembolik bir ücretle taşıyacakları müjdesini verdi. Atak, bisikletlilerden 5 kuruş civarında bir ücret alacaklarını bildirdi.
 
ÜCRETSİZ ÇEKİCİ HİZMETİ GELİYOR
 Trafikte arıza yapan araçlar özellikle yoğun saatlerde trafiğin daha da yoğunlaşmasına neden oluyor. “Arızalı araçlar bizim başımızın belası…” diyen Eser Atak, bunun için de bir çözüm düşündüklerini açıkladı. Belediye olarak çekici hizmeti vereceklerini kaydeden Atak, “Arızalı araçları, belediyenin belirlediği en yakın noktaya çekecek bir hizmet olacak. Biz bunu ücretsiz yapacağız. Ücretsiz çekici hizmetini her yerde yapamayız, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı, Yeşildere ve Altınyol için düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
SALGIN SONRASI İZMİR ULAŞIMINDA NELER DEĞİŞTİ?
 Pandemi döneminde ulaşım sisteminde bir takım farklılıklar gözlemlediklerini kaydeden İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak, İzmirlilerin haklı olarak toplu ulaşım kullanım oranını azalttıklarından bahsetti. Atak, değişen ulaşım alışkanlıkları için önemli rakamlar paylaştı.
 
“Mart ayı başında toplam 1 milyon 800 bin toplu ulaşım kullanımı Nisan ayında 277 bine kadar düştü. Haziran’da 550 binlere yükselen rakam Ağustos ayında günlük 1 milyona çıktı. Geçen yıla oranla yüzde 30’luk yolcu kaybımız var. Pandemi öncesi toplu ulaşım araçlarını kullananların yüzde 43’ünün kullanım alışkanlığını değiştirmediğini gördük. Hastalık nedeniyle toplu ulaşım araçlarından uzaklaşanların oranı yüzde 55’i buldu. Bu kesimin yüzde 21’i ise tamamen toplu ulaşımdan kopmuş, bunların yarısı ise özel araç kullanmaya başlamış. Bu da pandemi öncesi toplu ulaşım kullanan her 4 kişiden birinin özel araç kullanmaya başladığı anlamına geliyor. Yaklaşık 125 bin yeni aracın trafiğe katıldığını tespit ettik. Bunu zaten yollarımızda da hissediyoruz. Temmuz-Ağustos döneminde Ekim-Kasım trafiğini yaşadık. Bu aslında bizim için bir felaket senaryosu…”
 
TRAFİĞİN RAHATLATILMASI İÇİN NELER YAPILACAK?
Eser Atak, trafiğin rahatlatılması için yapılacak çalışmalar hakkında; “Yaptığımız araştırmalardan yola çıkarak bir takım fiziki önlemler almaya karar verdik. Bazı kavşaklarda noktasal dokunuşlarımız olacak. Alternatif akslar oluşturmaya yönelik çalışmalarımız da var. Özellikle Mustafa Kemal Sahil Bulvarı, Yeşildere ve Altınyol bizim için çok önemli 3 ana aks. Bu yolları daha verimli kullanmaya yönelik planlamalar yapıyoruz. Özellikle katılım noktalarında örülmelerden dolayı yavaşlamaların yoğunluğunu önlemek için arayışlarımız var. Son aşamaya geldik ve yakında bunları duyuracağız.” ifadelerini kullandı.
 
KAVŞAKLARDA YAPILACAK DÜZENLEMELER
 Özellikle akşam saatlerinde Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda yoğunluklar oluştuğuna vurgu yapan Atak, tespit ettikleri sorunlu noktalar olan Karataş Kavşağı, Göztepe Kavşağı, Güzelyalı girişlerinde sığınma ceplerini biraz daha uzatacaklarını kaydetti. Marina Kavşağı’nda da bir takım düzenlemelerimiz yapılacağını bildiren Atak, “İnciraltı’na doğrudan geçiş gibi kapsamlı bir düzenleme olacak, projeleri hazırlandı. Karabağlar’da sorumluluğumuza geçen Yeşillik Caddesi üzerinde hazırlanan projeler var. Ufak dokunuşlarla trafiğin rahatlamasını sağlamayı hedefliyoruz. Dönüşler, damla kavşaklar, “U” dönüşleri gibi düzenlemeler için çalışan başarılı bir ekibimiz var. Çalışmalarımız tamamen bilimseldir.” açıklamasında bulundu.
 
KADEMELİ MESAİ SAATİ
 Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen “kademeli mesai saati” uygulaması da Eser Atak’ın üzerinde durduğu başka bir konu oldu: “Ne kadar önlem alırsak alalım, kademeli mesai saati düzenine geçmemiz gerekiyor. Kamu sektörü ve özel sektörün mesai saatleri ile eğitim sektöründe derslerin başlama ve bitiş saatlerinin değişmesi gerekiyor. Bu hem trafikte rahatlamayı hem de toplu taşımadaki kalabalıklığı azaltmayı sağlar. Böylece insanların toplu taşıma kullanım oranı artar. Sadece pandemi için değil, trafikte bir önlem olarak uygulanması gerekiyor. Kademeli mesai saati düzenlemesi için Valiliğe bir yazı yazdık. Yeni araştırma sonuçlarını da ilave ederek bir dosya daha göndereceğiz. Mesai saatlerindeki esnekliği sağlayarak herkesin aynı anda trafiğe çıkmasıyla oluşan sorunu çözmüş oluruz.”
 
TOPLU ULAŞIM YATIRIMLARI
İzmir Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir ulaşımın en önemli unsurunun toplu ulaşım olduğunu düşünerek, adımlarını buna göre atıyor. Ulaşımdan Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak, toplu ulaşıma ciddi yatırım yaptıklarından bahsetti. “Toplu ulaşıma yaptığınız her yatırım trafikten daha fazla özel aracı çekmenize neden oluyor.” diyen Atak, “Narlıdere, Buca ve Gaziemir-Karabağlar metrosu ile Çiğli Tramvayı önemli ulaşım yatırımlarımız. Otobüs sistemimizi destekliyoruz. Filomuza katılan yeni otobüsler oldu, daha da olacak. Deniz ulaşımıyla ilgili yatırımlarımız söz konusu. Körfezi daha aktif kullanmak istiyoruz.” sözlerini kullandı.
 
DOLDUR-BOŞALT SİSTEMİNE GEÇİLECEK
Vapur sefer sayılarını arttıracaklarından söz eden Eser Atak, “Arabalı vapurlarda doldur-boşalt sistemi ile yeni bir taşıma sistemine geçeceğiz. Çalışmalarımız son aşamaya geldi. İnsanlar iskeleye gittiğinde kendisini bekleyen bir geminin olduğunu bilmelerini istiyoruz. Günlük sefer sayımızı 207’den 272’ye çıkartacağız. Bu arabalı vapur seferlerinde yüzde 84’lük bir artışa tekabül edecek. Yolcu vapurlarının yoğun kullanıldığı iskelelerde 15 dakikada bir sefer düzenleyeceğiz. Gün içinde 45 dakikada bir yapılan seferleri 30 dakikada bire indireceğiz. Az kullanılan bazı iskelelerimize ring seferleri düzenleyeceğiz.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

RADYO TRAFİK İZMİR  / İzmir Basın Grubu

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"