İzmir Kuş Cenneti'nde "Yavru flamingolar halkalandı"

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi koordinatörlüğünde akademisyenler ve gönüllüler İzmir Kuş Cenneti yapay üreme alanında bir araya gelerek flamingo yavrularını halkaladı. Ege Üniversitesi koordinatörlüğünde İzmir Kuş Cenneti’nde uygulanan Flamingo Halkalama Çalışmasını tamamlayan katılımcılara Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak tarafından sertifika verildi.

İzmir Kuş Cenneti'nde "Yavru flamingolar halkalandı"
06 Ağustos 2019 - 16:28

Dünyanın en büyük Flamingo üreme kolonisinin bulunduğu İzmir Gediz deltasında flamingo (Phoenicopterus roseus) halkalama çalışması yapıldı.  Gediz deltasında bu yıl üreyen 17 bin 347 çift flamingonun yavruları halkalandı. Flamingo halkalama çalışması için Tarım ve Orman Bakanlığı, Ege Üniversitesi ve Ankara Üniversitesinden akademisyenler ve gönüllüler, yapay üreme alanında gece saat 03.00’de bir araya geldi. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Ortaç Onmuş koordinatörlüğünde yapılan çalışmaya Ege Üniversitesi Rektörlüğü, EÜ Fen Fakültesi Dekanlığı ve Biyoloji Bölümü Başkanlığı da katılarak destek verdi. Gönüllü ekipler, 176 yavru flamingonun sağ bacağına PVC plastik halka, sol bacağına da metal halka taktı.

Sertifika töreninde kısa bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında en fazla proje yapan üniversite olarak proje seferberliği başlattıklarını belirterek,  “ Uzun yıllardır Ege Üniversitesi koordinatörlüğünde pek çok çalışmanın ve projenin yürütüldüğü İzmir Kuş Cenneti’nde,  yapay üreme adasındaki yavru flamingolar göç yolları, barındıkları alanlar ve yaşam sürelerinin takibi için halkalandı.  Gediz Deltası en önemli uluslararası sulak alanlardan birisi. Araştırmacılarımız çevre,  doğa ve yaban hayatının geleceği adına çok önemli ve anlamlı bir çalışmaya imza attılar. Kuş Cenneti, İzmir için özel öneme sahip bir yer.  Bakanlığımızla ortak çalışarak buraya elimizden gelen katkıyı vermeye devam edeceğiz. Burada bilimsel ve akademik anlamda yapılması gereken çalışmaları destekliyoruz. Üniversitemiz koordinatörlüğünde İzmir Kuş Cenneti’nde uygulanan Flamingo Halkalama Çalışmasını tamamlayan katılımcılara sertifikalarını takdim ettik. Bu çalışmada yer alan akademik ve gönüllü tüm katılımcıları emeklerinden dolayı kutluyor ve teşekkür ediyorum. Hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

İzmir Kuş Cenneti'ndeki yapay üreme adasındaki 176 yavru flamingo, göç yolları, barındıkları alanlar ve yaşam sürelerinin takip edilmesi amacıyla yetkililer ve gönüllülerce halkalandı. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Ortaç Onmuş, “Flamingoların sağ bacağına PVC plastik halka, sol bacağına da metal halka takıldı.  Her bir kuşun ağırlığı, gaga uzunluğu tarsus-bacak uzunluğu ölçüldü. Dış parazit örnekleri ve cloak örnekleri alındı. Genetik analizler yapılması için tüy örnekleri alındı. Halkalama çalışması için 1 günlük eğitim verildi. Eğitimden sonraki gün saat 03.00’de bir araya gelinerek halkalama yapıldı. Halkalama çalışmasına toplam 87 gönüllü katılım sağladı” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"