İzmir'in ilk Azeri mutfağı: Hazar Restoran

Aliağa’da kapılarını açan ‘Hazar Restoran’ farklı lezzet sevenlerin İzmir’deki yeni buluşma noktası oldu. Restoran, misafirlerini İzmir’de ilk kez “Azeri mutfağı” ile buluşturdu.

İzmir'in ilk Azeri mutfağı: Hazar Restoran
23 Temmuz 2021 - 14:31
İzmir, dünyanın her yerinden göç alarak gelişen kültürünün bir parçası olan gastronomisine Azerbeycan Mutfağı’nı da kattı. İzmir’de ilk, Türkiye’de sayılı yerde olan Azeri mutfağı, Radisson Hotel İzmir Aliağa bünyesindeki Hazar Restoran’da hizmete girdi.
 
Farklı lezzet arayan İzmirlilerin yeni buluşma adresi olan Hazar Restoran; uluslararası lezzetler ile geleneksel Türk mutfağının yanısıra misafirlerine düşbereden, lüle kebabına kadar Azeri lezzetleri sunuyor. 
 
Bugüne kadar Madonna'dan Micheal Jackson'ın da aralarında olduğu bir çok ünlüye menü hazırlayan Hazar Restoran'ın Şefi İzzet Alparslan “Mutfakta canla başla çalışan 18 kişilik bir ekibimiz var. 30 yıllık otel mutfağı deneyimimle ben ve ekibim İzmirlilere unutulmaz lezzetler sunmak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
 
Katkı maddesi yok
Alparslan, Azerbaycan mutfağının en önemli özelliğinin çeşit zenginliği ve doğal malzemelerden meydana gelmesi olduğunu söyledi. Naturel ve taze etlerin tercih edildiğini vurgulayan Şef Alparslan “Bu etler yalnızca tuzla ve açık ateşte pişirilir. Tuz hariç hiçbir katkı maddesi kullanılmaz” dedi. Doğu Mutfağı’na çok yakın lezzetler olduğunu da belirten Alparslan “Soğuk bir iklim olduğu için genellikle yağlı yemekler, hamur işleri var. En çok zerdeçal kullanılır. Zerdeçal yemeğe renk verir, sağlıklıdır ama tadını değiştirmez. Bu yüzden tatlıda da yemekte de kullanabilirsiniz. Herkesi bu lezzetleri denemeye bekliyoruz” diye konuştu. Radisson Hotel İzmir Aliağa bünyesinde ayrıca aromatik nefis kahveler de yine misafirlerin ilgisini çekiyor. 
 
Lüle kebabı : Et ve hamur işi ağırlıklı Azerbaycan mutfağının lüle kebabı çok ünlü. Soğanla kıymanın et makinesinden geçirilip 10-12 cm’lik köfteler şeklinde yoğurulup şişe geçirilerek köz ateşte pişirilmesiyle yapılan bu yöresel kebap, yanında közlenmiş sebze ve lavaşla servis ediliyor. 
 
Düşbere : Bir çeşit mantı çorbası gibi. Ancak incecik açılan pişince de neredeyse şeffaflaşan görünümüyle mantılar muhteşem bir hamur işi zanaatkarlığını gözler önüne seriyor. Üzerine katılan zerdeçalla sararıp çok rafine ve şık bir çorbaya dönüşüyor. Naneli, sarımsaklı ve sirkeli ayrı bir sosla servis ediliyor.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"