İzmir'de inadına sanat, inadına tiyatro

Deniz Turhan Hotiç: “Yarın kıyamet kopacağını bilsem, bugün bir tiyatro daha açarım’’

İzmir'de inadına sanat, inadına tiyatro
01 Ekim 2020 - 14:58
Pandemi döneminde tüm yatırımlar durma noktasına gelirken, Bi Dünya Tiyatro Sahne ve Görsel Sanatlar Topluluğu Derneği, İzmir’in dernek statüsündeki ilk profesyonel Oda Tiyatrosunu kurarak önemli bir sanat yatırımına imza attı.

"Pandemi döneminde sanat yatırımı çılgınlık değil, ihtiyaç!"
Çoğunluğu İzmir Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Tiyatro Bölümü mezunu olan; aralarında Devlet Tiyatrosu bünyesinde profesyonel görev almış; yurt içinde ve yurt dışında sektörünün önde gelen isimlerinin yetiştirdiği, bir grup oyun yazarı, oyuncu, yönetmen, sahne tasarımcısı, dublaj sanatçısı ve kostüm tasarımcısı bir araya gelerek, İzmir’in dernek statüsündeki ilk profesyonel Oda Tiyatrosunu kurdu.

Eğitmen ve danışman kadrosunda Burcu Başaran Yanger, Can Çelebi, Cenk Oral, Deniz Turhan Hotiç, Melike Aslı Kılan, Sabire Nur Banu Öztürel, Yılmaz Tüzün, Yunus Emre Bozdoğan gibi her biri yıllardır kendi alanında pek çok başarılı işe imza atmış önemli isimler yer alıyor.

Bi Dünya Tiyatro, Sahne ve Görsel Sanatlar Topluluğu Derneği Başkanı Deniz Turhan Hotiç, aylardır büyük bir heyecan yaşadıklarını aktararak, “Bizler, her şeyden önce ufkumuzu aydınlatan ve Türk tiyatrosu için çok önemli bir değer olan Prof. Özdemir Nutku’nun öğrencileriyiz.  Akademik alt yapımızın yanı sıra, aramızda mesleğimize gönül vermiş, sürekli okuyup araştıran, bu uğurda emek harcayan bir grup da var. Bu bilinçle hem tiyatro sanatının kolektif yapısı içinde birlik olmanın hazzını yaşayarak, hem de iyi birer insan olma ve iyi bir toplum yaratma çabası içinde üretimlerimizi artırmak ve bunları seyircilerimizle paylaşmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Yarın kıyamet kopacağını bilsem, bugün bir tiyatro daha açarım’’
Pandemi döneminde pek çok kişiden böyle bir oluşumun ve yapılan yatırımın çılgınlık olduğu yorumunu aldıklarını söyleyen Başkan Hotiç, “Herkes bu dönemde yatırımı çılgınlık gibi görse de, sanata hiç olmadığımız kadar ihtiyacımız var! Muhsin Ertuğrul’un “Yarın kıyamet kopacağını bilsem, bugün bir tiyatro daha açarım!” sözü bu dönemde bizler için çok daha önem kazandı. Mahallede var olmak, insanlara sanatın iyileştirici gücünü hatırlatmak istedik. Biliyoruz ki eğitimsizlik, geçici ve kısa süreli hazları yaşatır. Oysa eğitim şüphesiz özgürlük, özgürlük ise gerçek mutluluktur. İnsan, doğdu diye “İnsan oldum!” diyemiyor. Sanat ile yoğrulmak gerek” yorumunda bulundu.
 
Başkan Deniz Turhan Hotiç, İzmir’in dernek statüsündeki İlk Oda Tiyatrosu’nda, COVID-19’a dair titizlikle tüm önlemlerini aldıklarının, atölye kayıtlarını ise sınırlı tuttuklarının altını çizdi.
Her gün her gece bir etkinlik
Başkan Deniz Turhan Hotiç, “Yaklaşık 10 aydır büyük titizlikle hazırladığımız Karşıyaka Bostanlı’daki tiyatromuzu profesyonel ekipmanlarla donattık. Bir sivil toplum girişimi olan Bi Dünya Tiyatro Oda Tiyatrosu’nu, sahne ve görsel sanatlar etkinliklerinin, deneyim atölyelerinin sunulduğu bir alan ve proje üretim merkezi olarak tasarladık. Yaşı ne olursa olsun, “Hayalimde ve içimde ukdedir tiyatro!” diyen tüm tiyatro severler için bir deneyimleme ortamı yaratmanın heyecanını yaşıyoruz” dedi.
Bi Dünya Tiyatro, Sahne ve Görsel Sanatlar Derneği olarak kısa ve orta vadeli planlarından da bahseden Başkan Deniz Turhan Hotiç: “Mümkün olan her gün ve her gece için sanatseverlere katma değer sözü verdiğimiz muhteşem bir akış ve oyun, şiir, edebiyat solunacak birbirinden değerli etkinlikler planladık. Görsel keyif yaşatacağını bildiğimiz sergilerin yanında akademik bilgilerimizi paylaşacağımız kişisel gelişim temelli ‘Deneyim Atölyeleri’ni ise çocuklar ve yetişkinlere özel olarak şekillendirdik. Tiyatro Oyunculuğu ve Teknikleri, Diksiyon, Dublaj, Oyun Yazarlığı, Reji Defteri, İnteraktif Senaryo Yazım Tekniği, Masal Tiyatrosu, Yaratıcı Drama, Fotoğrafçılık, İçimdeki Clown, Ben Değerliyim, Şiddetsiz İletişim, Maske Atölyesi, Butafor Yapımı Teknikleri, Oyun İnceleme ve Çözümleme gibi başlıklardan oluşan yirmiyi aşkın atölyemiz var. Derneğimize katkı sağlamak ve atölyelerimize katılmak isteyen herkes web sitemiz bidunyatiyatro.org ve Instagram’da bidunya_tiyatro adresinden bizlerle iletişime geçebilir.”

###
Bi Dünya Tiyatro Sahne ve Görsel Sanatlar Topluluğu Derneği Hakkında: 
Bi Dünya Tiyatro Sahne ve Görsel Sanatlar Topluluğu Derneği; tiyatro-sanat faaliyetleriyle toplumun kültürel gelişimine katkı sağlamak, sanatsal faaliyetlerin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlarken bu konularda çalışmalar yapan yurt içi ve yurt dışındaki kişi ve kuruluşlara destek vermek ve ortak çalışmalar yürütmek amacı ile 31 Aralık 2019 tarihinde İzmir Karşıyaka’da kuruldu.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"