İzmir'de görkemli gece

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “kadın dostu kent” vizyonu doğrultusunda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İzmir Yıldızı Ödül Töreni büyük bir coşkuyla yapıldı.

İzmir'de görkemli gece
09 Mart 2022 - 17:07

Soyer: “İzmir Yıldızı’nın ruhu çoğaldıkça İstanbul Sözleşmesi yeniden ışıldayacak”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplumsal cinsiyet eşitliğine dair iyi uygulama örneklerini ödüllendirdiği İzmir Yıldızı sahiplerini buldu. Bir yerel yönetim tarafından ilk kez toplumsal cinsiyet eşitliği projelerinin ödüllendirildiği gecede konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmir Yıldızı’nın ruhu çoğaldıkça İstanbul Sözleşmesi yeniden ışıldayacak” dedi.



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “kadın dostu kent” vizyonu doğrultusunda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İzmir Yıldızı Ödül Töreni büyük bir coşkuyla yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kadına yönelik her türlü şiddet ve ayrımcılıkla mücadele kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik iyi uygulama örneklerine verilen ödüller Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki törenle sahiplerini buldu.

“Kadına karşı şiddet politiktir”
Bir yerel yönetim tarafından ilk kez toplumsal cinsiyet eşitliğine dair projelerin ödüllendirildiği törende konuşan Başkan Tunç Soyer, “Doğada eşitsizlik yoktur. Eşitlik, su gibi, aş gibi, nefes gibi… Bir yaşam hakkıdır. Eşitlik hakkı, herkese aittir. Kadınlar da eşit doğar. Yazık ki, çoğu eşit yaşayamaz. Çünkü bu hakları gasp edilir. Kendi gücünü büyütmek adına, şiddet dahil her türlü yolu mubah gören erkekler tarafından gasp edilir. Dolayısıyla kadınların eşitlik talebi meşrudur. Evrenseldir ve ortaktır. Kadınların eşitlik talebinin üzerine titremek ise bir belediye başkanı olarak benim asli görevimdir. Bu gece burada buluşmamızın temel nedeni işte bu. Erkek şiddetine dur diyerek, toplumsal cinsiyet eşitliği için birlikte mücadele etmek. Kadına yönelik her türlü şiddete son vermek. İzmir Yıldızı ödülleri, toplumsal cinsiyet eşitliğini yaygınlaştırmak için İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı karar doğrultusunda veriliyor. Bu ödül, özünde kadının sözü olan ruhu olan İzmir’e çok yakıştı ve bu akşam ilk sahiplerini buluyor. İzmir Yıldızı, toplumsal cinsiyet eşitliği için çalışan herkese duyduğumuz minnetin bir eseridir.  Şunu bir kere daha açıkça söylemek isterim. Kadına karşı şiddet politiktir, siyasidir. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkması, bunun en açık ispatıdır. Fakat göreceksiniz… İzmir Yıldızı’nın ruhu çoğaldıkça İstanbul Sözleşmesi yeniden ışıldayacak” dedi.

“Yok öyle yağma!”
İstanbul Sözleşmesi’nin önemine vurgu yapan Soyer, “Onun yeniden bir parçası olacağız. Parçası olmakla kalmayacağız, dünyada en iyi uygulayan ülkelerden biri haline geleceğiz. Yılgınlığa, karamsarlığa asla yer vermeyeceğiz. Bunun için vakit kaybetmeden kadına yönelik şiddettin tam adını koymak zorundayız. Yaşanan dehşetin aslında bir erkek şiddeti olduğunu her yerde söylemeli, zalimin mazlumların arasına gizlenmesine izin vermemeliyiz. Kendi koltuğundan başka derdi olmayanlara sorarsanız… Kadınlar dizini kırıp evinde oturacak, erkekler ise dünyaya talimatlar buyuracak. Yok öyle yağma! Buna asla izin vermeyeceğiz. Bu dünyaya beraber geldik, beraber yürüyoruz. Öyleyse karar mekanizmalarında da eşit olacağız. Hemen, şimdi. Hiçbir bahane üretmeden. Hiç beklemeden. Eğer kadınlar eşit olabilselerdi bugün dünyayı sarsan bu savaş olmazdı. Analar ve kadınların gözünden bakılan dünyada savaşa yer yoktur” diye konuştu.

“3’üncü yılın sonunda Büyükşehir Belediyesi’nin yönetici tablosunun yüzde 50’si kadın”
Başkan Soyer ayrıca “Kadınların düşüncelerinden mahrum bir toplumda yaşamak zorunda bırakılan herkes yarımdır. O insanların işleri yarımdır. Hedefleri yarımdır. Hayalleri yarımdır. Duyguları yarımdır. Vicdanı yarımdır. Soruları yarımdır. Cevapları da yarımdır. Böyle bir toplumdaki herkesin geleceği yarımdır. Hiç kimseye yarım bir gelecek bırakmak istemiyorum. Yarım bir İzmir değil, eşit bir İzmir için çalışmaya canla başla devam edeceğiz. Bu nedenle her daim bu şehrin kadınlarıyla birlikte çalışmaya devam edeceğim. Emin olun 3’üncü yılın sonunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yönetici tablosunun yüzde 50’sini bugün kadınlar oluşturuyor. Kadınların emeği önünde saygıyla eğiliyorum. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, eşitliğimizin nişanı olsun. İzmir Yıldızı ödülüne layık görülen tüm kişi, kurum ve kuruluşları yürekten tebrik ediyor, hepinizi en içten sevgi ve saygılarımla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

6 kategorideki ödüller sahiplerini buldu
Bu yıl ilki düzenlenen İzmir Yıldızı ödülleri için 46 proje yarıştı. İzmir Yıldızları Ödül Töreni’nde 6 kategoride ödüller sahiplerine verildi. Tüzel Kişiler kategorisinde MV Holding (Müdahale/İnvervention Sergisi Dil Çöpü Projesi), STK'lar, Meslek Odaları, Gönüllü Kuruluşlar kategorisinde İzmir Gazeteciler Cemiyeti (Nar Güç Birliği Projesi), İlçe Belediyeleri kategorisinde Rize Fındıklı Belediyesi (Meci Emek Evi Projesi),  Uluslararası Belediyeler kategorisinde Lefkoşa Türk Belediyesi (Şiddete Karşı Yan Yana Projesi), Büyükşehir Belediyeleri kategorisinde “Güçlü Kadınlar Güçlü Toplumlar” anlayışıyla faaliyetler yürüten Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Başkanlık Özel Ödülü kategorisinde Bahçeşehir Koleji Felsefe Öğretmeni Dr. Yeliz Öztürk Lider ödüle layık görüldü.

“Cana dokunur proje istedik”
Gönüllü Kuruluşlar kategorisinde ödül alan İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin Başkanı Dilek Gappi, “Bir kadın bir kadının koluna girdiği zaman dünya değişir. Yanı başımızda savaş sürüyor. Erkeklerin satranç tahtasında en çok acıyı kadınlar ve çocuklar çekiyor. Biz tırnağa dişe değil cana dokunur bir proje istedik. Şiddet gören bireyler yalnız değildir. Biz güçlünün haklı olduğu değil haklının güçlü olduğu bir ülke özlemi içinde kaybettiğimiz tüm canlarımız adına bu ödülü alıyoruz” dedi.  

“İzmir’den ışık tutuyorsunuz”
İlçe Belediyeleri kategorisinde ödüle layık görülen Rize Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu, “Buradaki varlığım kadınların sayesindedir. Kadın, yaşam ve özgürlüktür. Kadın varsa yaşam vardır. Göreve gelir gelmez ilk iş kadın meclislerini, halk meclislerini kurduk. Kooperatiflerimiz var. Halkın Bakkalı’nı İzmir’den esinlenerek kurduk. Işık tutuyorsunuz” diye konuştu.

“Kadınları şiddetten kurtaramadık ama kurtaracağız”
Büyükşehir Belediyeleri kategorisinde ödül kazanan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise konuşmasında “Hem ülkemiz hem dünya sıkıntılı günler yaşıyor. Rusya-Ukrayna savaşında da yine ölenler arasında çoğunlukta olanlar kadınlar, çocuklarını kucağında kaçırıp kurtarmak isteyen yine anneler, kadınlar. Aslında kadın ve erkek ayrımı kadar saçma bir şey yok. Bir elmanın yarısı kadınlar yarısı da erkeklerdir. Bu kadar basit. Ne yaparsak yapalım onları bugüne kadar şiddetten kurtaramadık ama kurtaracağız” ifadelerini kullandı.

Başkanlık Özel Ödülü’nü Başkan Soyer ve eşi Neptün Soyer verdi
Uluslararası Belediyeler kategorisinde ödüle layık görülen Lefkoşa Türk Belediyesi’nin Başkanı Mehmet Harmancı da video aracılığıyla salondaki kalabalığa seslendi. Lefkoşa Türk Belediyesi adına ödülü KKTC İzmir Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Almıla Tunç aldı. Başkanlık Özel Ödülü’nü kazanan Bahçeşehir Koleji Felsefe Öğretmeni Dr. Yeliz Öztürk Lider’in rahatsız olması nedeniyle ödülünü okul müdürü Aylin Gil ve öğrenciler Selin Arıcı, Zeynep Ünalır, Nazlı Öztürk, Duru Naz Macartay ve Ece Sandıkçı Başkan Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer’den aldı.

Gece konserle son buldu
Ödül töreninin ardından sunuculuğunu Çiğdem Tunç ve Salih Güney’in yaptığı Elvedasız Şarkılar konseriyle Zeynep Türkeş, Ahmet Selçuk İlkan, Bora Gencer, Fatih Erkoç, Gökhan Güney, İlham Gencer, Keremcem, Tayfun, Yeşim Salkım, Yonca Evcimik ve Zeynep Dizdar İzmirliler ile buluştu.

Kimler katıldı?
Görkemli geceye İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in annesi Güneş Soyer, eşi İzmir Köy Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi İkinci Başkanvekili Suat Çağlayan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı avukat Nilay Kökkılınç, CHP Eski Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Eski Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, daire başkanları, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Rize Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Ş. Çervatoğlu, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ve eşi Aslı Kayalar, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ve eşi Teoman Erdoğan, Seferihisar Belediye Başkan Yardımcıları Yelda Celiloğlu, Nuriye Hepterlikçi, CHP Seferihisar İlçe Başkanı Senem Solak, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin’in eşi Fatma Yetişkin, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cemali Dinçer, İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Canan Aydemir Özkara, İzmir Büyükşehir Belediyesi Milli Bayramları Kutlama Komitesi Başkanı Ulvi Puğ, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu, oda, kooperatif başkan ve temsilcileri, akademisyenler, özel sektörün temsilcileri katıldı.  

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"