İzmir Büyükşehir Belediyesi Ana hizmet binasının yıkım ihalesi sonuçlandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 30 Ekim depreminde hasar gördüğü için boşaltılan ana hizmet binasının yıkımı için düzenlenen ihale sonuçlandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ana hizmet binasının yıkım ihalesi sonuçlandı
14 Nisan 2022 - 15:46

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin depremde hasar gördüğü için boşaltılan ana hizmet binasının yıkımı için düzenlediği ihale sonuçlandı. Açık artırma usulü yapılan ikinci aşama ihalede 11 firma yarıştı. Yıkım karşılığında belediyeye en yüksek ödeme teklifi yapan Nermanoğlu Altyapı Kentsel Dönüşüm firması 19 milyon lira teklif ile ihaleyi kazandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 30 Ekim depreminde hasar gördüğü için boşaltılan ana hizmet binasının yıkımı için düzenlenen ihale sonuçlandı. İki aşamada düzenlenen ihalenin geçtiğimiz hafta yapılan ilk aşamasına katılan 13 firmadan ikisi ihale komisyonu tarafından elendi. 11 firmanın mali tekliflerinin sunmasının ardından  açık artırma usulü yapılan ihalede kazanan belli oldu.  Yıkım karşılığı belediyeye 19 milyon lira olarak en yüksek teklifi veren  "Nermanoğlu Altyapı Kentsel Dönüşüm  Petrol Ürünleri Akaryakıt Madencilik Geri Dönüşüm Tesisi İşletmeleri" firması ihaleyi kazandı.  Kültürpark 2 No’lu Holde bulunan Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda yapılan encümene İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe başkanlık etti. İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Enstitüsü tarafından hazırlanan rapor ile binanın güçlendirme seçeneğinin, teknik yönden ve kamu kaynaklarının verimli kullanımı açısından uygun olmadığı ortaya çıkmış ve Büyükşehir Belediyesi yıkım için ihaleye çıkmıştı. Firma ile yapılacak sözleşmenin ardından başlayacak yıkım çalışmaları 90 günde tamamlanacak.


İhaleye kimler katıldı?

İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’nın düzenlediği ihaleye Acar Yıkım İnşaat, Özbüker Hafriyat, Nerman Hafriyat, Çermiksu Metal Kimyasal Madde Gıda Nakliyat, Gürsoy İzaberlik Geri Dönüşüm Metal Nakliyat İnşaat, Emg İşletme Tesisleri Geri Kazanım Atık Depolama Lojistik İş Sağlığı ve Güvenliği, Karadoğan Yıkım Hafriyat, Yılmazlar Hurdacılık,  Dağoğlu Enerji Elektrik Nakliye, Nermanoğlu Altyapı Kentsel Dönüşüm Petrol Ürünleri Akaryakıt Madencilik Geri Dönüşüm Tesisi İşletmeleri, Asya Grup Kentsel ve Dönüşüm firmaları katıldı.   


İhale teknik şartnamesinde asbeste ilişkin özel bölüm

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yıkım işlemleri öncesi sağlık ve güvenlik önlemlerini içeren özel teknik bir şartname hazırladı. Buna göre ihaleyi alan firma yıkım işlemine başlamadan önce Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilmiş laboratuvardan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı tespit raporuna göre asbest içerikli malzemeyi toplayıp ambalajlayarak taşıyacak ve sahayı temizledikten sonra yıkım işlemine başlayacak. Tüm bu işlemlerde İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre Kanunu, Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Taşınması yönetmeliğine uyacak. Asbest söküm işleri, “Asbest Söküm Sertifikası”na sahip personel tarafından yapılacak.


Mimari proje yarışması açılacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi yıkımın ardından boşalan alanı başkanlık ve belediye meclis salonunun bulunacağı daha küçük bir yapıyla değerlendirecek. Yeni bina mimari proje yarışması ile belirlenecek. Kamusal, kültürel ve sanatsal işlevlerle desteklenmesi amaçlanan proje, yakın çevreyi içeren kentsel tasarım ölçeğinde, katılımcı bir yöntemle ilgili meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları gibi kentli paydaşların katkılarına açık olacak. Yarışma ulusal ve  uluslararası katılıma açık olacak ve iki aşamada sonuçlandırılacak.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yıkılacak binanın yerine başkanlık ve belediye meclis salonunun bulunacağı, tarihi meydanla uyumlu daha küçük bir yapı planlandığını açıklamıştı.

38 yıl hizmet verdi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binası'nın projelerine 1966 yılında açılan “Mimari Proje Yarışması” ile karar verilmişti. Binanın inşaatı 1968 yılında başlamış ancak açılışı 1982 yılında yapılmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"