İyi huylu prostat tümöründe cerrahi müdahaleye gerek kalmayacak!

Prof. Dr. Türkmen, iyi huylu prostat tümörünün yol açtığı iltihaplanmanın engellenmesinde...

İyi huylu prostat tümöründe cerrahi müdahaleye gerek kalmayacak!
02 Aralık 2018 - 19:56

İZMİR (Ege Ajans)- EÜ Fen Fakültesi Kimya Bölümü Anorganik Kimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayati Türkmen ve lisansüstü öğrencilerinden oluşan araştırma ekibi, dünya çapında bir ilke imza atmak için çalışmalarını sürdürüyor. Ekip, TÜBİTAK projesi kapsamında iyi huylu prostat büyümesindeki iltihaplanmanın bor türevlerini kullanarak durdurulmasına yönelik başlattıkları projeyi tamamladı. Patent başvurusunda bulundukları çalışmalarda elde ettikleri verilerden yola çıkan araştırma ekibi, prostat büyümesini engellemek için sentezledikleri bor bileşimindeki etki mekanizmasını araştırmaya başladı.

EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, çalışmalarla ilgili bilgi almak üzere Prof. Dr. Hayati Türkmen ve ekibini ziyaret etti. EÜ’nün güçlü ve donanımlı akademik kadrosunun, yeni projelerle bilime katkı sunmaya devam ettiğini belirten Rektör Budak, “Bu proje kapsamında araştırma ekibimiz, prostatta iyi huylu tümörlerin küçülmesine yönelik önemli bir çalışma yürütüyor. Borik asitten üretilen etken maddeyle iyileşme sağlandı. Bu çalışmayla ilgili patent başvurusu yapıldı. Diğer taraftan hocalarımızın çalışmaları devam ediyor. Ege Üniversitesi Rektörlüğü olarak hocalarımızın çalışmalarına minnettarız, çalışmalarında başarılar diliyoruz. Maddi ve manevi anlamda her zaman yanlarındayız” dedi.

Prof. Dr. Türkmen, “Dünyada böyle bir çalışma yok”

Bor sahasında yaşayan erkekler üzerinde yapılan çalışmalarda doğal yolla alınan bor miktarının 6,5 miligram civarında prostatı engellediğinin bilindiğine değinen Prof. Dr. Türkmen, “3 yılık bir çalışmanın ardından iyi huylu prostat büyümesindeki iltihaplanmanın durdurulmasına yönelik, ‘İyi huylu prostat tümörü (Benign prostat hiperplazis) bor türevleri ile tedavisi’ projesini tamamladık. Sentezlediğimiz yeni bor bileşikleri için ‘Yeni ilaç prototipi’, yeni bir buluş olarak patent başvurusunda bulunduk. Şu anda inceleme aşaması devam ediyor. Bundan sonraki aşamada hayvan deneyleri ve faz çalışmaları olacak. Sonra da bunun ticari aşamaları da devam edecek. Böyle bir çalışma dünyada yok” diye konuştu.

Dünyada, her üç erkekten birinin bu hastalığa yakalandığını hatırlatan Prof. Dr. Türkmen, iyi huylu prostat tümörünün yol açtığı iltihaplanmanın engellenmesinde yeni sentezlenen bor bileşiklerinin etkin olabileceğini söyledi. Bor bileşimindeki etki mekanizmasını araştırmayı sürdürdüklerini dile getiren Prof. Dr. Türkmen, “İyi huylu prostat büyümesi, her üç erkekten birisinin başına gelen bir olay. 40’lı yaşlarda başlayıp 50’li yaşlarda daha sık görülen bir hastalık. Bu hastalığa yakalandıktan sonra daha çok cerrahi işlemler yapılıyor, ilaçla tedavi işlemleri yok. İyi huylu prostat konusunda sahadan aldığımız verilerle laboratuvar verileri örtüşüyor. Dolayısıyla ülkemiz bor bakımından zengin olduğu için böyle bir çalışma yaptık. Bizim bulgularımızda yeni sentezlediğimiz bor bileşiklerinin prostat kanserinin tedavisinde de kullanılabileceğini işaret ediyor. Fakat prostat kanserinin nedenlerinin çok farklı olması sebebiyle hangi düzey ve hangi noktada etkin olabileceği konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bor bileşiğinin tedavi amaçlı daha etkin olabileceğini, cerrahi müdahaleye gerek kalmadan hem tedavi hem de koruyucu amaçla kullanabileceğini düşünüyoruz” dedi. Prof. Dr. Türkmen, çalışmalara Manisa Celal Bayar Üniversitesinde görevli öğretim elemanlarının da katkı sağladığını belirtip kendilerine teşekkür etti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
 İzmir Milletvekili Ösen'den Turizm İstatistiklerine Eleştiri: "Türkiye Hedeflerin Gerisinde"
İzmir Milletvekili Ösen'den Turizm İstatistiklerine Eleştiri:...
Menemen'de Çömlek Sanatının Global Yüzü: 3. Uluslararası Çömlek Festivali Başladı
Menemen’de Çömlek Sanatının Global Yüzü: 3. Uluslararası...