İstihdam piyasası Ramazan'da da yükselişini sürdürdü

Kariyer.net, istihdam piyasasına yönelik güncel verileri paylaşmaya ve yeni iç görüler ortaya çıkarmaya devam ediyor.

İstihdam piyasası Ramazan'da da yükselişini sürdürdü
11 Mayıs 2022 - 11:43

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu Kariyer.net’in İstihdam Endeksi verilerine göre nisan ayında toplam iş ilanı sayısında 2021’in aynı dönemine oranla yüzde 29, 2020 yılına göre ise yüzde 117 artış yaşandı. Nisan ayında en fazla iş ilanı yayınlayan sektörler sırasıyla üretim, tekstil, hizmet, bilişim ve sağlık sektörleri oldu. Turizm sektörü ise nisan ayında mavi yaka için en çok ilan yayınlayan sektörler arasında ocak ayından sonra ilk kez ilk 5’e girdi.

Kariyer.net, istihdam piyasasına yönelik güncel verileri paylaşmaya ve yeni iç görüler ortaya çıkarmaya devam ediyor. Kariyer.net’in istihdam piyasasının nabzını tutmak amacıyla düzenli olarak her ay yayınladığı İstihdam Endeksi’nin Nisan 2022 dönemine ait verileri açıklandı. Buna göre, nisan ayında toplam iş ilanı sayısında 2021 yılına göre yüzde 29 artış kaydedildi. Yeni iş ilanlarında ise geçtiğimiz yıla oranla yüzde 37 artış gözlendi.  Toplam ilan sayısında mart ayına göre artan ilk 5 sektör; Eğlence-Kültür-Sanat, Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm, Güvenlik, Perakende ve Finans-Ekonomi oldu. 
 
Nisan ayında en çok ilan yayınlanan pozisyonlar; Satış Danışmanı, Muhasebe Uzmanı, İnsan Kaynakları Uzmanı, Yönetici Asistanı ve Satın Alma Uzmanı olarak sıralandı. Nisan ayında en fazla iş ilanı yayınlayan sektörler ise sırasıyla Üretim, Tekstil, Hizmet, Bilişim ve Sağlık sektörleri olarak göze çarptı. Bilişim sektöründeki pozisyonlar ise ilan sayısında gözlemlenen artışa göre; Yazılım Geliştirme Uzmanı, Yazılım Uzmanı, Back-end Developer ve DevOps Mühendisi olarak sıralandı. Nisan ayı istihdam verilerine göre geçtiğimiz ayla aynı olarak Havacılık, Finans, Hızlı Tüketim Malları, Perakende, Taşımacılık ve Sağlık sektörleri en fazla ilan başı başvuru alan sektörler oldu. 
 

Sahurda da iş aramaya devam ettik

Ramazan ayında artan iş başvuruları, istihdam piyasasına da ‘sahur’ canlılığı getirdi. Kariyer.net’in dijitalleşen uygulaması lokasyon bazlı mavi yaka iş ve çalışan arama platformu İşin Olsun’un verilerine göre, adaylar sahurda da iş arayamaya devam etti. Nisan ayında bir önceki aya göre iş başvurusunda bulunan aday sayısı yüzde 121 oranında artış gösterirken, ilan sayılarında ise geçtiğimiz yıla oranla yüzde 99 artış yaşandı. Nisan ayında İşin Olsun’da en çok ilan yayınlanan sektörler; Hizmet, Perakende, Satış-Pazarlama, Taşımacılık/Lojistik, Müşteri Hizmetleri ve Turizm/Etkinlik/Organizasyon sektörleri oldu. Ocak ayından bu yana Turizm sektörünün nisan ayında ilk 5 arasına girmesi sektörün canlanmaya başladığına dair güven verdi. Nisan ayında bir önceki aya göre Ziraat/Tarım/Hayvancılık alanında ilan sayısı yüzde 112,   Elektrik/Elektronik alanında da yüzde 100’e varan artışlar yaşanması dikkat çekti.  
 

Fatih Uysal: ‘Bilişimde ihtiyaç artıyor’

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, istihdamda yaşanan hareketliliği şöyle değerlendirdi: “Kariyer.net’in kendi verilerinden yola çıkarak derlediği İstihdam Endeksi’nin Nisan 2022 verileri, Ramazan ayında iş piyasasında yaşanan canlılığı gösteriyor. Önümüzdeki süreçte öğrenciler ve üniversiteden yeni mezun olan genç yeteneklere yönelik staj ve işe alım ilanlarının mayıs ve haziran aylarında yoğunlaşması ayrıca turizm sektöründe bayram ve yaz sezonu hazırlıklarının devam etmesi bu canlılığın süreceğinin bir göstergesi. Eğlence, kültür, sanat alanında da ilan sayılarında yaşanan yukarı yönlü ivme yaz aylarına dair güçlü bir beklenti olduğu görüşünü doğruluyor. 2021’de en çok ilan verilen ikinci sektör olan Bilişim alanı ise istihdamda yükselişini sürdürüyor. Nisan ayında Bilişim sektörü en çok yeni ilan yayınlayan sektörler arasında ilk 5’te yer alıyor.   Şu anda iş ilanı en çok artan sektör, Bilişim sektörü. Türkiye'de maalesef bu konudaki arz, talebi karşılamıyor. Bilişimle ilgili her türlü pozisyonda çok ciddi bir talep var. Dünya genelinde de söz konusu olan yetenek açığı, önümüzdeki dönemde en çok konuştuğumuz konulardan biri haline gelecek”.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"