İnternetten dizi izleyenler dikkat!

Tüm dünyayı 2020 yılında bir anda etkisi altına alan koronavirüs ile mücadele aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda 2021 yılı da salgın ile mücadelede dünya genelinde önemli gelişmelerin yaşandığı bir sene olarak başlarken, siber suçlular ise bu durumu fırsata çevirmek için harekete geçti.

İnternetten dizi izleyenler dikkat!
29 Ocak 2021 - 16:10
Tüm dünyayı 2020 yılında bir anda etkisi altına alan koronavirüs ile mücadele aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda 2021 yılı da salgın ile mücadelede dünya genelinde önemli gelişmelerin yaşandığı bir sene olarak başlarken, siber suçlular ise bu durumu fırsata çevirmek için harekete geçti.

Pandemi kapsamında başlatılan uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim sistemlerinin siber suçlular için albenisi olan hedefler haline geldiğini söyleyen İnfrasis Siber Mühendislik Genel Müdürü Can Sobutay, “‘Kimlik hırsızlığı’ dediğimiz kişinin kullanıcı adı, şifre veya diğer kimlik doğrulama cihazlarına doğru yapılan saldırıların bu yıl daha da artacağını düşünüyoruz. Sağlık sistemlerinin aşılama prosedürleri nedeniyle topladığı kıymetli bilgiler de siber suçluların hedefi haline geldi. Tüm bunlardan yola çıkarak 2021 yılının siber suçluların aşı çalışmaları ile ilgili her türlü verinin peşine düşecekleri bir sene olacağını söyleyebiliriz” dedi.


Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, pandeminin ilk günlerinden bu yana siber suçluların yakın markajına girdi. Siber suçlular şimdilerde de 2021 yılında pandemi ile mücadele kapsamında yoğunlaşan aşılama sürecini yakından takip etmeye başladı. Aşı çalışmalarını fırsata çevirmeye çalışan siber suçlular, “Yüzde 97 koruyucu aşı çalışması için seçildiniz”, “Aşıda öncelik hakkı kazandınız” gibi ifadeleri kullanarak düzenledikleri saldırıları artırdı.

Siber saldırılar yükselişe geçti!
Konu hakkında açıklamalarda bulunan İnfrasis Siber Mühendislik Genel Müdürü Can Sobutay, pandemi ile mücadele kapsamında tüm dünyada artışa geçen uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim yöntemlerinin siber suçluların hedefi haline geldiğini söyledi. Tüm dünyanın pandemiden bir an önce kurtulmanın yollarını aradığının altını çizen Sobutay, “Uzaktan çalışma ve uzaktan eğitimin yaygınlaşması ile birlikte, hedefleri doğrultusunda bu durumu fırsata çevirmeye çalışan siber saldırılar da aynı oranda artış gösteriyor. Artık herkes en kısa süre içerisinde normal hayatına dönmek istiyor. Herkes aşı bekliyor. Bu ortamda mail kutunuzda ‘Aşıya önceden erişim hakkı kazandınız’ başlıklı bir e-posta gördüğünüzde onu tıklıyorsunuz. Siber suçlular da bu durumu fırsata çevirmeye başladı. Bu kapsamda yapılan ‘oltalama’ tipi saldırılarda büyük bir artış yaşandığını görüyoruz. Tüm bunlardan yola çıkarak 2021 yılının siber suçluların aşı çalışmaları ile ilgili her türlü verinin peşine düşecekleri bir sene olacağını söyleyebiliriz” diye konuştu.

Bu yıl artış beklenilen siber saldırıların iki başlıkta ele alınabileceğini söyleyen Sobutay, birincisinin sağlık sistemlerinin çalışmasını engelleyen saldırılar, ikincisinin ise veri hırsızlığına yönelik saldırılar olduğunu ve bu alandaki saldırıların kolay kolay azalmayacağını aktardı. Sobutay, “Özellikle pandemi döneminde sağlık sistemlerimiz artık hem ulusal hem de küresel olarak gerçekten çok kritik sistemler haline geldi. Pozitif olmayan insanların işe gidip gelmesini, toplu taşıma araçlarını kullanmasını sağlayan yegane kuvvet var. O da ‘Hayat Eve Sığar’ uygulaması. Bu uygulamanın 24 saat çalışmaması, pozitif kişilerin evlerinde karantinada olup olmadığının denetlenememesi demek… Dolayısıyla tüm bu sistemler, kötü niyetli ve kaos yaratmak isteyen kişilerin hedefi haline geldi” açıklamasını yaptı. Norveç Sağlık Bakanlığı’na dijital verilerinin taşınması, yedeklenmesi ve korunması noktasında hizmet sağladıklarını, Birleşmiş Milletler’in yanı sıra İsrail’e de siber güvenlik alanında destek sunduklarını anlatan Sobutay, sağlık sistemlerinin aşılama prosedürleri nedeniyle çok kıymetli bilgileri topladığını, söz konusu verilerin de siber suçluların hedefinde olduğunu vurguladı.

İnternetten dizi izleyenler dikkat!
Karantina dönemi ile birlikte internet aracılığıyla dizi seyreden kişi sayısında dünya genelinde büyük bir atış yaşandığının altını çizen Sobutay, bu noktada da uyarılarda bulundu. Sobutay, “Kaçak dizi izlenen pek çok site var ancak bu siteler bilgisayarınıza siber suçluları davet ediyor. 'Kim benim arabamı çalar ki' diye düşünüyor olabilirsiniz ama hırsız o arabayı çalıp bir hırsızlık yapabilir. Bu kişisel bilgisayarınız için de geçerli. Başka bir saldırı için sizin kişisel bilgisayarınızı kullanıyorlar. Kaçak lisans kullanımı çok yüksek seviyeye ulaştı. Bu nedenle Türkiye yoğun saldırı altında” dedi.

“Her iki KOBİ’den biri siber saldırıya uğradı”
Pandemi kapsamında alınan tedbirlerin ardından başlayan karantina süreci ile birlikte hızlı bir şekilde geçilen dijitalleşme sürecinde zorluk yaşanan KOBİ’lerin de siber suçluların hedefinde olduğunu söyleyen Sobutay, “Bu tür saldırıların kurbanı olan küçük işletmelerin yüzde 60’ı altı ay içinde iflas ediyor. Geçen yıl her iki KOBİ’den biri siber saldırıya uğradı. Yeni küçük işletme siber ihlallerinde ise yüzde 424 artış oldu” açıklamasını yaptı.


###
İnfrasis Siber Mühendislik Hakkında: 
Faaliyetlerine 2012 yılında başlayan İnfrasis Siber Mühendislik; ağ ve bilgi güvenliği, iş sürekliliği, sanallaştırma, ağ altyapısı ve bütünleşik veri sistemleri, felaket kurtarma merkezleri uygulamaları ve tasarımları alanlarında yüksek teknik yeterliliklere sahip kadroları ile hizmet veriyor. Bilgi kaynaklarının güvenliği, verimliliği, sürekliliği, etkin kullanımı, iyileştirilmesi ve düzenlenmesi için üst seviye hizmetler ve çözümler üreten bir mühendislik şirketi olan İnfrasis Siber Mühendislik, öncü çözüm ve yaklaşımları ile dünyanın önde gelen teknoloji firmaları arasında yer almayı hedefliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"