İnsanlık tarihinin sıfır noktasına online seyahat

Dokuz Eylül Rotary'den Online Göbeklitepe

İnsanlık tarihinin sıfır noktasına online seyahat
14 Ocak 2021 - 09:34
Dokuz Eylül Rotary Kulübü Eşler Komitesi tarafından düzenlenen çevrimiçi toplantıda katılımcılar, tarih dolu Göbeklitepe yolculuğuna çıktı. 30 yılı aşkın süredir tur rehberliği yapan Academic Tour Profesyonel Rehberi Şerif Ersin, Göbeklitepe’nin 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihinde yeni bir sayfa açtığını söyledi.

Ersin, sunumuyla katılımcıları Medeniyetler beşiği Anadolu’da uzun bir yolculuğa çıkardı. Eşler Komite Başkanı Seda Butur'un da katıldığı sunumda Ersin, Göbeklitepe'nin dünyanın bilinen en eski dini yapılar topluluğu olduğunu belirtti. Ersin “Neolitik Çağ insanları, üzerinde geometrik olarak stilize edilmiş insan ve hayvan tasvirlerinin bulunduğu dikmeler ile görenleri hayrete düşüren muhteşem yapılar inşa etmiş. Üstelik onlarca ton ağırlığındaki bu devasa kayaları kendileri kesip, yontup yüzlerce metre taşımışlardır” dedi.

“Kültürlerini de taşımışlar”
İnanışlar değiştikçe eski dini yapıların üstünün kapatılıp, yerine yenilerinin yapıldığını ve böylece Göbeklitepe’nin oluştuğunu vurgulayan Ersin “Toplamda 20 dini yapı var. Şimdilik yalnızca dördü açıldı, alt katmanlara indikçe daha eski yapılara ulaşılıyor. Zamanla daha sulak alanlar bulmak için kültürlerini Göbeklitepe’nin civarındaki başka yerlere de taşımışlar” diye konuştu.

Dokuz Eylül Rotary Kulübü Başkanı Betül Elmasoğlu ise pandemi sebebiyle herkesin böyle online gezilere ihtiyacı olduğunu vurgulayarak “Bizi binlerce yıl öncesine, eşsiz bir tarih yolculuğuna çıkardığınız için teşekkür ederiz” dedi. Toplantının sonunda Ersin’e teşekkür plaketi takdim edildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TESK Başkanı Palandöken: Memlekette manav, kasap, marangoz kalmadı
TESK Başkanı Palandöken: Memlekette manav, kasap, marangoz...
İzmir'de toplu ulaşım ve trafikte Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu düzenlemesi
İzmir'de toplu ulaşım ve trafikte Cumhurbaşkanlığı Bisiklet...