İnşaat ve yıkıntı atıkları geri dönüştürülüyor

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Geri Kazanım Tesisinde bu yıl yeni taş kırma-eleme makinesi hizmete alındı.

İnşaat ve yıkıntı atıkları geri dönüştürülüyor
28 Ekim 2021 - 14:10
Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin Keskin Mahallesinde 2016 yılından itibaren faaliyet gösteren İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Geri Kazanım Tesisinde,  eski taş kırma-eleme makinesi ile geri kazanılan ürün, şehrimizde yapılan inşaat temelleri ve belediyenin yol çalışmalarında kullanılıyordu.



Eskişehir Büyükşehir Belediyesi İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Geri Kazanım Tesisinde bu yıl yeni taş kırma-eleme makinesi hizmete alındı. Yeni makine sayesinde, hem tesisin kapasitesi artırılmış hem de ürün gamı genişletilerek inşaat ve yıkıntı atıklarından geri kazanılmış ürünlerin kullanım alanları arttırıldı.

Primer besleme bunkeri ve çeneli kırıcı,  sekonder darbeli kırıcı ve titreşimli elek olmak üzere üç ayrı üniteden oluşan taş kırma-eleme makinesinde inşaat ve yıkıntı atıklarından geri kazanılan ürün gamı genişletilerek kullanım alanları artırılıyor. Geri dönüştürülen inşaat ve yıkıntı atıkları, belediyenin yol, otopark, yürüyüş yolu, yeşil alanlardaki sert zemin vb. uygulamalarında, kanalizasyon çalışmalarında ve şehrimizde yeni yapılan inşaatların temel dolgularında kullanılıyor. Geri kazanılmış ürünler ayrıca çimento fabrikalarında alternatif hammadde, yeni beton üretiminde, drenaj çalışmaları, elektrik, su, doğalgaz borusu ve kablo döşemelerinde dolgu malzemesi, alt ve üst yapı inşaatlarında, spor ve oyun tesisleri inşaatları ile diğer dolgu ve rekreasyon çalışmalarında kullanılabiliyor.



Geri kazanılan ürünlerin kullanım alanlarının artırılması sonucunda, doğal agregaların yerine geri kazanılmış agregaların kullanımı ile hem ekonomiye fayda sağlanıyor, hem çevresel kirliliğinin önüne geçilmekte, hem de doğal kaynaklar korunuyor.

Tesise, 1 tona kadar atığın ücretsiz olarak alındığını belirten Eskişehir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, 1 tondan sonra ton başına 12,5 TL ücret alındığını ifade ettiler. İlçe belediyelerinin, özellikle evlerde yapılan küçük tadilat işlemleri sonucu ortaya çıkan atıkları, 5 çuvala kadar ücretsiz teslim alarak,  İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Geri Kazanım Tesisimize getirdiğine dikkat çeken yetkililer, vatandaşların da atıklarını sokaklara bırakmamaları gerektiğini ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ekiplerinin kaçak dökümlerle ilgili denetimlerine de devam ettiğini belirttiler.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"