İlber Ortaylı'dan Boğaziçi yorumu...

İLBER ORTAYLI’NIN GÜNDEME DAİR KONULARI ELE ALDIĞI PROGRAMINDA BU HAFTANIN KONUSU ‘ÜNİVERSİTELER’ OLDU

İlber Ortaylı'dan Boğaziçi yorumu...
10 Şubat 2021 - 09:09

‘İlber Ortaylı ile Gündem’ programının üçüncü bölümünde hem tarihsel gelişimleri hem de günümüzdeki koşullarıyla ‘üniversiteler’ var.

 ‘İlber Ortaylı ile Gündem’ programında her hafta gerek Türkiye gerekse dünya gündeminde yer alan konuları tarihsel boyutlarıyla masaya yatıran tarihçi İlber Ortaylı, programının bu haftaki bölümünde üniversiteleri ele aldı. Akademik hayatın tarihsel boyutları konusunda izleyicilere derinlikli bilgiler sunan Ortaylı, üniversitelere ait ayrı hak ve dokunulmazlık bulunması gerekliliğinin de altını çizdi. 

Ülkemizde 1960’lar itibariyle üniversitelerin özerklik hakkına kavuştuğunu anlatan Ortaylı, bu dönemden önce Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir sistem olduğunu, ancak ‘bağımlı bir üniversiteyle bilim öğreniminin bağdaşmadığı fark edilince’ bundan vazgeçildiğini belirtti.

Üniversitelerin dünyadaki durumunu da değerlendiren İlber Ortaylı, “Bugünün üniversitesi dünyanın her yerinde geriliyor” diye konuştu. Bunun nedenleri arasında ise öğrenci fazlalığını ve kısıtlı bütçeleri gösterdi. Ortaylı, bütçe bağımlılığı olduğu sürece üniversitelerin özerkliğinden söz etmenin mümkün olmadığının da altını çizdi.

İlber Ortaylı, son günlerde rektör tartışmalarıyla gündeme gelen Boğaziçi Üniversitesi hakkında da yorumlarda bulundu. Boğaziçi Üniversitesi’nin, Türkiye’nin önde gelen iyi üniversiteleri arasında bulunduğunu, uluslararası bir şöhrete sahip olduğunu belirterek, ataması tartışmalara sebep olan yeni rektör Melih Bulu için “Gelen rektör, ben çalışır, ikna ederim herkesi diyor. Bakalım; göreceğiz, onlar da görecekler” dedi.  

Tarihçi İlber Ortaylı, Türkiye’nin yeni nesil video içerik platformu GAİN’e özel hazırladığı programıyla gündemin nabzını tutmaya devam edecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"