İBB Taksim'de de tezgah tekeline izin vermeyecek!

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TAKSİM’DE DE TEZGAH TEKELİNE İZİN VERMEYECEK!

İBB Taksim'de de tezgah tekeline izin vermeyecek!
04 Ekim 2020 - 11:40

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetki ve sorumluluk alanında kalan İstiklâl Caddesi, Taksim Meydanı ve civarında açılan 58 tezgâhtan mevzuata uygun olan 27’sine izin verdi. Bu tezgahların işgaliye izinlerinin, yetkisi olmadığı halde Beyoğlu Belediyesi tarafından verildiğini tespit eden İBB, 2018 -2019 ve 2020 yıllarına ait işgaliye ödeme makbuzlarını ibra eden tezgâh sahiplerinin haklarını korudu. Bu çalışma sırasında 26 tezgahtan 11’nin aynı fırın şirketine ait olduğu da ortaya çıktı.

İBB, İstanbul genelinde, amacı dışına çıkarak fırıncılara verilen, kazanç kapısı haline gelen, tekelleşen seyyar işgaliye izinlerini 2020 yılı başında iptal etti. Sıhhi bir yöntem olmayan, sağlık açısından risk oluşturulan açıkta kahvaltı hizmeti verilmesini de ortadan kaldırıldı.

58 BAŞVURU 27 İZİN
Bu kararlar çerçevesinde çalışmalarını yürüten İBB, Taksim’deki tezgahların belirlenen prensipler dışında kaldığını tespit etti. İBB, işgaliye ödemlerinin Beyoğlu Belediyesi’ne yapılmasıyla ilgili, herhangi bir yazışmaya da belgeye de ulaşamadı. Bunun üzerine İBB, İstiklâl Caddesi, Taksim Meydanı ve civarında Beyoğlu Belediyesi tarafından yetkisi olmadığı halde, işgaliye izni verilen simit, mısır, kestane tezgâhları işletenlerin, sıkıntı yaşamamaları adına, 2018-2019, 2020 yıllarına ait işgaliye ödeme makbuzlarını ibraz etmelerini istedi.

Makbuzlarını ibraz edenlere, İBB Zabıta Daire Başkanlığı tarafından, işgaliye izni verileceği bildirilerek gerekli yazışmalar yapıldı.

Yapılan uyuralar sonucunda, 58 işgaliye sahibinin Zabıta Daire Başkanlığı’na müracaat etmelerini sağladı. Daha önce belirtilen tarihlerdeki işgaliye makbuzlarını ibraz eden 27 tezgâh sahibinin izinleri verildi.

Zabıta Daire Başkanlığı tarafından yapılan incelemeler sırasında, 26 simit tezgahının, belirli fırıncılara birden fazla verildiği tespit edildi. Örneğin, bir firmaya 11, bir başka firmaya beş tezgâh verildiği ortaya çıktı. Tekelleşme olarak görülmesi gereken bu tablonun İBB'nin işgaliye izin prensiplerine aykırı olduğu aşikardır.

Bu sebeple; bir kişiye veya firmaya birden fazla işgaliye izni verilmesi, Zabıta Daire Başkanlığı tarafından kabul edilmedi. Bununla birlikte, tezgâh sahiplerine ve Beyoğlu Belediyesine, yetkileri olmadığı halde İBB’nin sorumluluk alanında verdikleri, simit tezgahlarında tekel oluşturan bu tablonun ortadan kaldırılması amacıyla, bir hafta içinde tezgahları kendi belediye sorumluluk alanlarına çekmeleri istendi. Aksi halde, İBB yetki ve sorumluluk alanlarında çalışmalarına müsaade edilmeyeceği vurgulandı.

5 SEYYAR KAHVALTICILAYA İZİN VERİLMEDİ
Yine İBB’nin yetki ve sorumluluk alanlarında açıkta seyyar kahvaltıcılara izin verilmemesi ve bu yöntemlerin sıhhi açıdan sakıncalı olması nedeniyle 5 seyyar kahvaltıcıya da genel prensipler doğrultusunda izin verilmedi.

Daha önceki yıllarda, Beyoğlu Belediyesi tarafından yetkisiz olarak İBB sorumluluk alanında 2018 yılından itibaren işgaliye izni verilen ve bunu belgeleyen 27 vatandaşın işgaliye izinleri Zabıta İBB Zabıta Daire Başkanlığı tarafından yenilendi.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"