Hazır giyim ve moda sektörünün bugünü ve geleceği masaya yatırıldı

Hazır giyim ve moda sektörünü Fuar İzmir’de buluşturan Fashion Prime ve Fashion Tech Fuarları kapsamında düzenlenen hibrit söyleşilerde sektörün bugünü ve geleceği masaya yatırıldı.

Hazır giyim ve moda sektörünün bugünü ve geleceği masaya yatırıldı
17 Eylül 2021 - 22:27

Moda sektörü Fuar İzmir’de geleceğini konuştu: Hazır giyim sektörü gelecekten umutlu

Hazır giyim ve moda sektörünü Fuar İzmir’de buluşturan Fashion Prime ve Fashion Tech Fuarları kapsamında düzenlenen hibrit söyleşilerde sektörün bugünü ve geleceği masaya yatırıldı.  “Hazır Giyim ve Tekstil Sektörünün Yeni Yol Haritası” konulu söyleşi EGSD 12. Dönem Yönetim Kurulu Üyesi ve Moda Danışmanı Nurgül Şahin moderatörlüğünde gerçekleşti. Söyleşiye; Ege Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, Ege Giyim Sanayi Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk ve Penye Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON) Yönetim Kurulu Başkanı Reis Reisoğlu katıldı.

“Sektör dönüşüm ve uyum sürecinde hızını artmalı”

Fuarların üreticiler için buluşma noktaları olmakla birlikte ekonomik olarak o kente ve ülkeye büyük katkı sağladığını belirten Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk, yerel yönetimlerin de desteğinin çok önemli olduğunu söyledi. Öztürk, Federasyon olarak 31 sektörel sivil toplum kuruluşunu çatıları altında topladıklarını ve ülkenin dört yanındaki üye derneklerin başkanları ile Fashion Prime Fuarında buluştuklarını belirtti. Pandemi şartlarına uyum sağlayarak dijital gerçekleşen etkinlikler sonrasında İzmir’de 2 fuarın bir arada düzenlenmesinin sektörleri için büyük bir avantaj olduğuna işaret eden Öztürk, “Sektörümüzün tasarıma önem vermesi gerekiyor. Bu nedenle, 2022 yılında tasarımla ilgili faaliyetleri arttırma kararı aldık. Eğitimli iş gücü bulma konusundaki problemimiz gün geçtikçe artıyor. Sektörümüzün her alanda eğitime öncelik vermesi gerekiyor. Kapasitelerimizi arttırmak için yetişmiş eğitimli teknik eleman ihtiyacının çözülmesi şart” dedi.
 

Yeni projeler yolda

Ege Giyim Sanayi Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul ise, yeni yol haritalarının ana temasının sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomiye geçiş süreci olduğunu söyledi. Tasarım dahil olmak üzere üretimin tüm aşamalarında bu kavramları hayatımıza girdiğini belirten Ertuğrul; “Yeşil ve döngüsel ekonomiye geçişin, kamu otoriteleri, vatandaşlar ve STK’ların yakın işbirliği içinde yürütülmesi beklenmektedir. İşletmelerin ve kurumların döngüsel ekonomiye geçiş sürecinde çeşitli teşvikler ve önlemler öngörülmektedir. Döngüsel ekonominin yaygınlaştırılması için yol gösterici çalışmalar yapılmaktadır. Derneğimiz de bu yönde projelere hız kazandırmıştır. Ayrıca, Konfeksiyon ve tekstil sektörümüz ihracatta parlak dönemlerine geri dönmektedir. Katma değerli ürünler üreterek ve ihraç ederek bu çıtayı daha yükseğe taşımalıyız. Fuarımızı da tüm paydaşların birlikteliği ile geliştirerek büyüteceğiz” diye konuştu.
 
Ege Bölgesi olarak 1,5 milyar dolar hedefi aşacaklarını belirten Ege Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş ise
Avrupalı firmaların tedariğini yakın coğrafyadan yapma sürecinin pandemide  hızlandığını bunun da sektörlerine olumlu yansıdığını söyledi. Eğitimli işgücü konusunda ise, Tekstil Mühendisliği bölümlerinin kontenjanlarının dolduğunu, gençlerin daha bilinçli olarak meslek seçimi yapmaya yöneldiklerini ifade den Sertbaş, sektörlerinin geleceğine umutla baktığını, gelecekte çok daha iyi olacağından da emin olduğunu kaydetti.
 
PENKON Yönetim Kurulu Başkanı Reis Reisoğlu ise, sektörel teşviğin önemini vurguladı.  Reisoğlu, son dönemde doğuya çok fazla yatırımın kaydığını, her yeni işletmenin işsizlik sorununun çözülmesi için büyük katkı sağladığını söyledi. Tasarımı ön plana çıkartmanın önemine dikkat çeken Reisoğlu,  sektörümüzün teknolojisini de üretmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"