Göz sağlığınız için güneş gözlüğü kullanmayı ihmal etmeyin

Buca Tıp Merkezi Göz Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Alper Çukur, özellikle yaz aylarında güneş gözlüğü kullanmayan kişilerde ciddi göz problemlerinin meydana gelebileceğini hatırlattı. Op. Dr. Çukur, gözlük seçiminde, görünümden ziyade gözlüğün fonksiyonunun ön planda tutulmasına dikkat çekti.

Göz sağlığınız için güneş gözlüğü kullanmayı ihmal etmeyin
28 Mayıs 2018 - 12:04

Buca Tıp Merkezi Göz Hastalıkları bölümü uzmanlarından Op. Dr. Alper Çukur, iklim değişikliklerinin ve ozon tabakasının incelmesinin verdiği etkiyle uzun süre güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalmanın gözde kataraktın yanı sıra sarı nokta hastalığına, göz çevresindeki ciltte kanserlere, kornea (gözün ön kısmındaki saydam tabaka) yanığına ve gözde et yürümesine (pterygium) neden olabileceğini söyledi.  Op. Dr. Çukur, güneş ışınlarının göze direkt temas etmesi halinde göz yüzeyini örten dokuda değişiklikler, gözlerde kızarıklık, sulanma, yanma ve batma meydana gelebileceğini belirtti.

Bunları engellemek için tek yolun güneşin UV ışınlarını filtre eden bir güneş gözlüğü kullanmanın olduğunu belirten Op. Dr. Çukur, “Ayrıca güneş gözlükleri, kontrast duyarlılığını artırarak daha net görmeyi sağlar. Güneş gözlüğü olmadan güneşte kalmak, karanlıkta görmeyi ve adaptasyonu azaltır. Görüntünün dağılmasını da ortadan kaldıran ve daha keskin görmeyi sağlayan güneş gözlüğü, renk kontrastının netleşmesini de sağlar. Renklerde güneşin yarattığı dağınıklığı önler” dedi.

CAM KALİTESİNE DİKKAT 

Kullanılacak güneş gözlüğünün cam kalitesinin iyi olması gerektiğine de vurgu yapan Op. Dr. Çukur, şu bilgileri verdi: “Güneş gözlüğü kesinlikle işportadan veya seyyar satıcıdan alınmamalıdır. Bu gözlüklerin özellikle çocuklara takılması büyük bir risktir. Normalde karanlık ortamlarda göz bebeklerimiz büyür ve böylece daha çok ışık göz bebeklerimizden içeri girer. Eğer yüzde 100 UV koruyuculuğu olmayan bozuk camları takarsak karanlık bir ortam oluşacağından göz bebeklerimiz genişleyecektir. Koruyuculuk oranı düşük olan bu camlardan geçen UV ışınları gözümüze zarar verecektir. Bu nedenle alacağınız gözlükler kesinlikle yüzde 100 UV koruma sertifikalı olmalı ve kaliteli cam taşımalıdır. Güneş gözlüğü seçerken görünümden ziyade gözlüğün fonksiyonu ön planda tutulmalı. Çerçevenin yeterli genişlikte olmasına, göze mümkün olduğunca yakın durmasına dikkat edilmeli. Bunun yanı sıra gözün etrafını örten, yan ve üst siperliği olan çerçeveler tercih edilmeli. Güneş gözlüğünün camlarının homojen renkte olmasına ve bölgesel renk değişikliği olmamasına özen gösterilmeli. Çok koyu renkli camlar gözdeki kontrastı bozar ve görme keskinliğini azaltır. Ayrıca UV filtreye ek olarak polarize cam tercih edilirse ışık yansımalarını büyük ölçüde ortadan kaldırdığı için daha net ve rahat bir görüş sağlar. Güneş gözlükleri, göz sağlığı için önemli koruyucu ürünler olarak değerlendirilmeli ve kullanılmadan önce mutlaka bir uzman hekimin önerileri alınmalıdır.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Tugay: "Aliağa'da kontrolsüz gemi sökümüne izin verilemez"
Başkan Tugay: “Aliağa'da kontrolsüz gemi sökümüne izin...
İran, tuzağa mı çekilmek isteniyor?
İran, tuzağa mı çekilmek isteniyor?