Görece Boncuk Köy'den Türkiye'nin dört yanına nazarlıklar gidiyor

İzmir’in parlayan yıldızı Görece, simgesi nazar boncuğu ile huzur dolu bir yaşamın kapılarını aralıyor.

Görece Boncuk Köy'den Türkiye'nin dört yanına nazarlıklar gidiyor
24 Ağustos 2021 - 14:53

Türkiye’nin nazarı Görece’den

İzmir’in parlayan yıldızı Görece, temiz havası, yeşil doğası, tarihi dokusu ve simgesi nazar boncuğu ile huzur dolu bir yaşamın kapılarını aralıyor. Babasının hobisini meslek edinerek Görece Boncuk Köy’de kurduğu ocakla nazar boncuğu kültürünü yaşatmaya devam eden Murat Kayan, Türkiye’de nazar boncuğunun ilk üretim yerinin Görece olduğunu söyledi. Kayan "200 yıl önce Arabistan’dan gelen birkaç boncuk ustası önce Kemeraltı ve Kadifekale’ye sonra da Görece’ye gelmesiyle nazar boncuğu üretimi başlamış. Yüzyıllar boyunca devam etmiş. Buradan da yine başka yerlere gitmiş. Şu an itibariyle de Türkiye’nin dört yanına nazar boncukları Görece’den gidiyor” dedi.

Nazar sadece boncuk değildir 

Kültürel ve coğrafi sınırları aşan nazarlıkları sadece bir boncuk olarak görmemek gerektiğini belirten Kayan “Nazarlık medeniyetin ilk dönemlerinden beri varlığını koruyor; insanlığın en derin ve kalıcı inançlarını yansıtıyor” dedi.



İzmir’de yaşanacak en güzel yer

Görece’nin ise sadece nazar boncuğuyla değil doğasıyla da özellikle pandemide yoğun ilgi gördüğünü söyleyen Kayan “Burası İzmir’de yaşanacak en güzel yer.  Sebepleri saymakla bitmez. Doğanın içindesiniz. Kuş sesiyle uyanır, rüzgarıyla serinlersin. Otobana üç, ormana beş, denize 30 dakika uzaklıkta. Trafik derdi yok, verimli tarım arazileri var. Daha ne olsun?” dedi. Görece’nin yeni yeni yapılaşmaya başladığını söyleyen Kayan “Koruma alanında olduğu için de yalnızca yatay mimari var. Bu özelliğiyle de Görece, İzmir'in en iyi, en düzenli yerleşim merkezi olacak. Şu an itibariyle de bu başladı” diye konuştu.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir Kitap Fuarı başladı
İzmir Kitap Fuarı başladı
Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı 29'uncu kez kapılarını açtı
Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı...