Gate 27, 2022 programına Ayvalık konuk evinde Onur Yazıcıgil'i ağırlayarak devam ediyor

Farklı pratiklerin araştırma ve üretim süreçlerini desteklemek ve disiplinler arası etkileşime zemin yaratmak amacıyla Melisa Tapan tarafından 2019’da kurulmuş bir uluslararası konuk sanatçı programı olan Gate 27, hem Yeniköy-İstanbul hem de Ayvalık konuk evinde farklı ülke ve disiplinlerden sanatçıları konuk etmeye devam ediyor.

Gate 27, 2022 programına Ayvalık konuk evinde Onur Yazıcıgil'i ağırlayarak devam ediyor
19 Eylül 2022 - 15:39

Gate 27 Ayvalık konuk evi bu kez de farklı bir alanda yaratıcı bir ismi, Tipograf ve Tasarım Eğitmeni Onur Yazıcıgil’i konuk ediyor.

Farklı pratiklerin araştırma ve üretim süreçlerini desteklemek ve disiplinler arası etkileşime zemin yaratmak amacıyla Melisa Tapan tarafından 2019’da kurulmuş bir uluslararası konuk sanatçı programı olan Gate 27, hem Yeniköy-İstanbul hem de Ayvalık konuk evinde farklı ülke ve disiplinlerden sanatçıları konuk etmeye devam ediyor.

Sanatı bir araştırma yöntemi olarak ele alan Gate 27, farklı bir alanda sanat çalışmalarına devam eden tipograf ve tasarım eğitmeni Onur Yazıcıgil’i Eylül ayı boyunca Ayvalık konuk evinde ağırlıyor.

Gate 27 Ayvalık, sonuçtan ziyade sürece odaklanan sanatçı ve araştırmacılar için kavramsal araştırma ve üretimi besleyen bir deneyim sunmayı hedefliyor. Şehir yaşamından kaçmak için bir olanak sunan Ayvalık’ta kariyerlerinde belli bir noktaya gelmiş ve projelerini inzivaya çekilerek derinleştirmek isteyen sanatçı ve araştırmacılar ağırlıyor. Gate 27’de her dönemde en fazla bir sanatçı ya da bir sanatçı ikilisi ağırlanabiliyor.

Onur Yazıcıgil’in projesinin temeli de, işlevsel bir Yunanca yazı tipi oluşturmak için Başkentler yazıtlarını dijitalleştirmek. Oluşturulan Capitals yazı tipi ile harflerin tarihsel biçimlerinin dijital ortamda belgelenmesi ve korunması, aynı zamanda çeşitli estetik kaygılar çerçevesinde yeniden işlevlendirilmesini hedeflediği projesini, Gate 27  konuk sanatçı programı’nın Ayvalık lokasyonunda geliştirmek üzere Gate 27 ailesine katıldı.
İstanbul doğumlu Onur Yazıcıgil ilk yıllarını Dhahran ve Ankara'da harfler çizerek geçirdi. 2006 yılında Purdue Üniversitesi’nde Latin harfli sans-serif yazı tiplerinin tarihsel evrimini incelemek için ABD'ye taşındı. Yüksek lisansını tamamladıktan sonra, Sabancı Üniversitesi'nde ders vermek üzere çalışmaya başladı ve burada Google tarafından satın alınan ilk yazı tipi Duru Sans’ı tasarladı. Yeni bir tipografik müdahale sistemi olan Metin İstilacısını (Text Invader) geliştirdi.

2011 yılında ISType’ın kurucu ortağı olan Onur, 2013-2019 yılları arasında ATypI’de yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı ve tipografi alanında çok sayıda konuda dersler verdi. 2016 yılında Mimar Sinan Üniversitesi’nde Osmanlı nesih yazı tiplerinin tarihini araştıran bir teze başladı ve 2020 yılında doktorasını tamamladı. Sabancı Üniversitesi’nde Dr. Öğretim Üyesi olarak çalışmanın yanı sıra, düzenli olarak yazı tipleri ve çok senaryolu tipografik mizanpajlar tasarlamak üzere görevlendiriliyor. Hem profesyonel yaşamında hem de boş zamanlarında, görüntü oluşturmanın sonsuz olanaklarını keşfetmekten zevk alıyor ve tipografi ile illüstrasyon arasında daha fazla sinerji geliştirmeye devam ediyor.


Yaratıcıların hayallerini gerçekleştirmelerini destekleyen platform; Gate 27…

Gate 27, Melisa Tapan tarafından farklı pratiklerin araştırma ve üretim süreçlerini desteklemek ve disiplinler arası etkileşime zemin yaratmak amacıyla 2019’da kurulmuş bir uluslararası konuk sanatçı programıdır. Sanatı bir araştırma yöntemi olarak ele alan Gate 27, sanatçı, araştırmacı ve akademisyenleri, ekoloji, sürdürülebilirlik, erişilebilirlik ve yerel yaratıcı ağlar etrafında bir diyalog kurmaya davet eder. Kamusal programlar ve etkinliklerle yeni iş birliklerinin oluşmasını teşvik eder. 

Gate 27, katılımcılara fikirlerini üretime dönüştürebilecekleri sakin bir çalışma ortamı ve atölye ortamı sağlar; araştırmalarını derinleştirebilmeleri için çeşitli kaynaklara ve kişilere ulaşmalarında kolaylaştırıcı rol üstlenir. Katılımcılar, programda daha önce konuk olmuş sanatçı ve araştırmacılardan oluşan geniş ve devamlı büyüyen bir iletişim ağının parçası olurlar.

Gate 27 Danışma Kurulu; Beral Madra, Dr. Nazan Ölçer, Assoc. Prof. Selçuk Artut ve Prof. Dr. Ahu Antmen’den oluşuyor. Gate 27, sanatçıları ve araştırmacıları İstanbul ve Ayvalık’taki konuk evlerinde ağırlamaya devam etmektedir. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"