SEBAHATTİN KARACA

SEBAHATTİN KARACA

Turizmci / Yerel Tarih Araştırmacısı

Foça'nın bir komik logo hikâyesi

20 Temmuz 2020 - 18:58

Marka Tesciliymiş, Noter Tesciliymiş, Patent Almakmış, Patent İçin İzin Vermekmiş, falan filan deyip üzerinden basitçe gelip geçmemek lazım.

Patent almak ya da marka tescil işleri sanıldığından çok önemlidir.

Elinizdeki iyi bir ürünü adınıza ya da şirketiniz üzerine kayıt ettirmezseniz gün gelir başınız çok ağrır, mağdur duruma düşersiniz.

Farz edelim ki, elinizde marka tescilini yaptırmadığınız değişik bir cins elmanız var. Gün olur, an gelir bu eksikli durumunuz, size elma yerine ayvayı yedirtir.

Bu örneği, daha doğrusu bu konuyu Foça’da yaşanmış bir başka önemli örnek ile açıklamak gerekirse, işe Belediye’den başlamak isabetli olur.

Foça Eski Belediye Başkanı Nihat Dirim’in sanırım ikinci Başkanlık döneminde yani doksanlı yılların ortalarında Belediye Meclisi bir oturumunda Foça’ya uygun bir logo yapılmasını kararlaştırmıştı.

O zamana kadar Belediye üç beş yılda bir farklı bir logo kullanıyordu.

Toplanan Meclis buna bir son vermek, Foça’ya yakışır etkili bir logo yaptırtmayı gündeme almıştı.

Karara göre tüm Türkiye ‘de gazetelere ilan verildi.Birinci ikinci ve üçüncülere ödül var denildi. O gün geldiğinde başvuranların zarfları açıldı. Otuza yakın müracaatın içinden, şu an kullanılan logo seçildi.

Logoyu yapan grafikerin ismini hatırlamıyorum, ama Ankara’dan katılan grafik eğitimi alan ve son sınıf öğrencisi olan genç bir delikanlıydı. Birincilik ödülünü alan grafiker ne kadar sevinçliyse, Başkan Nihat Dirim olmak üzere, dönemin meclis üyeleri de sonuçtan o kadar hoşnuttu.

Neden hoşnut olmasınlar ki, o güne kadar, bir- iki müstesna hariç, seçilen her başkanın, kendi döneminde farklı logo kullanma alışkanlığı iyi bir şey değildi. Hatta o dönemin tüm ülkede tanınmış “Turizm Kenti Foça’sına da yakışmıyordu.

Şimdi ise meclis kararı ile hiçbir dönemde değişmeyecek bir logo vardı.

Bu bağlamda Nihat Dirim’i, durumu fark ettiği ve yanlışı ortadan kaldırdığı için, yıllar sonra da olsa, bir kere daha tebrik ediyorum.

Ancak ben de şimdi farkındayım ki, bu işin sadece yarısıymış. Diğer yarısı ise Belediye Meclis kararı ile ve yarışma sonucu belirlenen logonun TÜRK PATENT VE MARKA KURUMUNDAN tescil ettirmekmiş.

Ne yazık ki Belediye o yıldan bu yıla marka tescil işlemi yaptırmadığından, yıllarca boşlukta kalan ve Belediye tarafından da halen kullanılmaya devam edilen logonun, aslında bugün Belediye tarafından HUKUKİ OLARAK kullanılamayacağı gerçeğidir.

Çünkü işbu logoyu, 90’ların sonunda 40 yıldır Foça’da faaliyet gösteren, sahiplerini de sevip, saydığım, kaliteli ürünlerinden dolayı taktir ettiğim bir fırın, hiçbir art niyet içinde olmadan, kullanmak üzere müracaatını yapmıştır.

Başkaca bir müracaat olmadığı için Türk Patent Kurumunca MARKA TESCİLİ yapılmış ve Fırının kullanımına verilmiştir.

Bunun anlamı şudur; her ne kadar Belediye yarışma açarak, ödül vererek, seçim yaparak logonun sahibi olsa da, hatta o yıllardan bugünlere kadar kullansa da, logonun fikir babası ve gerçek hak sahibi bile olsa da, HUKUKİ AÇIDAN hak sahibi değildir.

Bir Şeyler Yapmak Lazım
Hal böyle olduğundan dolayı fırın, ister veya istemez, yapar ya da yapmaz, onu bilemem ama bu ünlü fırın eğer isterse Belediye’nin bu logoyu kullanmasına engel olabilir mi?

İstemeleri halinde elbette olur.

Aslında fırının sahipleri iyi niyetli insanlar. Biliyorum ki sorun çıkarmazlar.

Oysa başkaca kötü niyetli birileri olsa muhtemelen kök söktürürler hatta tazminat açıp yüklü paralar da talep edebilirler.

Bu bakımdan ortadaki bu kusur, elbette şu an yönetimde olanların kusuru değildir.

Kusurda, logonun Belediye Meclisinde kabul edildiği günden bugüne kadar, maalesef marka tescilini yaptırmayan veya yaptırmayı ihmal eden tüm yöneticilerin payı vardır.

Peki, böyle devam etmeli midir?  Asla böyle devam etmemelidir.

Bugünkü Belediye Yönetimi, kırk yıldan fazladır Foça’da hizmet veren ekmek fabrikasının sahipleri ile görüşüp buna bir çözüm bulmalıdır.

Yapılacak görüşmeler doğrultusunda üretilen çözümü Noter senedine bağlamalı, ya da Belediye, söz konusu fırının yazılı iznini aldıktan sonra, Türk Patent Kurumuna müracaat ederek, gecikmeli de olsa logo tescilini almalı ve üzerine kayıt ettirmelidir.

Ancak bu sonuçla söz konusu logoyu, hem Foça Belediyesi hem de Foça halkı, hatta ilçemiz hudutlarında faaliyet gösteren özel teşebbüs, kamu kurum ve kuruluşlarının da kullanmasının yolunu açmış olur.

Kolay gelsin. Yolunuz açık olsun.
 
Sebahattin Karaca
[email protected]
www.sebahattinkaraca.com











 

YORUMLAR

  • 0 Yorum