FMV Işık Okulları, Nezih Başgelen'i ağırlıyor

FMV Işık Okullarının 5 yıldır düzenlediği FMV Kültür Konferanslarında 2018’in en son konuşmacısı arkeolog ve yazar Nezih Başgelen olacak. Nezih Başgelen, 26 Aralık Çarşamba günü FMV Işık Okulları Nişantaşı Kampüsü’nde, “Anadolu’da Uygarlığın Doğuşu ve GÖBEKLİTEPE” konulu bir konferans verecek...

FMV Işık Okulları, Nezih Başgelen'i ağırlıyor
24 Aralık 2018 - 13:45

FMV Işık Okulları tarafından 2014 yılından itibaren gerçekleştirilen ve bugüne kadar iş dünyasından bilim insanına, yazardan siyasetçiye kadar pek çok farklı önemli ismi, dinleyicilerle buluşturan Kültür Konferansları’nda 2018’in son konuğu Nezih Başgelen olacak.

Nezih Başgelen konferansta, Anadolu’da uygarlığın doğuşunun ezber bozan bulguları, tarihi değiştiren sonuçları ve ülkemizde son 25-30 yıldır büyük bir ivme kazanan Anadolu Neolitik Çağ araştırmalarından Göbeklitepe’ye dair bilgiler verecek. Günümüz dünyasının uygarlık temellerinin atıldığı Neolitik dönem ve bu oluşuma Türkiye coğrafyasındaki kültürlerin katkısının da anlatılacağı konferansta, bu dönemdeki Anadolu yerleşmelerinin, tarım, hayvancılık ve yerleşik köylere dayalı yaşam biçimini başka coğrafyalara ve özellikle Avrupa’ya aktarması da dinleyicilerle paylaşılacak.

1978 yılında Arkeoloji ve Sanat Dergisi’ni çıkaran Nezih Başgelen, 1982 Arkeoloji ve Sanat Yayınları’nı kurarak 21 temel dizi üzerinden 800’e yakın başvuru eserinin yayımını gerçekleştirdi. 1986’da Türkiye’nin tarihi doğal ve turistik değerlerine dönük hizmet veren görsel doküman arşivini oluşturan Başgelen, ülkemizin zengin arkeolojik potansiyelini fotoğraflarla belgeledi, saygın bir başvuru kaynağı oluşturdu, Türkiye ile ilgili eski seyahatname, resim, belge, kitap ve haritaları topladı, yabancı ülke müzelerindeki ve arşivlerindeki Türkiye’den giden eserleri belgelemeye çalıştı. Nezih Başgelen aynı zamanda çocuklara yönelik tarihi eserleri ve eski uygarlıkları sevdirmeyi amaçlayan eğitici boyama kitapları projesini başlattı ve eski kentleri ve harabeleri tarihi, doğal çevre değerlerini sevdirmeyi amaçlayan kültür turlarını da organize etti.

Arkeoloji, sanat tarihi, etnografya, turizm, tarihi ve doğal çevrelerin korunması hakkında yayınlanmış bine yakın çalışması olan Nezih Başgelen’in başlıca eserleri arasında İlyada Şehir İsimleri, Bir Masal Ülkesi Kapadokya, Geçmiş Zamanda Kentler Dizisi, Tarihi Görünümleriyle Mardin, Tarihi Haritalarıyla Karadeniz gibi yayınlar yer alıyor.

Katılımın herkese açık ve ücretsiz olduğu konferans, 26 Aralık Çarşamba günü saat 18:00’de FMV Işık Okulları Nişantaşı Kampüsü, Muvaffak Benderli Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.

5 yıldır süren FMV Kültür Konferanslarına daha önce Nedim Gürsel, Prof. Dr. Bingür Sönmez, Ayşe Kulin, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ersin Özince, Özden İnönü Toker, Prof. Dr. Şevket Pamuk, Onur Öymen, Prof. Dr. Nihat Berker, İpek Çalışlar, Evin İlyasoğlu gibi isimler konuşmacı olarak katıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı 29'uncu kez kapılarını açtı
Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı...
Türk demir çelik sektörü yenilenebilir enerjiye yatırım yapıyor
Türk demir çelik sektörü yenilenebilir enerjiye yatırım...