EYT, 2023 seçimlerinin kaderini tayin edebilir mi? / Emeklilikte Yaşa Takılanlar...

MahalliGündem.com’un YouTube kanalı üzerinden yayınlanan “20 Dakikada Türkiye Gündemi” isimli sohbet programını hazırlayıp sunan Ekonomist-Gazeteci Ersoy Toptaş da EYT konusunu gündemine aldı.

17 Şubat 2022 - 11:00

Kısa adı “EYT” olan “Emeklilikte Yaşa Takılanlar” yeniden Türkiye gündeminin ilk sıralarında yer alıyor. EYT konusunu yakından takip eden vatandaşlar da Google ve Yandex gibi internet arama motorları üzerinden; “EYT’de son durum ne, EYT ne zaman çıkar, EYT şartları nedir, EYT kimleri kapsıyor, EYT ile ilgili bir düzenleme çıkarsa bundan kimler yararlanacak?” şeklinde sorulara yanıt arıyor. 

Mahalli Gündem.com’un YouTube kanalı üzerinden yayınlanan “20 Dakikada Türkiye Gündemi” isimli sohbet programını hazırlayıp sunan Ekonomist-Gazeteci Ersoy Toptaş da EYT konusunu gündemine aldı. Mahalli Gündem.com Genel Yayın Yönetmeni Hasan Eser’in daimî konuk olduğu programda, ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ konusu konuşuldu. “EYT nedir, ne değildir?” sorusuna açıklık getiren Ersoy Toptaş, EYT konusundaki güncel gelişmeleri değerlendirdi. 1999 yılında 11 milyon civarında olan EYT’li sayısının bugün 5 milyon civarına düştüğüne işaret eden Ersoy Toptaş,  EYT ile ilgili 5 farklı formül üzerinde durulduğunu ve çözümün yakın olduğuna inandığını söyledi. Türkiye’de azımsanmayacak sayıda bir emekçi topluluğunun 4447 sayılı yasa ile geriye yönelik haklarını kaybettiğini söyleyen Toptaş, “Olan oldu! Rahmetli Süleyman Demirel’in çok sevdiğim bir sözü vardır. Demirel, ‘Demokrasilerde çare tükenmez’ derdi. Diyeceğim o ki, EYT konusunda çaresiz değiliz. Yapılması gereken tek bir şey var, o da meselenin orta yolunu bulmak, asgari müştereklerde birleşmek ve ne devletimizi ne de milletimizi zarara uğratmadan konuyu çözümlemek gerekir” diye konuştu. 

MahalliGündem.com Genel Yayın Yönetmeni Hasan Eser de  satır başlarıyla şunları söyledi:

“EYT konusuna farklı bir bakış açısıyla yaklaşmak istiyorum.  EYT’liler daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Seçim kaybetme pahasına da olsa EYT’de konusunda geri adım atmayacağız” açıklamasına rağmen… Şu ana kadar somut bir kazanım elde etmemelerine rağmen…  Tükenmek bilmeyen bir hırs, inanç ve inatla mücadelelerini sürdürüyorlar.  Vazgeçmiyorlar! Vazgeçeceğe de benzemiyorlar. Aslında demokratik çerçevede toplumsal örgütlenmenin en güzel örneğini sergiliyorlar. Bir kere sosyal medyayı çok iyi kullanıyorlar ve etkili de oluyorlar. Mesela, twiterda istedikleri zaman EYT konusunu trend topic yapabiliyorlar. Ulusal bir kanalda sürekli tartışma programlarına katılan gazeteci bir arkadaşım söylemişti. Program süresince 1000 tane mail veya mesaj geliyorsa bunun 500 tanesi EYT’lilerden geliyormuş. Yani futbol tabiriyle medyayı da markaj altında tutuyorlar diyebiliriz. Dahası, siyasetin ve siyasilerin sürekli gündemine girmeyi ve burada kamayı gerçekten iyi başarıyorlar. Bilindiği üzere, Türkiye’de gündeme gelmek kolaydır ama sürekli gündemde kalmak, gündemde kalıcı olmak zordur. EYT’liler de zor olanı, gündemde kalmayı başarıyorlar. Ha! Bana “Bu işin sonu ne olur?” diye soracak olursan… Ben bu soruya bir atasözüyle yanıt vermek isterim. Teşbihte hata olmazmış! Ne demiş atalarımız: Azimle sıçan mermeri deler. Bendeniz, EYT’lilerin eninde sonunda hedeflerine ulaşacaklarına inanıyorum. Çünkü başta da dediğim gibi, güttükleri davanın peşini bırakmayan, bırakmaya da niyeti olmayan bir toplumsal bir kitleyle karşı karşıyayız.  Son derece ciddi bir örgütlenme… Toplumun tamamını ya da bir kısmını ilgilendiren yasal ve demokratik konularda, toplumsal örgütlenmenin en güzel örneği… Taşkınlık yapmadan, kimseye hakaret etmeden, yani antidemokratik yöntemlerde başvurmadan yürütülen ve gerçekten örnek alınılması gereken bir yapılanma!Yani sözün özü mutlaka ama mutlaka dikkate alınması gereken bir kitlesel hareketten bahsediyoruz. 


Hasan Eser, sözlerini şöyle sürdürdü: 

Bilindiği üzere ülkemiz “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”yle yönetiliyor. Türkiye’de iktidar olabilmek için 50 + 1 oy gerekiyor. O artı bir oyun ne kadar değerli olduğu hemen hepimizin malumu. Hatta defaatle ne diyor yorumcular? Bu saatten sonra yüzde 1 oyu olan partiler dahi önem arz ediyor Türkiye siyasetinde. Öyle ki yüzde 1’den az oyu olan herhangi bir siyasi parti dahi kilit vazifesi görebilir. 85 milyonluk bir ülkenin iktidarını tayin edebilir. Yani iktidarı değiştirebilir. Ya da ne deniliyor: Filanca partiyi yanına alan Haziran 2023’te yapılması planlanan genel seçimleri kazanır!  Peki, ben şimdi şunu sormak istiyorum: EYT’lilerin o işaret edilen siyasi partilerden ne farkı var? Fazlası var eksiği yok! Yeni Foça’da ikamet eden bir arkadaşım var! İsim vermeyelim. Sen de tanıyorsun onu. Kendisi EYT’li…  Geçenlerde ben Yenifoça’ya geldiğimde, kafede oturduk, masada sen de vardın. Ne dedi o arkadaşımız bize? Evet, pahalılıktan ötürü merkezi iktidardan şikayetçiyim ama iktidar EYT konusunu çözerse ben elime AK Parti bayraklarını alır şimdiden meydanlara inerim dedi mi demedi mi? Toparlamak gerekirse… Bu konu müspet ya da menfi ama bir şekilde çözümlenmesi gereken bir konudur. EYT konusu hükümeti konsolide edebilir iktidardan da edebilir.  Bir ortası bulunmalı diye düşünüyorum.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı 29'uncu kez kapılarını açtı
Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı...
Türk demir çelik sektörü yenilenebilir enerjiye yatırım yapıyor
Türk demir çelik sektörü yenilenebilir enerjiye yatırım...