'Evimizin sağlık elçileri' bu defa da İzmirliler ile buluştu

Sanofi Pasteur’un koşulsuz sponsorluk desteği ile Çağdaş ve Bağımsız Yardımlaşma Derneği’nin (ÇABA) başlattığı ‘Evimizin Sağlık Elçileri’ projesi, aşı ile önlenebilir hastalıklara ve sağlıklı yaşam için doğru bilginin önemine dikkat çekmeye devam ediyor.

'Evimizin sağlık elçileri' bu defa da İzmirliler ile buluştu
14 Mayıs 2018 - 22:27

Sanofi Pasteur ve ÇABA Derneği işbirliği ile yürütülen ‘Evimizin Sağlık Elçileri’ projesinin altıncı eğitimi İzmir Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde ünlü isimlerin ve çok sayıda İzmirlinin katılımıyla gerçekleşti.

Gazeteci Balçiçek İlter’in moderatörlüğünde yapılan eğitim programına ünlü oyuncu Celil Nalçakan, son dönemlerin sosyal medyada dikkat çeken ismi Zeynep Girgin Kalelioğlu, Dr. Özlem Cankurtaran, ÇABA Derneği Başkanı Özlem Zehebi ve Eda Güzelcik katıldı. Program kapsamında Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, mevsim geçişlerinde ve yaşanan göçler sonucu maruz kalınan hastalıklardan korunmak için aşının önemi, Öğretim Üyesi Doktor Özlem Naciye Atan Şahin ise çocukluk döneminde yapılan aşıların önemi hakkında bilgi aktardı.

Bugüne kadar 2 lansman ve 6 eğitim toplantısı ile Türkiye’nin farklı bölgelerinde eğitimler veren “Evimizin Sağlık Elçileri” proje ekibi, önümüzdeki dönemde de 5 farklı bölgede eğitimlerine aynı sorumluluk ile devam edecek.

Eda Güzelcik: ”Travmam hayatımın gerçeği oldu”

Çocukluğundan beri ailesinde kanser vakalarının çok görülmesinden dolayı kanserden çok korktuğunu belirten Eda Güzelcik, bu korkusunun gerçekleştiğini ve kendisinin de geçtiğimiz yıl meme kanserine yakalandığını söyledi. Annesi ve büyükannesini kanserden kaybeden ve kendisi de bu hastalığa yakalanan Güzelcik, bu hastalıkta en önemli şeyin moral olduğunu belirtti ve şunları ekledi: “Hastalığım sırasında en dikkat ettiğim nokta kendimi hasta gibi hissetmemek ve daima kendimi nasıl daha iyi ayakta tutabileceğimi düşünmek oldu. Bu nedenle kanser gibi ciddi hastalığı olanlara lütfen hayatın sonu gelmiş gibi davranmayın ve onlara daha çok moral verin.”

Ünlü oyuncu Celil Nalçakan: “Bizim evin sağlık elçisi annem”

Ünlü oyuncu Celil Nalçakan, Evinin Sağlık Elçisinin annesi olduğunu ve hastalandığı zaman annesinin kendince yöntemlerle tadavi ettiğini söyledi. Çocukken hep hasta olduğunu dile getiren Celil Nalçakan konuya esprili bir dille yaklaşarak “Ben hep hastaydım. Çünkü hasta Beşiktaşlıydım.” diyerek eğitime katılanları gülümsetti.

“Evden, mahalleden duyulan yöntemlerle yapılan tedavilere inanmayın”

Son dönemlerin sosyal medyada dikkat çeken ismi Zeynep Girgin Kalelioğlu, çalıştığı dönemde küçük bir öksürükle başlayıp ihmal ettiği hastalığın aslında tüberküloz olduğunu öğrendiğini ve bunun sonucunda evden, mahalleden duyulan yöntemlerle yapılan tedavilerin yanlış olduğunu bir kez daha anladığını dile getirdi. Kalelioğlu, bu nedenle doğru tedaviyi doktor tavsiyesiyle uygulamak ve aşılama konusunu da ihmal etmemek gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu: Hastalıktan korunmak için aşı olun!

Göğüs hastalıkları alanında uzman Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, mevsim geçişlerinde ve yaşanan göçler sonucu maruz kalınan hastalıklardan korunmak için aşının öneminden bahsetti. Prof Dr. Çağlar Çuhadaroğlu şu bilgileri verdi: “Hızlı hava değişimleri hastalıklara maruz kalmamıza neden oluyor. Özellikle nezle, grip ve zatürre gibi hastalıklar mevsim geçişlerine ve göçlere bağlı olarak en fazla görülen hastalıklar. Son zamanlarda ülkemize yaşanan göçler uzun zamandır görülmeyen hastalıkların yeniden görülmesine de neden oluyor. Boğmaca hastalığı da bulaşıcılık konusunda ön sıralarda yer almaktadır. Bu nedenle erişkinlerin de çocuklara boğmaca bulaşmasını önlemek için boğmacaya karşı aşılanmayı ihmal etmemeleri gereklidir.”

Dr. Özlem Naciye Altan Şahin: Aşı hastalıklardan korur!

Çocukluk döneminde yapılan aşıların önemine değinen Dr. Özlem Naciye Altan Şahin, “Çocukluk aşıları konusunda ebeveynlerin, özellikle annelerin iknası çok önemli. Anneler ikna olmadığı zaman çocuklara aşı yaptırmıyorlar ve bu da birçok hastalığa sebep oluyor. Son zamanlarda çok göç alıyor olmamız da çocuk hastalıklarındaki artışı etkileyen önemli bir faktör. Bu da aşılamayı daha da önemli hale getiriyor.” dedi.

Eğitime katılanlara sertifika

Proje çerçevesinde eğitime katılanlara ‘Evimizin Sağlık Elçisi’ sertifikası veriliyor. Bu elçilerin de çevresindeki insanları bilinçlendirmesi için düzenli bilgilendirmeler yapılmaya devam ediliyor. Bilinçlendirme çalışmaları aynı zamanda sosyal medya ve internet sitesi aracılığıyla da destekleniyor.

‘Evimizin Sağlık Elçileri’ projesi hem yüz yüze toplantılar hem de diğer iletişim kanallarından verilecek mesajlar ve doktor sunumları ile desteklenecek. Bu eğitimler sayesinde geniş bir kitlenin de sağlık okur-yazarlığı konusunda da bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

Her evde bir ‘sağlık elçisi’ yaratmak için Türkiye’nin farklı illerinde yapılacak eğitim programlarını kapsayan proje ile katılımcılar bilgilendirilerek aileden başlayan sağlık bilinciyle topluma katkı sağlanması amaçlanıyor. ‘Evimizin Sağlık Elçileri’ projesi kapsamında bu yıl 11 eğitim toplantısı yapmayı amaçlamaktadır. Proje ile her evde bir sağlık elçisi oluşturulması hedefleniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TESK Başkanı Palandöken: Memlekette manav, kasap, marangoz kalmadı
TESK Başkanı Palandöken: Memlekette manav, kasap, marangoz...
İzmir'de toplu ulaşım ve trafikte Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu düzenlemesi
İzmir'de toplu ulaşım ve trafikte Cumhurbaşkanlığı Bisiklet...