EÜ TÖBİR, uluslararası öğrenci sayısını yüzde 300 artırdı

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi, uluslararasılaşma misyonu kapsamında yaptığı çalışmalarla, uluslararası öğrenci sayısını son dönemde yüzde 300 artırdı. 

EÜ TÖBİR, uluslararası öğrenci sayısını yüzde 300 artırdı
28 Kasım 2022 - 12:22

Ege Üniversitesi Türkçe Öğretim Birimi’nden uluslararasılaşma atağı

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi, uluslararasılaşma misyonu kapsamında yaptığı çalışmalarla, uluslararası öğrenci sayısını son dönemde yüzde 300 artırdı.  EÜ TÖBİR, yurt dışı bağlantıları ve ikili iş birliğine dayalı anlaşmalar neticesinde 80 olan uluslararası öğrenci sayısını yeni eğitim öğretim döneminde 400 öğrenciye çıkardı.

Ege Üniversitesinde,  Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde,  11. Kalkınma Planı ve Yükseköğretim Kurulu’nun uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda yapılan çalışmalar neticesinde uluslararası öğrenci sayısı son dönemde büyük artış gösterdi. Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren Türkçe Öğretim Birimi (TÖBİR), Türkiye’nin, İzmir’in ve Ege Üniversitesinin dünyaya açılan pencerelerinden biri olmaya devam ediyor. Ege Üniversitesinin, yükseköğretim alanında uluslararası ölçekte bir cazibe merkezi haline gelmesinde büyük katkısı olan TÖBİR, yeni eğitim öğretim döneminde uluslararası öğrenci sayısını yüzde 300 artırdı. Ayrıca EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın destekleri ile akademik ve idari yapısı güçlendirilen Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türkçe Öğretim Birimi,  bünyesine 6 sınıf daha ekleyerek eğitim-öğretim imkânlarını genişletti.

EÜ TÖBİR’in, yeni eğitim yılında katlanarak büyümesinde etkili olan çalışmalardan bahseden Türk Dünyası Araştırmaları Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Atıf Akgün, nitelikli ve yoğun tanıtımın, yurtiçi ve yurtdışı eğitim kurumlarıyla artan işbirliklerinin önemine dikkat çekti. Öncelikle yeni kuşağı yakalayan ve dijitale seslenen tanıtım hamlelerinin bu konuda etkili olduğunu belirten  Doç. Dr. Akgün gerek sosyal medya platformlarında gerekse QR kodlu yeni nesil basılı tanıtım görselleriyle hedef kitleden çok sayıda kişiye ulaştıklarını ifade etti.


Tanıtım faaliyetleri artırıldı

Doç. Dr. Akgün, “TÖBİR’in tanıtım görselleri şehrimizin ve üniversitemizin birçok noktasında paylaştık. Öğrencilerimizi beklemek yerine, ikili anlaşmalar ve artan işbirliği protokollerimizle nitelikli öğrenciyi kendi ülkelerindeyken birimimize çekmeyi amaç edindik. Bu noktada yabancı öğrenciye kendi ülkesinde ulaşan bir TÖBİR olduk” dedi.

TÖBİR’de üniversitemizin uluslararasılaşma ve dijitalleşme hedeflerine uygun hamleler gerçekleştirildiğini ifade eden Doç. Dr. Akgün, “Eğitim yılı başında Azerbaycan Devlet Agrar Üniversitesinde 123 öğrenciye çevrimiçi dersler verildi ve bu öğrenciler bizden C1 sertifikası alan öğrencilerimiz arasına katıldılar. Bu işbirliğini planlı hale getirmek için iki üniversite arasında prensip kararı alındı ve Azerbaycan’da EÜ TÖBİR Koordinatörlüğü kurulması çalışmalarına başlanarak bir protokol hazırlandı. Bu doğrultuda yeni eğitim yılında TÖBİR’de görevli iki tecrübeli öğretim elemanı Azerbaycan’da görevlendirildi. Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü olarak Taşkent, Nukus, Urgenç, Buhara vilayetlerindeki çok sayıda yükseköğretim kurumuyla temaslarda bulunarak, 18 anlaşma yapıldı. Yapılan anlaşmalar kapsamında; Özbekistan’daki eğitim kurumlarında çevrimiçi Türkçe öğretim sınıflarının açılması da bu işbirlikleri kapsamında yer aldı. Kısa zamanda sonuç veren bu girişimler neticesinde EGEDERS altyapımız ile Özbekistanlı öğrencilerimizle ilk çevrimiçi sınıfımız oluşturuldu ve derslere başlandı. Özbekistan’da Türkiye Türkçesine yönelik artan ilgi ve talep noktasında sorumluluk alan TÖBİR’in, Özbekistan Taşkent Devlet Ulaştırma Üniversitesi ile ortak bir Türkçe öğretim birimi kurulması için gerekli görüşmeleri olumlu sonuçlandı. Böylelikle Ege TÖBİR Özbekistan’da Türkçe eğitim alanında çevrimiçi yanında yüz yüze eğitimle de sahadaki yerini alma hedefine ulaşacak” diye konuştu. Doç. Dr. Akgün, “Türk–Özbek Teknik Yükseköğretim Kurumları Forumu”unda da önemli ikili görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.


Eğitim danışmanlığı kurumları ile iş birliği

Uluslararası öğrenci hareketliliği konusunda uluslararası eğitim danışmanlığı kurumlarıyla da  görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Doç. Dr. Akgün, “Birimimiz Türkiye’de faaliyet gösteren ve dünyanın çok sayıda ülkesinden ülkemizde eğitim almayı planlayan hedef kitleye yönelik danışmanlık ve barınma hizmeti sağlayan kuruluşlarla görüşmeler gerçekleştiriyor. Bu çalışmalar doğrultusunda yapılan protokollerle Türkçe eğitimi alanında etki alanını genişletme ve öğrenci hareketliliğini daha sistematik hale getirme yönündeki çalışmalara hız verdik” dedi.

Her yıl TÖBİR bünyesinde düzenlenen Nevruz kutlamalarını bu yıl bahar şenliği kapsamında uluslararası nitelikte gerçekleştirdikleri için bunun  da öğrenci sayısındaki artışta etkili olduğuna değinenDoç. Dr. Atıf Akgün,  “Yaptığımız etkinlikler neticesinde Türk Dünyasından çeşitli Türk boylarının dil, edebiyat, sanat, folklor ve kültürü tanıtılıyor. Türk kültürünün zenginliği ve çeşitliliği sergileniyor. Böylelikle Türkiye ve Türk Dünyası arasındaki ortak soy, tarih, kültür ve değerlere dayalı köklü manevi bağlar hakkında gençler arasında farkındalık oluşturuluyor” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"