EÜ'den balıkçılık sektörüne katma değer sağlayacak önemli proje

Egeli bilim insanları yürütücülüğünde,  sürdürülebilir gıda stoklarını korumak ve israfı azaltmak üzerine hazırlanan, balıkçılık sektörüne katma değer kazandırmayı hedefleyen uluslararası ortaklı multidisipliner proje, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

 EÜ'den balıkçılık sektörüne katma değer sağlayacak önemli proje
13 Ocak 2022 - 10:10

Uluslararası iş birlikli “MARIPET” projesi

İZMİR (Ege Ajans)- Egeli bilim insanları yürütücülüğünde,  sürdürülebilir gıda stoklarını korumak ve israfı azaltmak üzerine hazırlanan, balıkçılık sektörüne katma değer kazandırmayı hedefleyen uluslararası ortaklı multidisipliner proje, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. İlker Aydın ve Prof. Dr. Özgür Altan öncülüğünde yapılan “MARIPET” ERASMUS Plus KA-220 VET klasmanında yer alan proje, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından kabul edildi. Ege Üniversitesinin koordinatörü olduğu MARIPET projesi, sürdürülebilir gıda stoklarını korumak ve israfı azaltmak üzerine balıkçılık ürünlerine katma değer kazandırmayı hedefliyor.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Araştırma üniversitesi statüsü alan üniversitemiz akademisyenleri katma değer yaratan önemli projeler hazırlamayı sürdürüyorlar. Su Ürünleri Fakültemiz öğretim üyesi Doç. Dr. İlker Aydın hocamızın yürütücülüğünde gerçekleştirilen proje, balıkçılık alanına önemli katkılar sunacak. Ayrıca,  üniversitemizin yeni hedefleri arasında yer alan uluslararasılaşma misyonumuza da önemli katkı verecek. Uluslararası iş birliğine dayanan,  multidisipliner anlayışla hazırlanan projede görev alan akademisyenlerimizi tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.


“Sürdürülebilir gıda stoklarını korumayı ve israfı azaltmayı hedefliyoruz”

Projenin detaylarından bahseden Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. İlker Aydın “Kısa adı MARIPET olan projemiz, KA-220 VET klasmanında Ege Üniversitesi için bir ilk olma gururunu taşıyor. Sürdürülebilir gıda stoklarını korumak ve israfı azaltmak üzerine balıkçılık ürünlerine katma değer kazandırmayı hedefliyoruz. MARIPET, balıkçılıkta ıskarta edilip denize geri atılan türlerin evcil hayvan maması olarak kullanımına olanak sağlamaktadır. Bununla beraber denizden gelen sağlıklı olan balıkların evcil hayvan dostlarımızın beslenmesinde uzun süreli ve sürdürülebilir bir hayvansal hammadde olabilmesinin önü açılmıştır. Bu projede su ürünleri mühendisleri, gıda mühendisleri ve veterinerler ile iş birliği içinde çalışacağız. Projenin 2022-2025 yılları arasında tamamlanması hedeflenirken su ürünleri mühendisleri ve veterinerlerin de içinde bulunduğu hedef kitlelere beceri ve yetkinlik kazandırarak birçok yeni iş koluna istihdam yaratması bekleniliyor” diye konuştu.

Projede Türkiye’nin yanı sıra Norveç, İzlanda, Litvanya ve Hırvatistan’dan ekipler de proje ortakları olarak Ege Üniversitesinin yanında yer alıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İZKİTAP Fest kitapseverleri ağırlamaya devam ediyor
İZKİTAP Fest kitapseverleri ağırlamaya devam ediyor
Başkan Çelik: "Bergama Belediyesi'nin Borcu, Belediye Şirketleri Hariç 473 Milyon TL"
Başkan Çelik: "Bergama Belediyesi'nin Borcu, Belediye Şirketleri...