Ergoterapi, gelişim bozukluğu ve otizm tedavisine umut oluyor

Herhangi bir sağlık problemi nedeniyle vücut yapı ve işlevlerinde bozukluğu olan bireylerde, 0-6 yaş arası gelişim bozukluğu olan çocuklarda ve otizm tedavisinde kullanılan ergoterapi yöntemiyle kişilerin sosyal yaşama katılımı ve adaptasyonu kolaylaşıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. öğretim üyesi Aycan Çakmak Reyhan ergoterapiye dair az bilinenleri paylaştı.

Ergoterapi, gelişim bozukluğu ve otizm tedavisine umut oluyor
03 Temmuz 2018 - 11:24

Temel amacı kişilerin günlük yaşam aktivitelerine katılarak bağımsızlık kazanmalarını sağlamak olan ergoterapi, her yaş grubuna uygulanabiliyor. Ergoterapi tedavisinin kişilerin yeterliliğini artırmaya odaklanmak için tercih edilmesi gerektiğini BİLGİ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. öğretim üyesi Aycan Çakmak Reyhan, “Ergoterapistler olarak; kişilerin ihtiyaç duydukları veya kendilerinden beklenen aktiviteleri yapabilme becerilerini geliştiriyoruz. Herhangi bir sağlık problemi nedeniyle vücut yapı ve işlevlerinde bozukluğu olan, yer aldığı sosyal ya da kültürel azınlık grup nedeniyle toplumdan dışlanmış, katılımı kısıtlanmış tüm kişilerle çalışıyoruz. 0-6 yaş arası gelişimsel bozukluğu olan çocuklarda, ergoterapinin özellikle oyun desteği, günlük yaşam aktivitelerinin sürdürülmesi, iletişim, kaba ve ince motor hareketlerde etkili olabileceği biliniyor. Çok düşük doğum ağırlıklı çocuklarda uygulanan ergoterapi tedavisinin ayrıca, okul öncesi motor fonksiyonların geliştirilmesinde etkisi oldukça fazla” açıklamasında bulundu.

Ergoterapi, Otizm tedavisinde vücudun etkin kullanılmasını sağlıyor

Otizm tedavisinde ergoterapinin oldukça fazla etkisi olduğunu söyleyen Dr. öğretim üyesi Reyhan, “Otistik çocuğun yetenek seviyesine göre, günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığını arttırmak ve aktivitelere katılımını sağlamak hedefleniyor. Değişik oyun aktiviteleriyle, fiziksel ve iletişim becerileri geliştiriliyor. Duyu bütünlüğünün geliştirilmesiyle vücudun etkili kullanımı sağlanıyor. Böylece çocuğun sosyal etkileşimi, sınıf performansı ve katılımında olumlu bir artış görülebiliyor. Ergoterapi tüm dünyada, özellikle Amerika’da yaygın olarak kullanılıyor. Türkiye’de son yıllarda artan mezun sayısına bağlı olarak yaygınlaştığını söylemek mümkün, ancak hala yeterli seviyede değil. Ancak giderek artması bekleniyor” şeklinde konuştu.

Tedavinin yöntemi kişiye özel belirleniyor

Çalışılan alana göre kullanılan tedavi yöntemlerinin farklılık gösterdiğini, kişilerin ergoterapi sürecine aktif biçimde katıldığının bilgisini veren Dr. öğretim üyesi Reyhan, “Örneğin; Pediatrik ergoterapi ünitesinde her çocuğa özel tedavi uygulanıyor. Bu ünitelerde; beyin felci, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, gelişim geriliği, yazı yazma ve ince motor beceri sorunları, down sendromu, genetik bozukluklar, gelişimsel koordinasyon bozuklukları, tendon ve sinir yaralanmaları gibi ortopedik problemleri içeren nörogelişimsel problemi olan tüm çocuklar testlerle değerlendiriliyor. Ev programı verilerek belirli aralıklarla takip ediliyor veya çocuğun durumuna göre ünitede haftalık seanslarla ergoterapi programına alınıyorlar” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"