Elektrik ücretlerindeki artış çiftçinin belini büküyor

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç ve bakanlık bürokratları katılımıyla düzenlenen “Tarım Sektörü İstişare ve Değerlendirme” toplantısına Ege Bölgesi’ni temsilen katılan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, çiftçilerin sorunlarını ve taleplerini dile getirerek çözüm istedi.

Elektrik ücretlerindeki artış çiftçinin belini büküyor
21 Temmuz 2020 - 12:17

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin koordinasyonuyla düzenlenen tele konferans toplantısına; Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, bakanlık bürokratları, TZOB Yönetim Kurulu Üyeleri ve Ziraat Odası başkanları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren TZOB Genel Başkanı Bayraktar, “Mart ayında ülkemizde ilk vakanın tespit edilmesiyle birlikte koronavirüsle mücadeleye devam ediyoruz. Bu süreçte kendilerine yetecek kadar gıda üretebilen ülkelerin avantajı ortaya çıktı. Gıda konusunda ithalata dayalı olan ülkelerin ise gıdaya erişim noktasında zorluk yaşadıklarını gördük. TZOB olarak tarımda kendine yetebilen bir ülke olmanın önemini her zaman dile getirdik. Gıda milliyetçiliği kavramı da çarpıcı bir şekilde dikkat çeker bir hale geldi. Bu gelişmeler sektörün geleceği açısından oldukça önemlidir. Çiftçilerimiz bu sürede takdir edilecek bir çaba gösterdi. Vatandaşlarımız evlerindeyken, fedakar çiftçilerimiz bahçesinde, ahırında, ağılında, tarlasında çalışmaya devam etti ve vatandaşlarımızın herhangi bir gıdadan yoksun kalmasının önüne geçmiştir. Emektar çiftçilerimize bir kez daha teşekkür ediyorum. Sizin de kahramanlık örneği gösteren değerli çiftçilerimizi 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde alkışlatmanız bizleri çok memnun etmiştir. TZOB olarak bu süreçte çiftçilerimizin karşılaştığı her sorunda yanlarında olduk. Çiftçilerimizin sorunlarını ve çözüm önerilerini raporlar halinde Bakanlığımıza ilettik. Bazı sorunlarımızın çözümüne katkı sağladınız. ÇKS kayıtlarını uzatmanız bizleri memnun etmiştir. Bu nedenle sizlere çok teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

İklim değişikliğine ve sonuçlarına dikkat çekerek doğal afetler sonucu mağdur olan çiftçilere destek isteyen TZOB Genel Başkanı Bayraktar, konuşmasını gıda israfı noktasında da önlem alınmasını, üretim aşamasındaki israfın önlenmesi için çalışma başlatacaklarını ifade etti.

Bayraktar’ın genel değerlendirmelerinin ardından söz alan Ziraat Odası Başkanları, temsil ettikleri bölgelerdeki tarımsal sorunları anlatarak, çözüm istedi.

Toplantıya Ege Bölgesi’ni temsilen (İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Muğla ve Burdur) katılan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Bakan Pakdemirli ve Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç’a bölgedeki tarımsal faaliyetler ve yaşanan sorunları anlattı.

ELEKTRİK ÜCRETLERİNDEKİ ARTIŞ ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKÜYOR

“Ege Bölgesi 9,2 milyon nüfusuyla tarım potansiyeli oldukça yüksek bölgelerden birisidir. Ülke milli gelirinin yüze 12’si bölgemizden elde edilmektedir.” diyen Başkan Atıcı, tarımsal sulama altyapılarının tamamlanması gerektiğine vurgu yaparak, girdi maliyetlerinin artışına ve elektrik ücretlerindeki yüksek artışa dikkat çekti.

Ege Bölgesi’ndeki çiftçilerin yaşadığı sorunlara değinen Başkan Atıcı, açıklamasında şunları kaydetti:

“Özellikle girdi fiyatlarının yüksekliği (gübre, mazot, ilaç, yem ve fide), sulama ücretlerindeki artış, sulama altyapı yatırımlarının eksikliği (Baraj ve gölet projelerinin hayata geçirilmesi önemli). Çiftçimizi zor duruma sokmaktadır. Özellikle Milas bölgesinde Eşence, Yeniköy ve Gökçeler barajları, 7 adet göletin tamamlanması, Dalaman Akköprü barajında sulama sisteminin tamamlanması. Elektrik fiyatlarındaki yüzde yüz artış ve tarımsal işletmelerde kullanılan elektriğin mesken aboneliğinden daha yüksek olması da önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Tarımsal sulamada ve tarım işletmelerinde kullanılan elektrik ücretlerinin çiftçi lehine revize edilmesi gerekiyor. Organik ve iyi tarım uygulamalarında belirlenen destek miktarları yeniden gözden geçirilmeli ve artırılmalıdır. Tarım Kredi ve Ziraat Bankası çiftçi borçlarını yeniden yapılandırarak 6 ay faizsiz ertelemelidir. Çiftçimizin özel bankalara ve Ziraat Bankalarına olan borçlarını döndüremez durumdadır. Kredi konusunda çiftçilerimize kolaylık sağlanmalıdır. Köye dönüşün teşvik edilmesi; gençlerin kırsalda tutunması, genç çiftçilerin daha çok desteklenmesi gerekiyor. Çiftçilere ödenen tarımsal desteklere, sulama birlikleri ve elektrik şirketlerindeki borçlar sebebiyle bloke konulmaması, çiftçilerimizden kesilen 2-4 lira oranındaki vergi kesintisinin kaldırılmasını talep ediyoruz.”

Pamuk priminde prime esas 500 kg olan sabitlemenin kaldırılmasını talep eden Başkan Atıcı, “Çiftçilerimiz pamuk priminin 1,3 lira olmasını istiyor. Özellikle pamukta dışa bağımlılığın azaltılması ülkemizde üretimin artırılması içi müdahale kurumu olarak TARİŞ’in hem mevzuat hem de finansman olarak günlendirilmesi gerekiyor. Bölgenin önemli ürünlerinden üzüm ve incirin hasadı yaklaşmıştır. Geçtiğimiz yıl incir ve üzümde yaptığınız fiyat açıklaması çiftçilerimizi memnun etmiştir. Bu yılda müdahale alım fiyatlarının salgın nedeniyle biran önce açıklanması çiftçilerimizi memnun edecektir. Ayrıca bu ürünlerde alım garantisi verilmeli.” dedi.

RİSKLERİN TAMAMI TARSİM TEMİNATINA BAĞLANMALI

Doğal afetlerin yarattığı sorunlara değinen Başkan Atıcı, “Sayın Bakanım son yıllarda iklim değişikliğinin etkisiyle üst üste yaşanan doğal afetler, tarımsal üretimi önemli ölçüde etkilemiştir. Mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşen sıcaklar nedeniyle birçok üründe özellikle zeytin ve narenciyede önemli hasarlar oluşmuştur. Muğla-Aydın bölgemizde özellikle Milas ve Aydın Menderes yöresinde çiçek ve meyve dökümü yaşanmış, Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz ile İzmir bölgesindeki narenciyeler üstündeki tüm çiçek ve meyveleri dökmüş, büyük hasar oluşmuştur. Birkaç gün içerisinde ise hava sıcaklıkları düşmüş ve afetlere neden olmuştur. Denizli’de, İzmir’de, Manisa ve Burdur’da dolu, sel ve su baskınları birçok tarım ürününe zarar vermiş, ziyana neden olmuştur. Bu yıl bu afetleri yaşayan çoğu çiftçimiz sigorta yaptırmış, prim ödemiş olmasına rağmen ürünlerine zarar veren meteorolojik olay teminat kapsamında olmadığı için tazminat alamamıştır.” diyerek, ülkemizde sıkça yaşanan doğal afetler nedeniyle TARSİM’de risklerin tamamının teminat kapsamında olmasını ve tarım sigortasının zorunlu olmasını önerdi.

Atıcı, açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verdi: “Bununla birlikte prim tutarları düşürülmeli veya devlet desteği artırılmalıdır. Zincir marketler kanalıyla tüketime sunulan tarımsal ürünler, 1’e 3 gibi çok yüksek kar marjlarıyla tüketiciye ulaşılıyor. Ayrıca ürününü satan üreticilerimize, ürün ödemeleri uzun vadelerle sağlanıyor. Özellikle üretici ve tüketiciyi mağdur eden bu durum karşısında; Marketler Yasası’nın üretici, tüketici ve sanayici lehine fayda sağlayacak şekilde hazırlanarak, ivedilikle yürürlüğe girmesi gerekiyor. Tarımsal ürün fiyatları bakımından üreticilerin ve tüketicilerin korunması, aynı zamanda gıda güvenliğinin sağlanması ve kayıt dışılığın önüne geçilmesi amacıyla üretici örgütlerinin etkin kılınması gerekiyor. Üreticilerin üretmiş olduğu ürünlerin ve ham maddelerin, üretici örgütleri üzerinden pazarlanacağı bir yapının oluşturulması, tekelleşmenin ortadan kaldırılarak hem üreticinin hem de tüketicinin korunması için çalışma yapılmasını talep ediyoruz.”

Pandemi döneminde gece gündüz çalışan çiftçilere “Siz üretin biz daima yanınızdayız” diyerek gerekli tüm tedbirleri aldıklarını söyleyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bölge temsilcilerinin aktardığı sorunları dinledi ve birçok tarımsal üründe destekleme vererek çiftçinin yanında olduklarını söyledi. Tarım ve hayvancılık alanında yapılan çalışmalara değinen Bakan Pakdemirli, “Köyünde, tarlasında, merasında, ağılında, ahırında emek veren tüm çiftçilerimize minnettarız.” diyerek, sorunları dikkatle değerlendiklerini ve gerekli adımları bir bir attıklarını söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"