Ege Üniversitesi'nde "Radyasyondan Korunma Eğitimleri" devam ediyor

Ege Üniversitesi (EÜ) Nükleer Bilimler Enstitüsü tarafından, “Radyasyondan Korunma Eğitimleri” kapsamında...

Ege Üniversitesi'nde "Radyasyondan Korunma Eğitimleri" devam ediyor
16 Aralık 2021 - 13:42
Hüseyin Dursun - Rüya Altıkızlar / İZMİR (Ege Ajans) - Ege Üniversitesi (EÜ) Nükleer Bilimler Enstitüsü tarafından, “Radyasyondan Korunma Eğitimleri” kapsamında çok sayıda akademisyenin katılımıyla çeşitli meslek gruplarına yönelik Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu(TENMAK) onaylı kurslar gerçekleştiriliyor.
         
Ege Bölgesinde, Radyasyondan Korunma Eğitimleri kapsamında kurslar düzenleyen ilk üniversitenin Ege Üniversitesi olduğunu belirten Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fatma Yurt Onaran, “TENMAK ve özel sektör kuruluşları haricinde ‘Radyasyondan Korunma Eğitimleri’ kurslarını ilk olarak biz vermeye başladık. Beş yıllık kurs verme lisansı olan üniversitemiz, bu sürede ilgili sektörlere eğitim hizmeti vererek bu alanda adını duyurmayı amaçlıyor” diye konuştu.
        
Radyasyondan Korunma Eğitimleri kurslarının, farklı sektörlerden katılımcılara farklı eğitimler sunulduğunu belirten Prof. Dr. Yurt Onaran, “Endüstriyel radyografik çalışanları ve radyografik cihazı kullananlar ‘Endüstriyel Radyografide Radyasyondan Korunma (ERRK)’, araçla tarama yapılan, sabit işlemler yapan skopi ve taşınabilir ölçüm cihazını kullananlar ise ‘Endüstriyel Uygulamalarda Radyasyondan Korunma Kursu (EURK)’, radyoaktif kaynakların ithalatı, ihracatını yapanlar ‘Radyoaktif Madde Taşımacılığında Radyasyondan Korunma (RMTRK)’ ve hurda, geri dönüşüm firma personeli ‘Radyasyon Ölçümü ve Radyasyondan Korunma (RÖRK)’ kurslarını alıyorlar. Dört günlük kursun ardından katılımcılar, katılım belgeleriyle TENMAK'ın düzenlediği sınava giriyor ve sertifika alarak radyasyondan koruma sorumlusu oluyorlar. Radyasyondan korunma sorumlusunun, radyasyon güvenliği ve acil durum planı gibi sorumlulukları oluyor” dedi.
        
Prof. Dr. Yurt Onaran, radyasyon yayan ve radyoaktif madde ile çalışan bütün kurumların bünyelerinde en az bir radyasyondan korunma sorumlusu istihdam etmeleri gerektiğini belirtti. 
 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. İlber Ortaylı İZKİTAP Fest'e konuk oldu
Prof. Dr. İlber Ortaylı İZKİTAP Fest'e konuk oldu
İZKİTAP Fest kitapseverleri ağırlamaya devam ediyor
İZKİTAP Fest kitapseverleri ağırlamaya devam ediyor