Ege Üniversitesi hastalara ışık oluyor

Egeli bilim insanı Doç. Dr. Özlem Barut Selver'den göz hastalıklarına yönelik kök hücre projesi

Ege Üniversitesi hastalara ışık oluyor
21 Eylül 2020 - 09:27

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Barut Selver’in  yürüttüğü, Türkiye’nin ilk prospektif kültüre limbal kök hücre nakli projesinde başarılı bir şekilde uygulanan göz hücresel tedavi ürünü, ticarileşmek adına TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından destek aldı.

Sonuçları geçtiğimiz aylarda yayımlanan limbal kök hücre çalışması, Ege Üniversitesi (EÜ) Göz Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde, EÜ  Kordon Kanı Bankası Laboratuvarı aracılığıyla, iyi laboratuvar uygulamaları kapsamında hayvansal ürünlerden arındırılarak gerçekleştirilmişti. Bu çalışmada, hücre kültüründen sorumlu olan Dr. Mehmet Gürdal, ürünün ticarileşme sürecinde de Doç. Dr. Özlem Barut Selver ile ortak olarak çalışacak.  

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Doç. Dr. Özlem Barut Selver’i makamında ağırlayarak çalışmaları hakkında bilgi aldı ve Doç. Dr. Selver’i tebrik etti.

Tedavide Klinik Başarı Yaklaşık yüzde 80
Doç. Dr. Özlem Barut Selver, projenin içeriği ile ilgili bilgiler verdi ve “Limbal kök hücre yetmezliği;10 binde 1 sıklıkta, Türkiye’de yaklaşık 8 bin hasta sayısıyla karşımıza çıkan ciddi görme kaybı hatta körlükle sonuçlanabilen ve günümüzdeki tüm gelişmelere rağmen etkin tedavisi gerçekleştirilemeyen bir göz patolojisidir. Kültüre edilmiş limbal kök hücre nakli, en umut vadeden, güncel ve gelişmeye açık tedavi yöntemidir. Bugün için, bu tedavinin klinik başarısı yaklaşık yüzde 80 düzeyindedir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bin 300’den Fazla Klinik Uygulama Yapıldı
Doç. Dr. Özlem Barut Selver, dünyada, kemik iliği kök hücre nakli dışında, klinik uygulamada yerini alan yegâne kök hücre uygulamasının kültüre edilmiş limbal kök hücre nakli olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Barut Selver, “Diğer kök hücre nakillerinden farklı olarak artık deneysel olarak değil rutin uygulama şeklinde dünyada bin 300’den fazla hastada kullanılmaya başlanmıştır. Kültüre edilmiş limbal kök hücre üretimi, Avrupa’da ilk kök hücre kökenli tıbbi ürün olarak onaylanmış, ‘Holoclar’ adı ile ticarileşmiştir. Ürünün uygulaması bazı Avrupa ülkelerinde geri ödeme kapsamına alınmıştır. Konuyla ilgili olarak Ege Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde, Kordon Kanı Bankası Laboratuvarı aracılığıyla iyi laboratuvar uygulamaları kapsamında hayvansal ürünlerden arındırılmış olarak ürettiğimiz kültüre edilmiş limbal hücrelerin, hastalarda naklini içeren ülkemizdeki ilk prospektif pilot çalışmayı 1005 TÜBİTAK desteği ile 2018 yılı itibariyle tamamlamış, 2020 yılı itibariyle sonuçlarını da yayımlamış bulunmaktayız. Bu tamamlanan projede başarısını gösterdiğimiz hücresel tedavi ürünün ticarileştirilmesi amacıyla TÜBİTAK-TEYDEB desteği aldık. Ayrıca hâlihazırda yürüttüğümüz öncelikli alan projemiz ile amniyon membranı olarak adlandırılan bebek zarının göz kullanımına yönelik damla olarak hazırlanması, analizi ve nihai olarak bir önceki projeyle benzer şekilde ürünleştirilmesini planlamaktayız” dedi.

Tamamlanmış Limbal kök hücre projesi ekibini oluşturan isimler şöyle: Doç. Dr. Özlem Barut Selver, Dr. Mehmet Gürdal, Prof. Dr. Ayşe Yağcı, Prof. Dr. Sait Eğrilmez, Doç. Dr. Melis Palamar Onay, Doç. Dr. Türker Çavuşoğlu, Prof. Dr. Utku Ateş, Prof. Dr. Ali Veral, Prof. Dr. Jose Mario Wolosin ve Op. Dr. Çağrı Güven.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"