Ege İhracatçı Birlikleri, 2020 Yılının 'İhracat Yıldızları'nı Açıkladı

Kimya sektöründe Ege’nin ihracat şampiyonu yine Petkim!

Ege İhracatçı Birlikleri, 2020 Yılının 'İhracat Yıldızları'nı Açıkladı
25 Ocak 2021 - 16:18

2020 yılını etkisi altına alan pandemi sürecinde, yerli üreticilerin hammadde talebini  karşılamak üzere iç piyasaya yoğunlaşan Petkim, ihracattaki başarısını da sürdürdü. Ege İhracatçı Birlikleri’nin açıkladığı 2020 yılı İhracatın Yıldızları listesinde Petkim, kimya sektöründe birinci, tüm sektörler kategorisinde ise ikinci sırada yer aldı.

Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı SOCAR Türkiye’nin iştiraki Petkim, 2020 yılında da kimya sektörünün ‘ihracat şampiyonu’ oldu. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından düzenlenen ve geleneksel hale gelen ‘İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’ pandemi nedeniyle bu yıl yapılamazken ihracat şampiyonları listesi EİB tarafından özel bir ilan ile duyuruldu. Listede Petkim kimya sektöründe birinci, tüm sektörler kategorisinde ise ikinci sırada yer aldı.

‘İHRACATTA GÜÇLÜ POZİSYONUMUZU KORUDUK’
Türkiye’nin ilk ve tek entegre petrokimya tesisi olan Petkim’in, pandemi sürecinde yerli üreticilerin ihtiyaçlarına öncelik verdiğini ifade eden SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, “Küresel tedarik zincirinde kırılmaların yaşandığı bu dönemde üretime aralıksız  devam ederek iç piyasanın hammadde talebini  karşılamak bizim için ilk sırada yer aldı. Bu arada pandeminin etkisi ile petrol fiyatları rekor oranlarda gerilerken petrokimyasal ürünlerin fiyatları da düştü. Tüm bu gelişmelere rağmen ihracattaki güçlü pozisyonumuzu koruduk ve Petkim, uzun yıllardır tekrarlandığı gibi 2020 yılında da kimya sektöründe yine Ege Bölgesi’nin ihracat şampiyonu oldu. Bu zorlu dönemde gösterdikleri yüksek performans nedeniyle tüm çalışma arkadaşlarıma bir kez daha teşekkür ederim” değerlendirmesinde bulundu.

STAR RAFİNERİ İLE ENTEGRASYON OLUMLU ETKİLEDİ
Ege İhracatçı Birlikleri’nin bir ilanla duyurduğu ‘2020 Yılı Ege Bölgesi İhracatın Yıldızları’ listesinde kimya sektöründe birinci, tüm sektörler kategorisinde ise ikinci olarak yer alan Petkim, yıl içinde 363 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. STAR Rafineri ile entegrasyondan sağlanan sinerji ile ülke sanayinin devamı için üretimini sürdüren Petkim, bu dönemde Türkiye için çok önemli ve stratejik olan tıbbi malzeme ve ambalaj hammaddelerinin üretimindeki ağırlığını artırdı. Pandemi ve global koşulların etkisiyle ürün fiyatlarında yaşanan düşüşe rağmen Petkim, 2020 yılının üçüncü çeyreğinde kârını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 artarak 311 milyon TL seviyesine çıkarma başarısını gösterdi.  


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"