Efruze: Türk Sanat Müziği'nin Özünü Yitirdiğini Düşünüyorum

Yeşilçam Sineması’ndan esinlenerek ezbere bilinen şarkıları Türk Sanat Müziği tutkunları ile buluşturan opera sanatçısı Efruze, Assolist albümünü ve müzikal yolculuğunu MAG okurları için anlattı.

Efruze: Türk Sanat Müziği'nin Özünü Yitirdiğini Düşünüyorum
23 Ekim 2020 - 16:04

Yeşilçam Sineması’ndan esinlenerek ezbere bilinen şarkıları Türk Sanat Müziği tutkunları ile buluşturan opera sanatçısı Efruze, Assolist albümünü ve müzikal yolculuğunu MAG okurları için anlattı. Rahmetli Onno Tunç zamanlarındaki gibi aranjeler, sözler ve melodilerin günümüz Türk Pop Müziği’nde olmadığını söyleyen sanatçı, o zamanlarda olsaydı pop müziğine yönelebileceğini belirtiyor. Türk Sanat Müziği’nin son otuz senede arabesk müziğinin etkisiyle çok değiştiğini vurgulayan başarılı sanatçı, “Türk Sanat Müziği’nin özünü yitirdiğini düşünüyorum” dedi.

Çocukluğundan beri dinlediği Türk Sanat Müziği, kendisine hediye edilen Nesrin Sipahi kayıtları ile tutkuya dönüşen Opera sanatçısı Efruze, Konservatuvardan Devlet Operası’na, oynadığı tüm müzikal ve operaların renk, ses ve teknik zenginliklerini, Türk Sanat Müziği alanındaki en iyi üstatlarla çalışarak bir araya getirdiği, “Assolist” adlı albümde dinleyici ile buluşturuyor.

Efruze, Türk Sanat Müziğini yeni nesile sevdirmek amacıyla, şarkı seçimleri ve stüdyo kayıt süreci ile birlikte titiz hazırlık çalışmaları bir yıl süren “Assolist” albümünde, Yeşilçam Sineması’na esin kaynağı olan hepimizin ezbere bildiği şarkıları, Türk Sanat Müziği severlerle buluşturuyor.

Stüdyo çalışması beş günde, eski bir yöntem olan “hücum kayıt” sistemiyle canlı olarak kaydedilen 11 şarkılık albümde, “Gözleri Aşka Gülen”, “Gizli Aşk Bu”, “İçin İçin Yanıyor”, “Şu Güzeller Güzeli”, “Kalbe Dolan O İlk Bakış”, “İnleyen Nağmeler”, “Ankara Rüzgârı”,Fikrimin İnce Gülü”, “Ay Beyaz Deniz Mavi”, “Üsküdar’a Gider iken” ve “Beyoğlu’nda Gezersin” olmak üzere Türk Sanat Müziği’nin en seçkin eserleri yer alıyor.

Assolist sizin için ne demek? Albüm adı aynı zamanda iddianızın bir göstergesi mi?  Siz kimleri assolist olarak görüyorsunuz?

Assolist kelime anlamı olarak benim tüm benliğimi ve tüm geçmişimi anlatan bir kelime. Konservatuar Opera kökenli olduğum için okul yıllarımda ve mezun olduktan sonra birçok operada, müzikalde başroller oynadım. Operada başrol oynayan sopranolara primadonna denir. Ben bu kavramı Assolist kelimesi ile çok benzetiyorum. Assolistte sonuçta kelime anlamı olarak birinci solist demek. Yapı olarak kendi sınırlarımı zorlamayı severim. Sanatçı olmanın bunu gerektirdiğini düşünüyorum.
Eskiden Assolist çok değer verilen bir kavrammış. Eski şaşalı Gazino gecelerine şahit olamasam da Türk Sanat Müziği’ne duyulan saygı dinlediğim tüm hikayelerde vardı. Büyüklerimin anlattığı hikayelerde hep Zeki Müren, Emel Sayın, Müzeyyen Senar vardı. Ve hala en beğendiğim ve örnek aldığım Assolistlerdir.

Genelde Türk Sanat Müziği söyleyenler albüm yaparken pop müziği tercih ederken siz klasik batı eğitimi almanıza rağmen Klasik Türk Sanat Müziği albümü ile dinleyici ile buluştunuz. Bu kararı vermekteki temel etken neydi? Sizce Türk Sanat Müziği’nde yeni yorumculara mı ihtiyaç var?

Günümüz Türk Pop Müziği’nde rahmetli Onno Tunç zamanlarındaki gibi aranjeler sözler,melodik zenginlikler olsa idi belki pop müzik söylemek isterdim. Ama günümüz pop müziğininin hızlı tüketime hizmet etmesinden dolayı üretimin de hızlı olması sentetik bir müziğin ortaya çıkmasına neden oluyor. Ve o da benim ruhuma hiç hitap etmiyor. Türk sanat Müziğindeki beste ve güfte derinliği   bu müziğe beni hayran bırakan ve icracısı olma isteği uyandıran en büyük unsurdur.Umarım bu albümle benden sonra geleceklere yol açmış olurum .

Türk Sanat Müziği albümü yapanlar genelde ağırlıklı olarak olumsuz eleştiriler de alır. Siz Assolist’i yayınladıktan sonra hem Opera camiası, hem de Türk Sanat Müziği çevrelerinden nasıl tepkiler aldınız?

Çok kıymetli hocam bende çok emeği vardır TRT Sanatçısı Münip Utandı, hazırlık çalışmaları sırasında bu albümle Türk Sanat Müziği nasıl söylenir göstereceksin derdi. Nitekim Albüm çıktığından beri hep olumlu yorumlar alıyorum. Ve bu beni çok mutlu ediyor.

Türk Sanat Müziğini ağdalı yorumlayan ve bunu dinlemeye alışkın bir kitle de var. Sizin albümdeki yorumunuz çok sade ve su gibi. Bu bilinçli bir tercih mi?
Türk Sanat Müziğinin son 30 senede Arabesk müziğinin etkisiyle çok değiştiğini ve özünü yitirdiğini düşünüyorum.Türkiye‘de Arabesk Müziğinin zirvede olduğu senelerde Türk Sanat Müziği icracılarının bu müzik türünden çok etkilendiğini ve iki türün birbirine çok karıştığını söyleyebilirim. Oysa ki ikisi de çok ayrı zenginliklere ve estetiğe sahipken ikisinin harmanlanmasını bu günkü Türk Sanat Müziği icralarının çoğunda görüyoruz. Büyüklerimizin dinlediği tertemiz sade estetik dolu yorumlar şimdi yerini ağdalı notaların birbirine karıştığı yorumlara bıraktı. Ben Assolist‘te sade ve tertemiz bir yorum sunmaya çalıştım dinliyecilerime.

Kariyerinizde oyuncu olarak yer aldığınız projelerde de oldunuz. Bundan sonra da sizi oyuncu olarak izleyecek miyiz?
Bir çok dizide roller aldım. En son TRT için Çırağan Baskını adında çok başarılı bir dönem dizisinde oynadım. Yine bir dönem dizisi gelirse hayır demem çünkü çok keyifli, yaşamamış olduğunuz bir zamanda yolculuk etmek gibi.

Kültür Sanat Sektörü Pandemi etkisiyle zor bir dönemden geçiyor. Sizce bundan sonraki süreçte müzikte neler değişecek?
Tüm insanlık ve kendim için büyük bir sınav bence bu günler. Bu sınavdan doğru dersleri alabilirsek evet büyük kayıplar vereceğiz belki ama insanlığın daha olumlu yönde evrileceğini düşünüyorum. Bundan sonraki süreçte hepimizin daha çok çalışmasını ve evde geçirdiğimiz günleri sahnelerde, konserlerde geçirmeyi diliyorum. Tabi ki herşey eskisi gibi olmayacak ama bu dönemde de üreten, gerçekten çalışanlar ayakta kalabilecek.

Assolist’in ardından yeni projeler neler? Sizden nasıl bir repertuvar dinleyeceğiz?
Assolist zamanı ve modası olmayan klasik bir albüm o yüzden senelerce dinleneceğini düşünüyorum. Bundan sonraki projem yine aynı türde ama farkı bir sunuş ile olabilir. Sürpriz olsun.



Başarılı ve güzel oyuncu Miray Daner’inkapak yıldızı olduğu MAG Ekim,dopdolu içeriği ve yazarları ile www.magdergi.com.tr , Turkcell Dergilik, Google Play, Apple Store, Issue, Türk Telekom’da online olarak okurlarıyla buluşuyor.
 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"