Edremit'te Türkmen Gelinleri defilesi

Edremit Belediyesi tarafından düzenlenen “Geçmişten Geleceğe Kazdağları Türkmen Gelinleri” defilesi yoğun ilgi gördü...

Edremit'te Türkmen Gelinleri defilesi
16 Eylül 2019 - 16:06

İlçe 2016 yılında yapılan Türkmen Gelinleri Defilesi, Altınoluk Antandros Amfi Tiyatro’da yapıldı.Edremit Belediyesi’nin organizasyonunda Gülizar Erken’in koordinatörlüğünde yapılan defilede geçmişi 200 yıl öncesine kadar giden yöresel kıyafetler ve Türkmen Kadınlarının çeşitli motiflerle bezenmiş kıyafetleri beğeniye çıktı.

Tahtacı Türkmen Köyü olan kırsal Hacı Arslanlar Mahallesi Muhtarı Ali Tuzlu tarafından nefes okunması ile başlayan programda ilk olarak temsili bayrak dikimi canlandırıldı ve salavat duasının okundu. Ardından Kazdağları’nın Edremit ve Çanakkale yöresinden Türkmen kadınlardan oluşan grup geçmişten günümüze uzanan 60 yöresel kıyafeti sergiledi.

Defide küçük çocuklar anneleri ile birlikte sahneye çıkarken, her yaştan kadınların giydiği  yüzyıllar önce giyilen kıyafetlerin modernize edilmiş kıyafetler büyük bir beğeni ile karşılandı.

Programda bir konuşma yapan Edremit Belediye Başkan Yardımcısı Metin Tunçer, “Türkmen kültürü içinde yer alan giyim kuşama ait özellik kaynakların varlığı Orta Asya’ya kadar uzanmaktadır. Bu alanda Türkmen giyim kuşamının uzun tarihi geçmişi, yayıldığı geniş coğrafi alan, etkileşim halinde olduğu kültürler ve gelişen inanç sistemi ile birlikte değerlendirmesi gerekmektedir. Türk giysi kültürü içinde, Tahtacı kadın giyim kalitesi motif zenginliği, canlılık ve zarafeti ile Anadolu insanının yaşam tarzını ve dünya görüşünü büyük ölçüde yansıtan bir özelliğe sahiptir. Bizlerde belediye olarak Başkanımız Selman Hasan Arslan’ın öncülüğünde yöremizin ve Kazdağları’mızın önemli bir değeri olan bu kültüre sahip çıkmak için gerekli hassasiyeti gösteriyoruz” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
"Türk Dışişleri açısından yılın belki de en sorunlu günü 24 Nisan..."
“Türk Dışişleri açısından yılın belki de en sorunlu günü...
Prof. Dr. İlber Ortaylı İZKİTAP Fest'e konuk oldu
Prof. Dr. İlber Ortaylı İZKİTAP Fest'e konuk oldu